
Brikabrak, feesten ten voordele van Congolese straatkinderen
Brikabrak is een gloednieuw partyconcept in Brussel dat geld inzamelt voor het goede doel, opgestart door Beatsforbeaches en Chase-medewerker Yooth.
"Bij Brikabrak staat de gedachte centraal dat men andermans leven iets dragelijker kan maken, terwijl je zelf van het leven geniet. Zo is het idee ontstaan om een benefietavond te combineren met een feestje. We nodigen dj’s, rappers en live acts uit en vragen enkel om een vrije bijdrage van de bezoekers. Zij die niet met lege handen naar huis willen, kunnen deelnemen aan de Brikabrak Lottery en coole prijzen winnen", zegt Yooth.
Tijdens Brikabrak op 24 november komen Swissbank, DTM Funk, Umi, Audri, Bcote, Beatsforbeaches en Yooth draaien. Alle opbrengsten van deze editie gaan naar Orper, een Congolees-Belgisch goed doel dat straatkinderen op het rechte pad wil zetten door hen onderdak, voedsel en onderwijs aan te bieden. In ruil voor je vrije bijdrage krijg je een lotterijlootje. Voor sneek peeks over de prijzen kan je best de Facebook- en Instagrampagina in de gaten houden.
Wij spraken kort met Anny Steegmans, drijvende kracht achter Orper vzw.
Wanneer is jouw verhaal bij Orper begonnen?
Mijn man moest af en toe in Congo zijn voor zijn werk en op een dag besloot ik om mee te gaan. Toen we aankwamen in de hoofdstad, Kinshasa, werd ik er geconfronteerd met een hoop miserie. Het meest aangrijpende vond ik al die kinderen die op straat leefden. Als iemand die uit het onderwijs komt, heb ik me altijd bekommerd om de ontwikkeling van een kind. Ik ben toen onmiddellijk op zoek gegaan naar een manier om mijn steentje bij te dragen en ben zo bij Orper terechtgekomen. Eerst als lerares, later als voorzitster van de Belgische vzw.
Hoe is de situatie van toen tot nu geëvolueerd?
Op het moment dat ik hier aankwam, in 1988, leefden er ongeveer 2.000 kinderen in de straten van Kinshasa en had Orper één tehuis voor jongens. Nu, 29 jaar later, hebben we zes huizen voor zowel jongens als meisjes. Hierin kunnen we een 200-tal kinderen huisvesten. Jammer genoeg is het aantal straatkinderen blijven stijgen, tot ongeveer 30.000, en zijn de leefomstandigheden er niet beter op geworden. Meisjes richten zich al snel tot prostitutie, jongens beginnen drugs te dealen ... Zo willen ze aan de armoede onstnappen.
Hoe komt het dat er zoveel kinderen op straat leven in Kinshasa?
In Congo is een groot deel van de bevolking gelovig… en dus meestal ook bijgelovig. Door de armoede zoeken ze steun bij God. Maar als er zaken mislopen, wordt er ook snel met de vinger gewezen. Hekserij is hier een heel actueel thema. Het merendeel van de kinderen die op straat leven - zo’n 85% ! - wordt verjaagd omwille van valse beschuldigen door bepaalde predikers. De vreemde eend in de bijt krijgt dus de schuld van al het onheil.
Wat is het eigenlijke doel van Orper?
Eerst en vooral willen we het aantal straatkinderen verminderen, maar dat bleek al snel een onmogelijke opdracht. Intussen focussen we ons op die kinderen die we wel kunnen helpen. Er zijn begeleiders die ze algemene opleidingen geven, maar er worden ook echte beroepen aangeleerd, zoals kapper, kok en kleermaker. Degene die verder dromen, proberen we naar school te sturen, al kost het inschrijvingsgeld 300 dollar per jaar.
Het doel van deze Brikabrak editie is om minstens één kind van Orper naar school te kunnen sturen, zodat hij of zij een stap dichter komt bij zijn of haar dromen.