CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Get to know Blu Samu: “Ik maak muziek omdat ik het nodig heb”

Blu Samu mag dan wel afkomstig zijn uit Antwerpen, ze valt tegenwoordig steeds meer te spotten in de straten van onze hoofdstad. Samen met de jongens van Le 77 woont ze in één groot huis en Zwangere Guy introduceerde haar ondertussen in zijn Brusselse hiphopbrigade. Ze stond op Couleur Café met Niveau4, op Dour met Le77 en Zwangere Guy, en kwam al langs in onze Chase Verses. Voor Zwart Goud kwam Blu Samu, of gewoon Salomé, helemaal naar Limburg. Tussen de bomen op de mijnsite van Maasmechelen gaf ze het beste van zichzelf.

Foto's door Tim Schrijnemakers - tekst door Melissa Awouters

 

Je bent afkomstig van Antwerpen, maar ik heb gehoord dat je verhuisd bent?

Klopt. Sinds kort woon ik samen met Le 77 in één groot huis in Brussel! Ik zit al twee jaar met de goesting om naar Brussel te verhuizen en nu heb ik eindelijk de stap durven zetten. Mijn grootste beweegreden was mijn muziek. Ten eerste zag ik ontzettend veel gebeuren in Brussel. Ten tweede werk ik nu al een tijdje regelmatig samen met Le 77 en ik zag het niet meer zitten om telkens heen en weer te pendelen. So I took my bags and left Antwerp.

 

Er heerst in Brussel gewoon zo'n familiale vibe. Iedereen die bezig is met muziek legt automatisch contact met de mensen waarmee ze deze passie delen.

 

Ben je door Le 77 ook meer betrokken geraakt met de rest van de Brusselse scene?

Ik heb heel veel aan Le 77 te danken. Zwangere Guy heb ik bijvoorbeeld leren kennen doordat hij soms in onze studio zit. De bal is echt aan het rollen gegaan toen ik samen met Guy aan een track gewerkt heb en hij (en de 77) me mee namen naar verschillende locaties. Er heerst in Brussel gewoon zo'n familiale vibe, dat iedereen die bezig is met muziek automatisch contact legt met mensen die dezelfde passie delen.

 

 

O B R I G A D O

Een bericht gedeeld door Blu Samu (@5amuraij) op

 

We waren erbij toen Guy je meenam naar zijn platenrelease in de VK of zijn optreden op Dour. Je staat daar steeds als enige vrouw tussen al dat mannelijke geweld. Hoe ervaar jij dat?

Ik vind het eerlijk gezegd zalig om door al die dudes omringd te zijn! Het zijn harde rappers, maar tegelijk ook heel vriendelijke gasten. Iedereen is zo chill en ik denk dat mijn eigen vibe daar naadloos bij aansluit. We vormen een mooie kliek!

 

Je bent ook bevriend met Amazumi. Zij vertelde ons de vorige keer dat jullie al een tijdje niet meer samen gejamd hebben en ze zou dat graag nog eens doen…

Mochten wij elkaar nog eens zien, dan gaan we zeker jammen! Het ding is dat we allebei ondertussen een heel druk schema hebben. Ik denk dat iedereen zich hier wel in herkent: je wordt ouder, gaat aan het werk en hebt minder vrije tijd over. Zij is momenteel heel goed bezig met haar muziek en ik probeer er ook met de volle 100 procent voor te gaan. Dat laat allemaal wat minder tijd over om elkaar te zien, maar the love is real between us. I love that woman!

 

In september worden nog een paar tracks gereleased die samen met Louis zijn opgenomen in de Red Bull Studios in Amsterdam. Die songs liggen me zo nauw aan het hart dat ik ze niet zomaar kan weggooien. 

 

Zijn er andere artiesten met wie je nog samen muziek hebt gemaakt? Of met wie je graag eens zou samenwerken?

Er staat een nieuwe collab aan te komen met Swing van L’Or du Commun. Nadat ik hem een keer had horen zingen, wou ik supergraag met hem samenwerken. It’s happening now, my dreams are coming true! (lacht)

LousAndTheYakuza is ook iemand uit Brussel die jullie echt in de gaten moeten houden. This girl basically lives in her studio in the basement. Gisteren ben ik daar nog gepasseerd en ze liet me wat van haar huidige materiaal horen. Ik was zo onder de indruk! Ze producet haar eigen beats en zingt geweldig. I am so hooking up with that girl! She is also very sweet, which is very important. Het maakt de muziek gewoon zoveel echter als de artiest eerlijk en vriendelijk is. Ze leek meteen bereid mij ook te leren werken met Ableton.

 

Jij producet nog niet echt zelf?

Ik heb met Louis (van Netwerk) eens één keer iets geproducet en ik vond het wel tof, maar een echte beat kon je dat niet noemen. (lacht) Het is belangrijk om alle technische aspecten goed onder de knie te hebben. Soms heb ik wel een idee voor een beat in mijn hoofd zitten, maar krijg ik dat er niet uit. Binnen een jaar wil ik wel mijn eigen beats kunnen uitwerken, maar tot die tijd blijf ik nog even samenwerken met verschillende producers.

 

 

Je werkt heel veel samen met Louis van Netwerk. Ging daar ook geen EP van uitkomen?

De fameuze Red Bull Studio EP… Music is a journey and you’re going to fall down a lot before you learn how to do your shit. De Red Bull Studio in Amsterdam was awesome for recording. Maar toen ik terugkwam, heeft de situatie zolang aangesleept dat ik het contact met die EP verloor.

Er was in de tijd namelijk een vriend van mij die een label ging opstarten maar hij wou geen tracks met samples releasen (een standpunt waar ik wel in kan komen). Waardoor we dan 3 van de 5 zouden moeten heropnemen. Daarnaast was er nog de  mixing and mastering en een miljoen andere dingen. Door al die vertraging heb ik beslist om het project stop te zetten en opnieuw te beginnen maar dan enkel rekening houden met wat mij blij maakte. Rond die tijd ben ik naar Brussel vertrokken.

Er zijn wel nog een paar tracks die toen in de Red Bull Studios in Amsterdam samen met Louis zijn opgenomen en die in september gereleased worden. There are about 3 tracks I couldn’t let go off. Die songs liggen me zo nauw aan het hart dat ik ze niet zomaar kan weggooien. Ik zie ze als mijn baby’s en wil ze graag zien opgroeien.

 

 

Over iets anders, wij bij Chase zijn erg fan van je kledingstijl. In het bijzonder van je groen Lacoste-petje…

Oh no, don’t talk to me about that! (lacht) I lost it on the subway. Dit ben ik dus ook: erg chaotisch en onhandig. Ik heb dat petje gekregen van Louis, it was so thight! Maar ik heb misschien vervanging gevonden in een ander gestreept Lacoste-petje dat er op lijkt.

 

En de rest van je outfits?

Alles waar je me recent mee on stage hebt gezien, is ofwel een outfit waar mijn vriendin Livinia me heeft ingestoken, ofwel een outfit die van een tweedehandswinkel komt. That has always been my swag. It’s either thriftshop, swagging in a track suit like Lil Kim, or it’s the fabulous diva.

 

Ik denk dat ik het gemakkelijkst kan praten via mijn muziek, omdat ik een beetje socially awkward ben. Je moet aan mijn songs vragen wie ik ben, als je dat wil weten!

 

Wat heb je trouwens met salamanders en mandarijnen?

(lacht) Je bedoelt mijn Soundcloud-naam Salamandarijn, right?  Dat was mijn koosnaampje van mijn ex Louis en dat is blijven hangen. Ik hou van mijn souvenirtjes en ik hou die dingen close to the heart, overal waar ik ga. En mijn andere vreemde namen op sociale media? 5amuraij komt van Samurai 5AM. But it’s okay if you don’t get it, nobody gets it. Ik bleef toen vaak wakker tot 5 uur ’s morgens, omdat ik niet kon slapen. Vandaar de naam. Ik blijf trouwens nog steeds zo laat wakker, maar nu werk ik tot 4.30 uur, dus valt dat gewoon niet zo hard op. (lacht)

 

Ten slotte: wie is Blu Samu eigenlijk? Wie ben jij?

Een van de producers met wie ik vaak samenwerkte, zei me altijd dat ik een antwoord moest vinden op die vraag. Wie ben ik als Blu Samu? Ik zeg altijd dat ik iemand ben die muziek maakt omdat ik het nodig heb. I was going through a lot of stuff, I found music en ik heb dat nooit meer echt kunnen laten gaan. Ik ben soms vrolijk, soms droevig … Ik ben zoveel dingen. Who am I? Listen to my music and find out!

Ik denk dat ik het makkelijkst kan praten via mijn muziek, omdat ik een beetje socially awkward ben. (lacht) Je moet aan mijn songs vragen wie ik ben, als je dat wil weten.

 

Check daarom zeker nog eens onze Chase Verses waarin Louis van Netwerk vergezeld wordt door Blu Samu!All new articles