CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Culture Crossing: een gesprek over de blinde vlekken binnen onze kunstwereld

Misschien hoorde je eerder al van Culture Crossing? Die kans is groot als je een trouwe Chase Music volger bent of in 2019 op Bomboclat Festival rondhing. Na enkele op zich staande edities in de afgelopen jaren luiden we deze maand met veel goesting het eerste echte Culture Crossing seizoen in!

Tot en met september mag je je elke maand verwachten aan een nieuw Culture Crossing evenement. Culture Crossing zal telkens bestaan uit een talk rond relevante maatschappelijke vragen met betrekking tot creatives en de culturele wereld. Als Miss Rona zich eindelijk koest houdt lappen we er ook een optreden en afterparty bij die je de afgelopen 2 jaar in een mum van tijd zullen doen vergeten.

De talk zal nadien telkens te bekijken zijn op het Chase Music YouTube kanaal. Abonneer je nu al om niets te missen.

Het eerste Culture Crossing event van het seizoen 2022 gaat alvast door op 21 januari om 20u in het Arentshuis in Brugge! Om rekening te houden met de Covid maatregelen zal deze editie spijtig genoeg geen publiek toegankelijk evenement worden zoals we gehoopt hadden. Maar niet getreurd, de live stream zal te volgen zijn op Facebook via deze link.

Wat is Culture Crossing?

Voor wie toch nog niet weet wat Culture Crossing juist inhoudt: laten we even teruggaan naar de essentie. Culture Crossing is een project, georganiseerd in samenwerking met DO vzw, Chase Music en een reeks Brugse cultuurhuizen. In de woorden van programmator Pamela Evbuomwan:

“In samenwerking met cultuurhuizen willen we via Culture Crossing de juiste mensen over de juiste thema's aan het woord laten. Waar veel cultuurhuizen niet altijd de richting weten naar inclusiever programmeren helpt Culture Crossing ze graag vooruit.”

Kickoff in het Arentshuis

Deze maand gaan we van start in het Arentshuis in Brugge waar artieste Line Bogaerts met haar expo é/change het gesprek over storytelling, blinde vlekken en connecties is gestart. De expo vloeit voort uit Line’s residentie in Lubumbashi. Met de samenwerkingen tijdens haar residentie in Congo heeft Line een brug gebouwd tussen haar eigen werk en dat van de betrokken Congolese artiesten Paul Malaba en Célestin Kabuya, met het werk van Frank Brangwyn uit de vaste collectie van Musea Brugge.

Heeft iedereen eigenaarschap over hun eigen verhalen en de manier waarop ze verteld worden? Worden verhalen voorzien van de juiste context?

We nodigen Muabana, Denis Haidara (Update 20/01 door ziekte kan Denis er niet bij zijn), Bella Kabeya en Maria Kleopatra uit om hierop verder te bouwen en een nieuwe vorm van uitwisseling te creëren binnen de exporuimte. Ze zullen een gesprek aangaan waar ze hun verhalen en ervaringen met betrekking tot de nog steeds hoofdzakelijk wit en cis-gedomineerde expo muren delen. Dit met als doel om gelijkenissen/verschillen, blinde vlekken, gevoeligheden, etc. bloot te leggen en bespreekbaar te maken.

  • Wat was hun eerste ervaring in een cultuurhuis?
  • Welke gevoelens kwamen er naar boven toen ze zichzelf voor het eerst “vertegenwoordigd” zagen in zo’n instelling?
  • Hoe belangrijk is het voor hen dat ze controle hebben over hun eigen verhaal of de verhalen binnen hun gemeenschap?
  • Wat zien ze graag veranderen in manier van verhalen vertellen over hun gemeenschap?

Ben jij ook benieuwd naar de antwoorden op vragen zoals deze? Hou dan zeker het Facebook event in de gaten zodat je de livestream niet mist! Voor de volgende editie hopen we iedereen terug te kunnen verwelkomen ‘in’t echt’ maar voor nu houden we het nog even veilig!

Over de sprekers

Muabana

Muabana is een artistieke geest en verhalenverteller in hart en nieren. Als spoken word artieste, een van haar vele creatieve hoeden, schrijft Muabana gedichten geïnspireerd door haar geloof en persoonlijke levenservaringen. Hierbij laat ze telkens een licht schijnen op een aspect van haar identiteit. Tijdens haar optredens op verschillende podia in België zet ze haar publiek graag aan het denken over soms moeilijke onderwerpen. Bovenal wil ze haar boodschap van waarheid, kracht en onvoorwaardelijke liefde, ofwel agape, delen.

Denis Haidara

Denis a.k.a. Sako Glitch is hotelreceptionist en social media manager by day en producer by night. Hij heeft altijd een grote interesse getoond in de wereld van de kunst. Vooral in hoe verschillende culturen zowel onze artistieke uitingen als onze perceptie van kunst beïnvloeden. (Update 20/01 door ziekte kan Denis er niet bij zijn)

Bella Kabeya

Geboren in Bujumbura, Burundi en opgegroeid in Brugge. Haar expertise ligt in Digital Marketing met een focus op social media. Daarnaast is ze te vinden als podcaster bij Club Magie of als vrijwilliger bij BUAR.

Maria Kleopatra

Maria (°1988, Brugge; hij/zij/die) is model, dj en kunstenaar, voor wie queerness, andersgeaardheid en genderexploratie als rode draden door oeuvre en leven lopen.



All new articles