CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Daniël Busser op Genk On Stage: “Ik vind mijn eigen weg wel!”

Daniël Busser draagt een trui met daarop zijn initialen wanneer we elkaar backstage ontmoeten, vlak voor zijn optreden op Genk On Stage. De rapper uit Bree mag met zijn 17 lentes nog bitter jong zijn, toch bracht hij nog niet zo lang geleden zijn tweede EP 'Vrije Val' uit. Hij wordt gecoacht door Spreej, bekend van het hiphop duo Safi & Spreej. Maar Daniël zoekt én vindt vooral zijn eigen weg. 

Foto's: Jeroen Olaerts, tekst: Melissa Awouters

 


Luister naar zijn tweede album terwijl je leest!

 

Wie heb je allemaal meegenomen?

Mijn neef Kenny G-nius is erbij, het is echt een eer om hem iedere dag van mijn leven te kennen. (lacht). Mijn DJ Candyshock, oftewel Sebryn Rongé, kan natuurlijk niet ontbreken. Hij is mijn rots in de branding en was getuige van mijn muzikale evolutie. Vanaf dag één, de Xmos van kunstschool Genk, stond hij aan mijn zijde. Hij verdient het om samen met mij voor uitverkochte zalen of op de festivalweide te staan. Tom Boonen heb ik leren kennen toen deze twee me aan hem voorstelden om mijn videoclip op te nemen, alsof het lot ons samenbracht. Als je zo vaak met elkaar werkt, creëer je vanzelfsprekend een onbreekbare band.
 

Je tweede plaat ‘Vrije Val’ is nog niet zo lang uit, ben je al aan wat nieuws aan het werken?

Ja natuurlijk, tijdens het maken van de vorige ep was ik daar al mee bezig. Ik heb een vijftal nieuwe nummers klaar en er is nog een heleboel ongebruikt materiaal dat ik nu in een nieuw jasje ga steken. Wij blijven gaan, muziek is mijn alles. Het is mijn reden om gelukkig te leven.
 

De intro van die plaat is heel eerlijk en heel open.

Ja, alle opgekropte shit uit mijn leven moest eruit. Ik heb de beat drie keer beluisterd en meteen heel de tekst uitgeschreven. Ik ga nu verder en hoop terug over positievere dingen te schrijven. We zullen wel zien of er nog zo harde teksten komen.

 

Je rapt ook dat je niet zo wilt worden als Safi & Spreej. Wat bedoel je hiermee?

Ik bedoel hier helemaal niet mee dat ik hen haat, integendeel, we zijn zelfs vrienden. Ik wil Safi & Spreej gewoon niet imiteren. Ik wil hun flow, hun muziek of hun lyrics niet overnemen. Ik vind mijn eigen weg wel.


 

Heb je al veel mensen uit the game ontmoet?

In principe heb ik iedereen uit de Vlaamse scene al ontmoet. Twee maanden geleden heb ik kennis gemaakt met Ronnie Flex, waarschijnlijk zal ik hem nu terugzien, aangezien hij hier ook optreedt.
 

Ben je dat ondertussen al gewoon?

Ja de artiesten in Vlaanderen beschouw ik niet meer als goden zoals ik vroeger deed. In het begin was dat even overweldigend, maar nu kijk ik meer op naar de Nederlandse scene, die lijkt op haar beurt nu verder weg. Wat je wil hebben, is altijd iets wat je nog niet hebt. 
 

Naar wie kijk je nu dan op?

Ik heb echt veel bewondering voor Ronnie Flex. De media stelt hem soms in een slecht daglicht maar zo komt hij helemaal niet over. Integendeel, hij gedraagt zich altijd erg vriendelijk, die boy lijkt nooit zo iets te hebben van ‘nu ga ik ff de kl**tzak uithangen’. Ik kan Fresku en De Jeugd van Tegenwoordig ook wel appreciëren. Ik bewonder niet alleen hun muziek, maar de totale showcases die ze alle drie brengen zijn geweldig. Ares is ook nog steeds the boy, maar hij is na onze samenwerking aan de remix van ‘Dna’ al meer een vriend geworden. 

 

Heb je het gevoel dat jouw fanbase sterker geworden is?

Ik denk dat er nog altijd haters zijn maar dat er nu minder naar ze geluisterd wordt. Vroeger vielen zij harder op omdat ik toen nog minder fans had. Mijn fanbase is nu op een punt dat ik tussen al het positieve, het negatieve in principe niet meer opmerk. Dat zou trouwens ook puur tijdsverlies zijn.
 

Word je dan op straat herkend?

Ja toch wel, hier in Hasselt en Genk, maar ook in Brussel en Antwerpen. Ik denk zelfs dat mijn gezicht more famous is dan mijn muziek. (lacht) Dat komt vooral door sociale media, denk ik, ze weten hoe ik eruit zie maar ze kennen slechts een liedje of twee. Die mensen die me echt aan mijn muziek herkennen, die waardeer ik het meest.
 

Je bent van Bree dus is Genk On Stage dan een soort thuismatch?

Genk On Stage voelt niet zozeer als een thuismatch omdat ik vorig jaar op de Villa Basta-stage stond.  Dit jaar sta ik op de grotere Factor J-stage, het voelt dus niet alsof ik het al eerder heb gedaan. Het is weer iets nieuws. Ik moet mezelf vandaag wel bewijzen, maar ik weet uit ervaring dat ik het beste presteer onder druk. Dat merk ik zeker tijdens de examens, als ik om 11u ’s avonds eraan denk dat ik nog moet beginnen met leren. (lacht)All new articles