CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Brihang vertelt ons wat we nog moeten weten over zijn debuutplaat (deel 2)

Hij stond in de Focus Knack met zijn wezen, De Morgen hoorde hem 'met de taal boetseren' en ook De Standaard omschreef hem al als 'Beeldend woordkunstenaar'. Yep, Brihang is goed bezig en wie nog niet zou doorhebben waarom, raden we aan om dringend zijn debuutalbum 'zolangmogelijk' in huis te halen. In het bijhorende boekje staan alle teksten en credits immers in het breed - en vooral in het lang - neergepend. De rapper-poëet wil dus duidelijk dat we geen enkele woordspeling missen, maar daarmee snappen we nog niet altijd de achterliggende betekenis, laat staan dat we weten hoe een productie precies tot stand kwam. We vroegen en kregen verdere uitleg!   

Foto: Alexander Popelier

 

 

echt waar

“Mensen die liegen of bedriegen, vind ik verschrikkelijk. Het is zot dat dat zo vaak gebeurt. Dit is een korte interlude, maar ik wou het per se op de cd voor die ene mooie zin: ‘De waarheid kan alleen maar uit de traan lopen. Soms dweil je met de kraan open.'”

 

 

verse lakens

“Slapen in verse lakens is echt nice. Het is een nieuwe start, ‘zand erover’. Ik speelde al lang met het idee om daarover een nummer te maken, want het is een metafoor die voor interpretatie vatbaar is. Het is uiteindelijk een samenwerking geworden met m’n broeders van NTREK en we vullen het effectief elk op onze eigen manier in, de een al positiever of overtuigder dan de ander. Het is wel een moeilijk nummer, met een rare beat van Ljipe Trukn. Ik heb lang getwijfeld of ik deze track op de cd zou zetten, maar ik ben er echt heel tevreden over. Dus ja.”

 

 

oh zo lang

"Dit nummer wou ik oorspronkelijk opdragen aan mijn opa, die overleden is aan ALS. De tekst had eerst een zwaardere ondertoon, maar dat werd me een beetje te lastig. Daarom heb ik ze wat herwerkt en abstracter gemaakt; meer op mezelf toegepast. Het is een van mijn raarste teksten, vind ik zelf. Hier kwam trouwens ook de introductie van de POG op m'n stem, een gitaareffect waarmee je je stemgeluid kan pitchen."

 

metro boulot dodo

“Een flashback naar de Franse les het middelbaar, waar ik deze uitdrukking over de dagelijkse sleur leerde. De stem die je hier hoort, is opnieuw die van mijn vriendin. Daarnaast heb ik ook Dieter Meeuws ofte D.Meeuws van NTREK uitgenodigd om over dit thema te schrijven, en dat doet hij hier alweer supergoed. De boys van NTREK hebben vanaf het begin in mij geloofd. Ze namen me mee naar optredens en gaven mij veel kansen. Daar ben ik hen heel dankbaar voor!"

 

 

wieder

"In dit nummer geef ik een beetje kritiek op de mensheid en haar doen en laten; haar schone en minder schone kanten. Ik had het idee om hier een video bij te maken waarin mensen in een praatgroep spreken over hoe 'slecht' het gaat met andere mensen. Behoorlijk meta, dus. Hier hoor je overigens opnieuw een heerlijke beat van Moushi, die net als bij 'morsen' eerst zelf een half nummer maakte op zijn eigen productie. Je hoort hem nog stilletjes 'We don't need that much' zingen." 

 

 

slag13 

“In de laatste track verwerk ik alle titels van de voorgaande nummers. De volgorde is echter niet helemaal juist, omdat ik die achteraf nog heb aangepast. Dit zijn eigenlijk twee nummers ineen. In het begin zeg ik ‘Ik mag niet te lang treuzelen, links of rechts, ik ben te traag voor een gevecht’. Dat idee kwam nadat ik een filmpje van Earl Sweatshirt zag, die iemand van op het podium recht in het gezicht sloeg en helemaal niet twijfelde om dat te doen. De outro was oorspronkelijk niet in die vorm bedoeld, maar ik vond het wel passen en iets hebben. Het is een soort van hidden track, maar dan niet hidden.”  (lacht) 

 

'Zolangmogelijk' is digitaal of op cd verkrijgbaar, en vanaf 10 februari ook op vinyl.All new articles