
Dj Cross: “Volgend jaar neem ik de gouden Thre3style-plak wel mee naar België!”
Dj Cross valt nergens te bespeuren in de Belgian DJ Top 100 van Red Bull Elektropedia, maar toch was hij het die onlangs ons land mocht vertegenwoordigen op de allereerste Red Bull Thre3style wereldfinale in Santiago in Chili. De 'Olympische Spelen van het party rocken', zeg maar. "Toen ik in 2000 begon met deejayen, was het niet mijn ambitie om op grote party's of festivals te draaien. Ik wou 'gewoon' de beste dj ter wereld worden", herinnert hij zich nog levendig. Nadat hij de afgelopen jaren al DMC- en IDA-champ werd als turntablist, waagde hij zich nu dus ook aan die Thre3style-battle. Dat draaide niet helemaal uit zoals verhoopt, maar het maakte onze draaitafelatleet alleen maar strijdvaardiger: "Wat me dit jaar niet lukte, doe ik volgend jaar wel!"
Waarin verschilt die Thre3style-competitie precies van de andere dj-battles waar je al aan deelnam?
Tussen 2007 en 2013 heb ik enkele keren meegedaan aan DMC en IDA, waarbij ik zowel nationale titels als de wereldtitel behaalde, en dat zowel solo als met ons dj-collectief The Mixfitz. Dit zijn zeer technische competities met vooral aandacht voor de echte kunst van het deejayen, terwijl het bij de Thre3style meer om de show draait. Naast de skills, trackselectie, creativiteit en stage presence gaat het hier - blijkbaar - vooral om de crowd response. De naam komt van het oorspronkelijke idee dat je als dj minstens drie verschillende genres moet verwerken in een set van een kwartier. De battle bestaat al sinds 2010, maar nu was er voor het eerst een grote wereldfinale met 24 deelnemers uit evenveel landen, die bovendien live te volgen was op het internet.
Hoe belandde jij in die wereldfinale?
Dankzij een korte video raakte ik vooreest geselecteerd voor de Belgische finale, die dit voorjaar al plaatsvond in de Charlatan in Gent. Ik moest het er opnemen tegen Rakka, DJ ND, 2KG Hoofdvlees, KARTEZki en Madfingaz. Die laatste had zich in 2013 en 2014 al tot Belgisch Thre3style-kampioen gekroond, dus wist ik dat ik vooral hem moest viseren. Daarom ben ik met mc Renegade in de studio gedoken om gepersonaliseerde punchlines op te nemen, zoals in een mc-battle. Zelfs in Chili spraken ze me er nog over aan. Volgens de organisator was dat wereldwijd het hardste moment van alle nationale finales.
Heb je dezelfde aanpak behouden voor de wereldfinale?
Iedereen bleek onder de indruk van mijn set in Gent, maar ik wilde mezelf overtreffen voor de finale in Santiago. Tot mijn grote verbazing en ontgoocheling bracht bijna iedere finalist er dezelfde 15'-set als in de nationale voorrondes, maar dat wou ik dus niet. Ik heb ontzettend hard aan mijn finaleset gewerkt. Het is eerst voortdurend sleutelen aan de selectie, compositie, technische elementen, afwerking, show ... om dan heel veel te repeteren. Na een half jaar was die nieuwe set eindelijk klaar. Ik heb ze aan een tiental mensen laten zien en iedereen zag me al winnen. Ik heb de jury proberen te verbazen met doordachte mixes, scratches, juggles, tone plays en word plays, maar daarin heb ik me dus vergist. Ik had me meer moeten richten op het publiek en moest meer meefeesten met hen, zoals Puffy (de uiteindelijke winnaar uit Barbados, red.) dat deed met zijn carnavalsmuziek.
Hoe heb jij die finale beleefd?
Ik verbleef een hele week in Chili, samen met mijn Mixfitz- en Subtropics-buddy Damented. De organisatie was top: we sliepen in een zalig hotel en werden overal met shuttles gebracht. Overdag waren er allerlei activiteiten en elke avond was er een wedstrijd en een afterparty. Ik kwam de woensdag uit tegen de deelnemers van Frankrijk, Italië, Barbados, Brazilië en Spanje. Daar zaten niet echt kanshebbers tussen, dus ik dacht dat ik geluk had bij die loting en iedereen was ervan overtuigd dat ik zou winnen. Puffy draaide net voor mij; ik stond backstage en kon enkel zijn voeten zien dansen. Ik wist niet precies wat er aan de hand was, maar toen ik hoorde hoe het publiek uit zijn dak ging, wist ik al dat het moeilijk zou worden. Door de zenuwen heb ik een fout gemaakt en ben ik twee keer een beetje slordig geweest. Er zijn maar weinig mensen die dat gemerkt hebben, maar ik baal er wel enorm van. De jury heeft de crowd uiteindelijk laten kiezen tussen ons en ze hebben voor Puffy gekozen.
Wat leer je hier nu uit?
Volgens mij is het zeker niet de beste dj die gewonnen heeft. Je moet de juiste balans maken tussen skills en show; hier draait het blijkbaar meer om het tweede aspect. Daar is op zich niks mis mee, want een dj hoort de feestvierders te entertainen. Toch mogen we zeker de kunst van het deejayen niet vergeten, anders blijven er alleen maar Dimitris & Mikes over. Techniek is sowieso mijn sterkste punt, maar ik stel me de vraag niet of dit wel de juiste competitie was voor mij. Na al onze bookings met The Mixfitz weet ik immers ook wel hoe je een crowd moet rocken. Ik moest jammer genoeg eerst een Thre3style-finale meemaken om goed en wel te beseffen hoe anders dit is. Nu weet ik dus dat ik niet zo hard moet focussen op het technische aspect; ik moet meer interactie maken met het publiek. I'll be back!
Herbekijk de finaleset van Dj Cross in bovenstaande video (2u15 - 2u30).
Zijn kwalificatieset in de Charlatan kun je hierboven herbekijken. De sets van de andere Belgische deelnemers vind je in onze blogpost van dit voorjaar.