CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Voormalige bar Bravo verwelkomt jonge Brusselse ondernemers met culturele plannen

De Brusselse bar Bravo, die onlangs de deuren sloot, opent dit weekend opnieuw onder de naam Kumiko. Naast lekkere cocktails en home made drankjes zal de bar ons ook een aantal interactieve evenementen aanbieden. Om hier meer over te weten te komen, gingen we praten met Giacomo Esposito en Olivier Robberechts, die er verantwoordelijk zijn voor de culturele activiteiten.

 

Dag jongens! Willen jullie je vooreerst even voorstellen aan onze lezers?

Giacomo: Ik ben 23 jaar en ik woon in Brussel. Ik heb ID en innovation gestudeerd op Erasmushogeschool Brussel.

Olivier: Ik ben 24 jaar en ik woon eveneens in Brussel. Op het vlak van studies was ik een moeilijk kind. Ik heb even op Sint-Lukas gezeten, maar dat was geen succes. Later heb ik op Erasmushogeschool Brussel media en communicatie gevolgd, maar ook dat beviel me niet. Uiteindelijk belandde ik in de richting ID en innovation op Erasmushogeschool Brussel, waar ik Giacomo heb ontmoet.

 

Dat is dan meteen het antwoord op onze tweede vraag: hoe jullie elkaar hebben leren kennen?

Olivier: Yep! Na onze eerste week samen in de klas, wisten we meteen dat wij moesten samenwerken. We zitten vrijwel op dezelfde golflengte in het leven. Het gebeurde allemaal heel spontaan.

 

Olivier Robberechts

 

Waren jullie voor Kumiko al met andere projecten bezig?

Olivier: Ja, we hebben samen Retry opgericht. Dat draaide vooral rond feestjes en open airs. Daar zijn we nu al bijna twee jaar mee bezig. Kumiko is nu ons tweede project samen.

Giacomo: En binnenkort komt er nog iets...

 

Mogen we al weten wat? Ja, wij zijn nieuwsgierig!

Giacomo: Nee, daar mogen we spijtig genoeg nog niets over verklappen. Maar wat jullie wel mogen weten, is dat het in samenwerking is met Boutique Electronique.

 

Hoe zijn jullie in dit nieuwe project terechtgekomen?

Giacomo: We wilden dit aanvankelijk met eigen middelen tot stand brengen, maar dit bleek niet haalbaar. Daarom beslisten we een beroep te doen op de stad Brussel, maar van hen hebben we weinig tot geen feedback gekregen. Telkens werden we van het kastje naar de muur gestuurd, tot we uiteindelijk via via in de privésector zijn beland. 

Olivier: Ik had erover gesproken met Yannick van Aeken, die ons iets later liet weten dat de Bravo zou sluiten en dat het moment rijp was om met dit project te starten. Hij stelde voor dat wij samen met enkele anderen de culturele activiteiten in de nieuwe Kumiko zouden cureren. 

 

Met welke problemen kamp je als jongere in Brussel het meest om iets op te starten?

Giacomo: De stad. Ik vind dat Brussel niet echt meewerkt, vergeleken met andere steden. Ik heb het gevoel dat je hier iemand moet kennen vooraleer je echt geholpen wordt. We hebben alleszins nog niet veel interactie gekregen.

Olivier: Ja, Stad Brussel stelt zich helemaal niet proactief op tegenover mensen die iets cultureels willen opstarten. We hebben hier bijvoorbeeld heel veel leegstaande gebouwen met potentieel, dat weet iedereen. We zijn gewoon nog niet op het zelfde niveau als bijvoorbeeld Parijs, Berlijn of Londen, die veel meer steun bieden aan mensen met ideeën.

 

Giacomo Esposito

 

Dit project is al een heel goeie start op zich, maar hebben jullie nog andere plannen of dromen voor in de toekomst?

Olivier: We willen een vruchtbare grond creëren voor de cultuur in Brussel. De grond hier nu staat veel te droog. Het is veel te moeilijk om een zaal te krijgen, om leegstaande panden te gebruiken of dingen te organiseren. Dit is volgens mij de reden waarom fotografen, grafic designers, muzikanten en noem maar op, hun brood niet goed verdienen. De hele Brusselse cultuur lijdt daaronder.

Giacomo: Maar langs de andere kant is dat ook wel positief. Door die afwezigheid van ruimtes kunnen we nog veel creëren in een stad die nog niet zo ver ontwikkeld is op cultureel vlak. We hebben hier veel opportuniteiten.

 

Op welke manier zetten jullie je dan in om andere jongeren te steunen die een eigen project willen opstarten?

Giacomo: Wij gaan hier veel talks organiseren. Onze vraag gaat uit naar kledingontwerpers, architecten, mensen die evenementen organiseren op grote schaal, personages in Brussel, creatievelingen, mensen met wat ervaring in de culturele sector ... Zij zullen hun levenservaring komen delen met diegenen die hier interesse voor hebben. Zo zullen mensen die eventueel iets willen oprichten in een bepaalde sector met hen in contact kunnen komen, en hen kunnen raadplegen voor handige tips enzovoort.

 

En dan nog een laatste vraag jongens... Welke soort evenementen mogen we hier verwachten van jullie zelf?

Giacomo: Dat zal heel breed gaan... Op muzikaal vlak willen we vooral niét aanbieden wat je in elke club of café terugvindt. Wij willen artiesten een platform geven waar ze zichzelf kunnen zijn, waar ze hun eigen ding kunnen doen.

Olivier: Zoals met Retry willen we gewoon streven naar het beste dat we te bieden hebben. Zaterdagmiddag vindt hier al een expositie plaats van de Brusselse artiest pulsions 13, als voorproefje van wat er nog allemaal te gebeuren staat.

 

Hartelijk bedankt voor jullie tijd en we wensen jullie nog veel succes met jullie project!

Giacomo en Olivier: Met veel plezier!All new articles