CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

De 5 beste Belgische drum & bass tracks van 2016 volgens Grand Theft Bass

2016 zal voor altijd in menig muziekliefhebber zijn of haar geheugen gegrift staan als het jaar waarin we afscheid moesten nemen van een aantal grote muzikale helden. Voor de Belgische drum & bass scene was het echter een jaar waarop we meer dan trots mogen zijn. Nog nooit kregen we zoveel kwaliteit van eigen bodem voorgeschoteld. Dries van Grand Theft Bass loodst ons door zijn vijf favoriete drum & bass tracks van het voorbije jaar!

 

Phase - A Different Space

Meestal wordt kwaliteit boven kwantiteit verkozen, maar sommige producers weten deze twee perfect te combineren. Phase steekt er met kop en schouders bovenuit! Ik heb echt geen flauw idee waar ik hier zou moeten beginnen... Releases op Metalheadz, Liquicity, Integral en zoveel meer. Het zijn stuk voor stuk geweldige platen, maar als ik er dan toch echt één moet uitkiezen, is het deze wel: 'A Different Space' van zijn eerste solo vinylrelease. In januari had ik zijn collab met Keeno al direct genoteerd als een van mijn favoriete tunes, ook al was het jaar toen nog maar pas begonnen. Vorige maand kwam daar zijn Metalheadz-release bij, maar die prachtige oranje Warm Communications vinylplaat is me toch altijd bijgebleven en knal ik maar al te graag dagelijks nog eens door mijn boxen!

 

F8te - Run Away (ft. Georgia Lewis)

Als fan van zijn sound en zijn remixwerk was ik toch wel een beetje treurig toen ik in augustus las dat de uit Brugge afkomstige Reinout Roose afscheid nam van zijn drum & bass-alias Diego Torres. Het hoogtepunt van zijn jaar was tot dan ongetwijfeld zijn release bij Hospital Records, waarmee hij naast Netsky de tweede Belg ooit was die een release beet had bij het befaamde label. Gelukkig besloot hij zich niet terug te trekken uit de drum & bass en al snel stelde hij zijn nieuwe soloproject F8te voor! Zijn start had hij duidelijk niet gemist, want zijn eerste release onder de nieuwe naam kwam direct uit op Radar Records, werd opgenomen in de Switch 30 van Studio Brussel en kreeg zelfs support van UKF met een upload op hun YouTube-kanaal. Meer dan terecht als je het mij vraagt! Zijn muziek wordt door sommigen nogal rap in het commerciële hokje geplaatst, maar met 'Run Away' heeft hij zijn plaats in de (inter)nationale drum & bass scene meer dan verdiend.

 

Alix Perez - The Last Light

Nog zo iemand van wie ik dacht dat we er nog maar weinig van gingen horen... Blij dat ik me heb vergist! Wat een jaar was het voor Alix Perez?! Stuk voor stuk releases om u tegen te zeggen en als dat nog niet genoeg was, liet hij dit jaar ook nog eens zijn nieuwe label '1985 Music' op ons los. Het was een moeilijke keuze om er echt één release uit te kiezen die net dat ietsje meer had dan de rest, dus ik heb er wel even moeten over nadenken. Ik was deze track eigenlijk al bijna een beetje vergeten, zeker na zijn laatste release met o.a. 'The Raven'. Met 'The Last Light' kregen we een release waar ongetwijfeld menig drum & bass liefhebber lang op heeft zitten wachten. Eindelijk verenigden onze Belg Alix Perez en de jongens van Ivy Lab hun krachten voor een tune zoals geen ander. De combinatie van hun eigen stijlen resulteert in deze geweldige en diverse track, waarin de vocals het geheel echt gewoon helemaal afmaken en voor de ontspannen sfeer zorgen.

 

Corrupted & Phase - Seal The Deal

Best newcomer kunnen we hem nu niet direct noemen, maar na een paar jaar in de scene heeft Corrupted eindelijk kunnen laten zien wat hij in zijn mars heeft en wat zijn muzikale lifegoals zijn. En dat is - niet alleen door mij, maar ik denk ook door de rest van de wereld - meer dan goed ontvangen geweest! Zijn 'Late Night Conversations EP' op Halogen Music kon je gewoon niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Ik denk dat er maar weinig Belgische releases zijn die zoveel support hebben gekregen van zowel de nationale als internationale drum & bass scene. Elke tune op die release draagt wel één of ander straf of persoonlijk verhaal mee. Hoewel zijn solowerk op de EP, zoals de titeltrack 'Late Night Conversations', op zich al straf genoeg was, heeft zijn collab met Phase toch het meeste inrdruk op mij gemaakt. Het is precies wat je van elke collab hoopt te horen: twee producers met elk een unieke sound en stijl die samen een knalschijf afleveren.

 

James Marvel ft. MC Mota - Trump

Wat zou een jaar zijn zonder een knallende release van James Marvel? Vorig jaar wist hij samen met MC Mota nog iedereen omver te blazen met 'Way Of The Warrior' en dat was dit jaar gelukkig niet anders. Met 'Trump' gaf James Marvel zijn kijk op het hele gebeuren rond Donald Trump. Artiesten nemen wel vaker maatschappelijk en/of politieke standpunten in, en dat is volgens mij de ideale manier om - onrechtstreeks - je mening over iets te geven. Als dat alles dan nog eens wordt samengegoten in één knallende drum & bass plaat, dan kan het gewoon niet anders dan goed zijn. Spijtig dat we dit jaar zo weinig materiaal van hem hebben gehoord; hopelijk komt daar in 2017 snel verandering in. Het is dus vol spanning uitkijken naar het nieuwe jaar, maar deze plaat zal in de tussentijd de honger wel wat stillen!All new articles