CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Culture Crossing: A night on the history and importance of safe spaces.

Tijdens de januari-editie van Culture Crossing had Miss Rona andere plannen voor 2 van onze sprekers. Misschien is het virus geen voorstander van visibiliteit en inclusie in de art scene? Dit weerhield onze twee resterende gasten er echter niet van om er een boeiend gesprek over te voeren. De conclusie van het gesprek tussen Bella en Maria kan je binnenkort op onze YouTube bekijken!

Deze keer laten we corona thuis en verwelkomen we jullie in Jeugdhostel De Snuffel in Brugge. Op 8 maart gaan 3 ervaringsdeskundigen in dialoog over safe spaces, onder moderatie van Olave Basabose. Deze keer zal er muziek zijn! Muziek van Humo Rock Rally finalist Eyemèr om precies te zijn. Iedereen is welkom vanaf 19u in Jeugdhostel De Snuffel. Vergeet je zeker niet aanwezig te zetten via Facebook!

Safe @ Snuffel

Jeugdhostel De Snuffel en Culture Crossing slaan de handen in elkaar om het te hebben over safe spaces. Waar komt het concept van safe spaces vandaan? Wie heeft er nood aan? Waarom zijn safe spaces belangrijk? Dit en meer zal aan bod komen op deze editie van Culture Crossing. Het gesprek word gemodereerd door Olave Basabose. Ze is schrijfster, jurist en activist rond thema’s zoals anti-racisme, LGBTQI+ rechten, anti-kapitalisme, anti-ecocide, etc. en identificeert zich als non-binaire trans-femme. Olave is een van de auteurs uit “ZWART – Afro-Europese literatuur uit de Lage Landen” (2018), “De Goede Immigrant” (2020) en “Being imposed upon” (2020).

De avond wordt afgesloten met een intiem releaseconcert van Eyemèr’s nieuwe EP, ‘Transition Time’. Dit album vertelt het verhaal van hun fysieke en mentale transitie als transgender persoon in de voorbije jaren. Met dit album wil Eyemèr herkenbaarheid creëren in muziek voor andere transgender personen, alsook het thema bespreekbaar maken binnen een maatschappij die nog vaak transgender personen als minderwaardig behandelt.

Over de sprekers

Rémy Bonny

Rémy is sinds april 2021 de directeur van Forbidden Colours. Deze organisatie komt op voor LGBTQI+ gemeenschappen in de Europese Unie. De afgelopen jaren deed hij onderzoek naar de anti-LGBTIQ+ beweging. Als pleitbezorger en onderzoeker in LGBTQI+ politiek reist Rémy de wereld rond om te praten met LGBTQI+ organisaties, beleidsmakers en academici over de politieke situatie van LGBTQI+ gemeenschappen in de EU.

Zijn werk is erkend door vele internationale media en instituten. Dit leverde hem een plaats op als spreker tijdens de officiële 50e herdenking van de Stonewall Uprising.

“Toen ik enkele jaren geleden de Pride organisatie in de Georgische hoofdstad Tbilisi ging steunen bij de organisatie van de allereerste Pride-optocht, moesten we vluchten omdat een extreemrechtse groepering onze kantoren had gevonden. Ze kwamen ons liquideren. Een lokale mensenrechtenorganisatie gaf ons onderdak, een safe space. Ik kon de dag erna naar mijn safe space in België vertrekken, maar de organisatoren van Tbilisi Pride moesten op eigen risico terug naar hun eigen appartementen. Ik hoop dat ik een steentje kan bijdragen aan het creëren van een wereld die een safe space voor ieder van ons is.”

- Rémy

Stacey Ohiwerei

Stacey behaalde in 2019 een Master in gender en diversiteit en voltooide datzelfde jaar de opleiding Dekoloniaal antiracisme georganiseerd door Bamko vzw met medewerking van de Universiteit Gent. Ze is passioneel bezig met thema’s als antiracisme, dekolonialiteit en het seksualiteits- en genderspectrum. Na enkele jaren in het buitenland te wonen, werkt ze sinds een jaar als trajectbegeleider bij het Agentschap Integratie en Inburgering in Brugge. Ze is verder ook lid van BUAR en bezig met een eigen antiracistisch project.

Voor mij is een safe space een plek waar ik geen enkel deel van mijn identiteit moet verzwakken of dempen, waar ik andere mensen het gevoel kan geven dat ze in hun totaliteit gevierd worden en zo de kans hebben om verder open te bloeien, veraf van de onderdrukkende structuren in onze samenleving.

- Stacey

Rodolfo Alpizar Carracedo

Rodolfo werd geboren in Havana waar hij jarenlang actief was als professor hoogleraar Anglo-Amerikaanse geschiedenis en taal. Zijn voornaamste interesses: politiek van burgerrechten en godsdienstvrijheid.

In 2013 verhuisde hij naar België, waar hij eerst in Brussel woonde en later naar Brugge verhuisde. Een eerstehands ervaring in het verschil tussen superdiverse omgevingen en minder heterogene ruimtes.

Tot kort werkte hij als receptionist bij De Snuffel vzw. Tussen 2020 en 2021 was hij projectcoördinator voor de Diversiteitsdiensten van de Stad Brugge. Momenteel werkt hij voor het Agentschap Integratie en Inburgering Oost-Vlaanderen.

I understand safe spaces as places (not only in a geographical sense) where people feel comfortable expressing their ethnicity, culture, orientation, ideology without fear of physical, emotional or professional retaliation.
According to the Oxford Dictionary a safe space is ‘A place or environment in which a person or category of people can feel confident that they will not be exposed to discrimination, criticism, harassment, or any other emotional or physical harm.’

- Rodolfo

Hou de socials van DO vzw (FB/IG) in de gaten om op de hoogte te blijven van de komende culture crossing events. Laat weten of je er bij zal zijn door je aanwezig te zetten via Facebook! See you @ JH De Snuffel?

-----

Dit event is mede mogelijk gemaakt door de Vlaamse Overheid en De Nationale Loterij.All new articles