CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Brussel Brost wordt Brussel Brast: dineren bij discolicht

De evenementensector liet zich tijdens de corona crisis reeds van zijn creatiefste kant zien, en deze keer doet het Brussels’ studentenevenement ‘Brussel Brost’ nog een duit in het zakje. Maar hoe organiseer je een evenement dat normaal gezien alle remmen los gooit, tijdens een crisis waar het gevaar van een pandemie ons enkel nog remmen oplegt? Waar normaal gezien beschonken studenten de straten van onze hoofdstad inpalmen, moesten ze het deze keer doen met een diner onder discolichten om 19u in de valavond. Brussel Brost werd voor één jaar Brussel Brast.

Artikel door Yaell Monas, foto’s door Mayli Sterkendries

Studentenevenement Brussel Brost ging voor een corona-proof versie om de aftrap van het academiejaar te vieren. Op verschillende locaties in Brussel werden diners verloot onder de 100 000 studenten die de stad rijk is. Wij mochten aanschuiven aan tafel bij de plaats waar we normaal gezien bier drinken om daarna bezweet de technoclub buiten te wandelen. Een driegangenmenu dat doet denken aan een verfijnde versie van grootmoeders keuken. En dat allemaal tussen de discoballen, rode sfeerverlichting en met een vleugje dj-set op de achtergrond. Fuse mag dan normaal dienst doen als technoclub, vanavond kan je menig toerist wijsmaken dat dit een echt restaurant is.

Liever een kater

Elf tafels, vijf mensen per bubbel. Dat men hier normaal niet snel studentenlinten ziet verschijnen, deert Lionel (23) en Kyo (21) niet. Ze wonnen last-minute een plaatsje op de dans- of dinervloer. “Natuurlijk zouden we liever morgen met een kater in ons bed kruipen, maar met Corona is dit het beste alternatief voor Brussel Brost.” Wie geen hoge tolerantie heeft voor alcohol, kan de volgende ochtend misschien toch wakker worden met een kater aangezien elk vier drankbonnen krijgt. Weliswaar moeten ze om 21 uur huiswaarts, dus een excuus om te brossen de dag erna is er niet.

Een schreeuw om politieke aandacht

Ook voor clubeigenaar Andy Walravens is dit een geslaagde avond om op terug te kijken. “Het doet enorm veel pijn om als clubeigenaar de dansvloer vol stof te zien liggen sinds 13 maart. Ik ben blij dat Brussel Brost ons heeft gekozen als unieke locatie. En dan vooral content om mensen met een glimlach te zien vertrekken. Al is dat nog steeds niet hetzelfde als om zes uur ‘s morgens de mensen moeten buiten smijten, maar het is iets.” Dat de corona crisis zijn club en ook zijn personeel zwaar getroffen heeft, maakt hem niet pessimistisch. “We doen nu dingen die we anders niet zouden doen. Zo opende ik het Fuse Plein Air terras in Tour & Taxis. We kregen daar 16.500 bezoekers over de vloer deze zomer. Dat zou eigenlijk net een teken moeten zijn naar de overheid toe, dat wij als club, en eigenlijk heel de evenement sector, net wel in staat zijn om iets coronaproof te organiseren.”

Eigenaar Andy poseert trots bij het Fuse logo, inclusief Fuse mondmasker

Fuse als escape van de regels

Toch is het niet altijd rozengeur en maneschijn. “Wij hebben ook met onze handen in het haar gezeten. Zeker als je dan ziet dat mensen wel met 300 op een vliegtuig mogen zitten, dat amper 100 vierkante meter groot is. Dan vraag ik me af waarom ik mijn club niet gewoon mag opendoen met beperkt aantal bezoekers? Het is frustrerend, zeker omdat de overheid geen rekening houdt met de evenement sector. Fuse bestaat 26 jaar, wij hebben bezoekers van over de hele wereld en zorgen voor extra inkomsten bij hotels, vliegtuigmaatschappijen, taxibedrijven en zelfs drankhandelaars. Natuurlijk kan ik een all-nighter doen met zitplaatsen, maar zo wil ik toch niet herinnerd worden als club? Een club is een plaats waar je naartoe gaat om je één nacht niets van regels aan te trekken, niet om in stilte op je stoel te zitten met een mondmasker aan.”

brussel brost
De rood verlichte zaal werd versierd met lichtgevende balonnen en elf dinertafels

Hoe de club de toekomst verder ziet is nog onduidelijk, al hebben ze wel al andere coronaproof plannen voor de komende maanden. Dat Tour & Taxis en Fuse een samenwerking blijft om in het oog te houden, kunnen we alvast verzekeren!

Was jij ook op Brussel Brast? We zijn benieuwd naar jouw ervaring en welke locatie je uitcheckte. Laat het ons weten in de comments!All new articles