CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Chase Exclusive: Yizza - Activeren

Yizza is een 20-jarige MC uit Antwerpen, maar hij is ons niet volledig vreemd. Al enkele malen zagen we zijn naam terugkomen in onze wekelijkse lijst met de beste local tracks. Hij is namelijk weleens verantwoordelijk voor mixing en mastering van nummers van andere artiesten - in videoclips, of tijdens live shows. Zowel in het Engels als in het Nederlands horen we deze Antwerpenaar regelmatig zijn eigen ding doen, dus we vonden dat het hoog tijd werd om hem beter te leren kennen. Daar is natuurlijk geen meer uitgelezen kans voor dan een interview met Chase en een exclusief nummer.

 

Wanneer en hoe ben je begonnen met rap?

Ik nam toen ik jong was one-take tracks op met een ingebouwde laptop mic van een Packard Bell. God knows why... maar ik ben dat altijd blijven doen met vrienden uit de buurt. Van uren manuals lezen, tutorials bestuderen, apparatuur kopen en vooral leren met vallen en opstaan. Ik kom uit een boerendorp, dus veel andere rappers waren er niet in de buurt. Ik had één homie (Simpel, nvdr.) waar ik mee op school zat. We freestyleden regelmatig samen op de webcam om zo onze nummers te recorden. De content op zich was pure godslastering maar we gaven niet op. Het zogezegd kleine platform hier in Vlaanderen is echt voelbaar in de kleine dorpjes.
 

We hebben je al in het Nederlands en Engels horen rappen, welke taal draagt je voorkeur weg?

Zonder twijfel Engels. Ook al is het mijn moedertaal niet, naar mijn bescheiden mening klinkt Vlaams vaak corny. Ik luister ontzettend veel muziek en bij het merendeel van de Nederlandstalige muziek die ik check heb ik het gevoel dat er zoveel meer kan uitgehaald worden. Soms heb je als rapper het ego van: ‘’wauw, dat kan ik ook’’ of ‘’ik schreef vroeger op exact dezelfde manier’’ en dat heb ik veel minder in het Engels. Daarom klinkt het voor mij veel frisser en voel ik minder beperkingen als ik aan een Engelstalige track werk.
 

De naam Yizza verschijnt regelmatig in credits van andere artiesten ook. Wat doe je nog zoal?

Ik ben de vaste audio engineer van onder meer Astro en Visionz, maar mensen die hun track willen laten mixen en masteren mogen me altijd mailen op Yizzaxbox@outlook.com of langskomen in de studio... Mag dat zo een schaamteloze zelfpromotie (lacht)? Let’s get that work done boys!
 

Waar zie je jezelf binnen dit en 5 jaar?

Alive and well hopelijk, ik ben zowel aan een Nederlandstalige ep (depresteve 2) als een Engelstalige ep (Sesh1’s) bezig. Ik beloof er alles aan te doen om vuur af te leveren, maar ik kan geen beloftes doen over de exacte datum. Voor de rest hoop ik binnen 5 jaar de game positief veranderd te hebben. Een goeie record deal is de droom van elke artiest, daar kan je onmogelijk omheen. Bij nader inzien is het niet eens de deal op zich maar genoeg inkomsten uit muziek halen om niet te hoeven werken op een kantoor of een omgeving die niets te maken heeft met muziek. Ik heb ook al plannen gemaakt om een opleiding audio engineer te volgen. 5 jaar is echt nog ver weg maar ik hoop op goeie dingen: veel liefde en een goede gezondheid!All new articles