CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Brihang vertelt ons wat we nog moeten weten over zijn debuutplaat (deel 1)

Brihang is de grootste rapper. Die koptitel hebben we vooralsnog niet zien passeren in onze newsfeed, maar over de vermeende "file van de Medialaan" mag de West-Vlaamse rapper-beeldhouwer-poëet-turner ons inziens echt niet klagen, nadat hij afgelopen najaar zijn debuutalbum 'zolangmogelijk' uitbracht. Sindsdien hangen de journalisten aan zijn lippen, collega-artiesten prezen hem in hun eindejaarslijstjes de hemel in en hij mocht zelfs plaatsnemen bij Van Gils en Gasten. En toch hebben wij na al die interviews en recensies het gevoel dat we nog niet alles weten over dat album, dus vroegen we het hem gewoon op de man af. Zijn inspiratiebronnen, de samenwerkingen, de uitleg achter zijn schrijfsels... hij doet het graag allemaal uit de doeken, track voor track.

Foto: Alexander Popelier

 

 

te groot

“Op het einde van de openingstrack doe ik een parlé over een bepaalde druk die ik voel als artiest. Als je 'De Nieuwe Lichting' van Studio Brussel wint, word je eigenlijk een beetje de hemel ingeprezen. Dat is goed en mooi, want het harde werken wordt beloond, maar er is ook een keerzijde. De verwachtingen zijn bijvoorbeeld des te hoger bij een volgende release en je moet relevant blijven. Daarmee worstelde ik enorm tijdens het maken van de plaat." 

 

 

kleine dagen

“‘Kleine dagen’ is het oudste nummer op het album. Dit heb ik in 2014 gemaakt, net na mijn optreden op Pukkelpop. Op het podium staan van zo'n machtig festival, dat voelt enorm goed. De dag nadien zat ik echter wat verward in de zetel. Zo'n dag niks doen en voor niemand iets beteken - een kleine dag, met andere woorden - dat is minstens even belangrijk. Misschien zelfs belangrijker dan de grote. Vandaar dat ik mezelf in deze song overtuig: de kleine dagen zijn goed voor me! Het past ook perfect na 'te groot'."

 

 

fragile

"Dit nummer gaat een beetje over m'n ex-liefjes, hehe. Op de cd zeg ik 'de verloren liefde’, maar bij optredens hoor je me op dat moment iets anders zeggen. Ik ben ondertussen al drie jaar samen met mijn vriendin Inca; zij is 'de nieuwe liefde'. Ik stel mezelf kwetsbaar op als ik teksten schrijf, maar de mens is ook letterlijk heel kwetsbaar. Zo heb ik bijvoorbeeld meegemaakt dat er een man uit z'n raam is gevallen. Stomweg uitgegleden, maar die is daaraan gestorven. 'Uit de lucht val je soms naar beneden'." 

 

 

ik wil alles, behalve

“In recensies schrijven ze dikwijls dat ik niet het type rapper ben dat het over bling bling, bitches heeft, maar hier doe ik dat net wel; zij het weliswaar op een ironische manier. Ik meet mij snel aan andere artiesten of aan mensen die interessante dingen kunnen zeggen. Dan denk ik: dat wil ik ook. JtotheC heeft de zang en de synths op dit nummer verzorgd. In de slotseconden hoor je zijn zoontje Louis zeggen: 'Alles, dat ben jij'. Zoek het geluk dus niet elders, maar bij jezelf of bij wie je liefhebt. Het zotte is dat dat ventje dat zinnetje er gewoon uitflapte; het is nooit voorgeschreven geweest. De zoon is al even geniaal als de vader!"

 

 

fruitig

"'t Is ier nie warm in de winter'. Het was mijn huisgenoot Janes Zeghers - die je misschien nog kent van het nummer 'Lichaam' - die met die zin afkwam. Ik heb er dan de rest van het verhaal bij verzonnen. Als mensen niet weten wat te zeggen tegen elkaar, gaan ze meestal over het weer beginnen, waarop ik hen dan van antwoord voorzie. Blijf dan binnen, of met andere woorden: stop met zagen. De tekst paste perfect op de prachtige gitaarklanken van Mick Lemaire. Ik koos aanvankelijk voor ‘ze zoende’ als titel, wat dan een slechte woordspeling was van 'seizoenen'. Maar uiteindelijk is het dus de smaak van die zoen geworden."

 

 

balanceren

"Dit was de eerste single van de plaat. Het nummer heeft op Spotify vreemd genoeg heel veel luisteraars uit Londen gehad. Misschien ligt er daar wel een carrière in het verschiet? (lacht) Deze beat is van Moodprint. De track bouwt op naar een climax, lost weer en bouwt opnieuw op naar een climax, die dan uiteindelijk stopt. Dat zag ik meteen visueel voor me voor de videoclip: omhoog worden getild, vallen en opnieuw omhoog gaan. Het is een beetje zoals in een relatie, daar val je soms ook en uiteindelijk kan je alleen weer verder als je elkaar goed begrijpt. Daarom heb ik mijn vriendin betrokken bij die clip. Tijdens de twee releaseshows in november heb ik die katrol dan opnieuw gebruikt om zo de clip als het ware te vertalen in een optreden, wat eigenlijk een last minute idee was. Dat was echt stressen, want ik mocht zeker niet beginnen ronddraaien!"

 

 

morsen

"In deze tekst haal ik de beeldhouwer in mezelf naar boven. Ik heb het immers over hoe mensen soms met oogkleppen naar dingen kijken, zoals kunst. Soms moet je eens durven morsen op iets en het erop laten, in plaats van het snel te willen opkuisen. Het toeval kunnen toelaten. Maar wie zegt er uiteindelijk dat ìk niet de persoon ben met de oogkleppen op? Dit vind ik een hele coole beat van Pieter-jan 'Moushi' Cools, een kerel uit Brugge. Echt een toptalent! Het is trouwens ook hij die je bezig hoort in het refrein, maar wat hij precies zingt, dat verklap ik liever niet. Hij heeft ook de beats voor 'oh zo lang' en 'wieder' geproducet voor me, die ik een volgende keer zal ontleden." 

 

 

'Zolangmogelijk' is digitaal of op cd verkrijgbaar, en vanaf 10 februari ook op vinyl.All new articles