CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

De invloed van Kraftwerk op de hiphopscene in 5 samples

Het leek wel Kerstmis en Sinterklaas tegelijk vorige week: Kraftwerk treedt maar liefst acht keer in België op. De legendarische elektropioniers spelen vier dagen na elkaar twee albums per dag. De liefhebber heeft dus harde keuzes te maken.

Kraftwerk is één van de invloedrijkste bands van de laatste eeuw. Ze hebben allerlei artiesten beïnvloed. Techno, synthpop, new wave maar ook hiphop. De grote J Dilla heeft naar verluidt veel inspiratie bij het Duitse kwartet gehaald. Hieronder bekijken we vijf songs die samples van Kraftwerk bevatten.

 

 

Afrika Bambaataa & The Soul Sonic Force hebben twee Kraftwerk samples gebruikt voor één van de eerste hiphophits. Dit waren ‘Trans Europa Express’ en ‘Numbers’. Afrika Bambaataa is één van de absolute hiphoppioniers uit de jaren '80.

 


Aphex Twin is door The Guardian omschreven als de meest invloedrijke en inventieve muzikant in zijn genre, de hedendaagse elektronische muziek. In 'Renalgade Sonar' gebruikt hij duidelijk 'Uranium' van Kraftwerk.

 


James Murphy werd al gevraagd om samen te werken met onder andere Duran Duran en Janet Jackson. Hij weigerde en richtte LCD Soundsystem op. De voormalige dj vindt zichzelf steeds opnieuw uit, maar hier was het originele nummer toch van Kraftwerk.

 


Wie in de jaren '90 in de hiphopscene vertoefde, kon niet om Mos Def heen. Samen met Talib Kweli boekte hij zijn grootste successen onder de naam 'Black Star'. Daarnaast is hij ook nog eens een succesvolle acteur. De sample is hier moeilijker te horen, maar dus wel aanwezig.

 


En tot slot deze track van J Dilla, waar zijn jongere broer Illa J op rapt. 'Trans Europa Express' is hier duidelijk in verwerkt.All new articles