CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Chaz & Djalu: “Wij proberen van lokale steenkolen goud te maken”

Zo'n 2 jaar geleden verschenen Chaz & Djalu voor het eerst op onze radar met het aanstekelijke 'Lovehotel'. Een catchy track met bijpassende, zeer professioneel overkomende clip. Straf werk voor een debuutsingle! Na enkele jaren hard werken, veel muziek maken en vele optredens later, laten Chaz & Djalu nu met veel trots hun debuutalbum 'Eclips' op de wereld los.

Interview door Levi Taelman, foto's door Andonaki

Om meteen met de deur in huis te vallen: Wie zijn Chaz & Djalu?

Wij zijn Jonas & Gianluca, oftewel Chaz & Djalu, twee artiesten uit Genk die van lokale steenkolen goud proberen te maken. Dit vertaalt zich in nummers die zelf werden opgenomen, geproduceerd en geëngineerd. Onze uitvalsbasis is onze studio in het Genks kunstenhuis Jungle. Een zestal jaar geleden leerden we elkaar kennen op een open mic en sindsdien maken we samen muziek.

Vanaf vandaag is jullie debuutalbum 'Eclips' overal te streamen en downloaden. Tevreden met het eindresultaat?

We zijn zéker tevreden met het eindresultaat. We hebben zes jaar lang de tijd genomen om de knepen van het vak te leren. Uit noodzaak is Djalu begonnen met het maken van de beats (o.a. ook voor Graci en Zwangere Guy), terwijl Chaz zich verdiepte in het mixen en masteren van de nummers. Zo hebben we de afgelopen zes jaar honderden demo’s opgenomen waarvan we er dus voor 'Eclips' 10 hebben uitgekozen. Het oudste nummer, Bella Donna, is dan ook al 5 jaar oud.

We hebben alles van onszelf in dit album gestoken en we hopen dat dit zich ook weerspiegelt in de beleving van de luisteraars. De videoclip van titeltrack 'Eclips', die zo’n twee weken geleden uitkwam, is alvast goed ontvangen. Regisseur Ayby Cetin is trouwens een naam die jullie zeker moeten onthouden! Hij brengt binnenkort zijn kortfilm 'Broodnodig' uit, waaraan wij ook een muzikale bijdrage hebben geleverd!

Is er een rode draad doorheen het album?

'
Eclips' vertelt het verhaal van twee adolescenten die zich een weg banen naar succes op alle vlakken in het leven. We vertellen over de beleving en struggles van onze come up, over onze eerste naïeve liefde, maar ook over onze eerste heartbreak. Het is een donker album maar met een positieve en hoopvolle eindnoot.

Waarom 'Eclips'?

We hadden het gevoel dat tijdens deze periode de zon niet altijd op ons heeft geschenen. We voelden ons overgeslagen, letterlijk in de schaduw van de eclips. Maar aan de andere kant geeft het album ook een boodschap van zelfkritiek. Tijdens het proces hebben we leren kijken door een andere bril, en we hebben geleerd de confrontatie met onszelf en onze omgeving aan te gaan. Het einde van dit verhaal is dan ook het einde van de eclips. De planeten verschuiven, de zon komt terug boven. Tijd voor een andere visie en tijd om het lot in eigen handen te nemen.

De track ‘Lovehotel’ was jullie eerste wapenfeit. Daarna volgden er enkele singles (We Komen Van Niks, Mist & Moves) die niet op het album staan. Is daar een specifieke reden voor?

We hebben daar bewust voor gekozen. De genoemde singles waren vooral bedoeld als introductie van wie wij zijn als artiesten. In de meeste gevallen is je fanbase en bereik bij de start ook niet zo groot. Het was belangrijk om eerst een publiek op te bouwen, enkele optredens te krijgen en te bekijken of muziek uitbrengen in eigen beheer juist is. Bovendien is de laatste single 'Moves 'al bijna een jaar oud, dus het was sowieso interessanter om 10 nieuwe nummers uit te brengen.

Wat me opviel aan het album is de diversiteit. Djalu rapt het ook in de titeltrack: “Ge dacht we zijn emo met Lovehotel, maar we hanteren verschillende stijlen”. Is dat met opzet gedaan?

De variatie is zeker iets waar we intensief mee bezig zijn. Elke artiest waar wij naar opkijken heeft zowel die turn up tracks, als storytelling tracks of tracks met rustige vibes. Op die manier blijf je de interesse opwekken bij je luisteraars. Het is ook gewoon belangrijk om onszelf op alle vlakken uit te dagen. Iets wat terugkomt bij al onze nummers is wel het mystieke en sfeervolle. Een bepaalde vibe waardoor je hoort "dat is een typische Chaz & Djalu track”.


Stel dat jullie voor het volgende album carte blanche krijgen en je mag elk één Belgische rapper uitnodigen voor een feature: wie kiezen jullie?

Chaz:
Ik zou gaan voor Pasi van Eigen Makelij. Hij is iemand die me al jaren inspireert. Hij onderscheidt zichzelf door zijn unieke concepten en woordkeuzes. Zijn teksten zijn poëtisch en die vibe apprecieer ik enorm.

Djalu: Shit, Pasi was ook mijn keuze (lacht). Met Pasi zie ik ons een inhoudelijke, volwassen track maken. Dus om een mooie balans te krijgen kies ik voor een hitje samen met Bryan Mg. Zijn zangmelodieën gecombineerd met die van Chaz op een beat van mezelf is volgens mij een gouden combinatie.

Het album is nu uit, wat mogen we jullie nu nog toewensen voor de toekomst?

Ondertussen zijn we alweer druk in de weer met het maken van nieuwe muziek. Bovendien geven we op zaterdag 2 februari een release party in Pand, te Genk. We hebben een mooie line up met onder andere Youssef, Onze Zaak, Don Luca, Tiewai en natuurlijk wijzelf. Het event kan je terugvinden op onze Facebookpagina en je kan ons ook volgen op Instagram voor de laatste nieuwtjes.

Check 'Eclips' door Chaz & Djalu op Spotify!


 All new articles