CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Halve Neuro dropt debuutalbum: “van rusthuisflows tot satanistische voetbalrap”

Artwork door NME-Photography

Negen november, Trump is president, driehonderzestig km file, druilerige regen en damn het is al vroeg donker. Maar we zijn op een missie. We zijn op weg naar Antwerpen om te spreken met Halve Neuro, Money P en NME-photography (Nicolas Goossens en Marie Eveline De Mey). We zoeken de mannen en vrouw achter het aankomende album 'Kost Wa Kost' met producties van de hand van Money P. Het album komt pas uit op 18 November, maar de pre-order via i-tunes vind je hier. Twaalf tracks die variëren van classic Boombap tot R&B en Trap,  maar telkens vol humor in één van de sappigste Vlaamse dialecten. 

 

 

De cover is op zijn minst gezegd een sterk beeld. Humor met afwerking. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?

Halve: Twee jaar geleden hadden we met NME-photography een Back To The Future-shoot gedaan. samen met Slongs Dievanongs

Nicolas: Het grappige toen was dat je 's avonds toekwam en van niets wist.

Halve: Inderdaad dat was ik vergeten, ik kom daar aan en ik zie een Delorean, een hoverboard. Shit, blew people's minds!

Nicolas: Leuk om te zien dat die foto steeds terugkomt. We worden er eigenlijk nog steeds over aangesproken.

Halve: In mijn ogen zijn NME de creatieve fotografie naar een nieuw niveau aan het tillen, in België zie je weinig wat zij doen. Wat je wel regelmatig ziet is die Average Rob stijl. Die wint hier zeker aan populariteit. Normaal komt ons artwork ook altijd pas op het einde. Eerst alle nummers afwerken en dan zoeken naar een goede foto om te editen. Nu is de cover eigenlijk al gekomen toen de titel van het album er was. 

 


Waar komt de inspiratie voor deze cover vandaan?

Nicolas: De cover is gebaseerd op een schilderij van Napoleon van 200 jaar geleden. Geschilderd door een neoclassistische schilder genaamd Jacques-Louis David.

Halve: Napoleon heeft ook veel voor Antwerpen betekent. Hij heeft mee de dokken aangelegd en mee het eilandje hertekend. Ook in het megalomane van zijn karakter kan ik mijzelf herkennen, maar dan eerder op een lacherige manier. Hij wou kost wa kost de Alpen oversteken, en ik wou kost wa kost een album droppen.

Nicolas: Wat belangrijk was voor ons was dat we de subtiliteit van het originele schilderij konden bewaren, maar er toch een Halve Neuro flavor aan gaven. Ook de naam is bewaard op de originele plaats. Het moet vooral natuurlijk overkomen. Bij ons is het een proces van vertrouwen, wij maken een beeld als één geheel en willen dat laten spreken voor zich.

Halve: En net daarom vertrouw ik jullie ook; zoals Money P nadenkt over de beat en ik over de tekst, zo denken jullie over beeld.

Money P: Één plus één plus één is vier ofzo?

Halve: Vierenhalf!

Marie Eveline: Het doet ons ook echt deugd om zo een reactie te krijgen.

 


Foto van Back To The Future-shoot met Halve Neuro, Slongs Dievanongs en NME-Photography


Een nieuw full album. 12 nummers. Bij elk nummer een vraag, you ready?


Kost wat Kost.

Je bent ondertussen al lang in de game, een van de bekendste rappers in Vlaanderen. Heb je zelf het gevoel dat je nog veel moet knokken voor je plek?
Het gevoel niet echt, maar het is wel legitiem dat rappers moeten vechten voor hun plek. Het is een vluchtige artform. Bij wijze van spreken maak je op twee weken een album, maar je moet wel relevant blijven. Het grootste gevecht is met mezelf, maar iedereen in de rapgame is zeker peaceful. No deaththreats yet!
 

Havenstad.

Hoe heeft wonen in Antwerpen jouw muziek en je nieuwe album beïnvloedt?
Een moeilijke vraag om op te beantwoorden, want ik ben hier geboren, naar school gegaan en heb hier altijd gewoond. Soms, als ik met andere mensen praat, valt het wel op. Als ik zeg: 'We gaan een tv halen bij de russen op het falconplein', dan is dat voor mij vanzelfsprekend maar voor buitenstaanders heeft het misschien wel iets exotisch. De blauwe steen bijvoorbeeld op de kaaimuur, een Hollandse vriend van mij denkt nog steeds dat het een discotheek is in breda. Het heeft mij dus onbewust zeker beïnvloedt. Havenstad heeft ook veel van die verwijzingen naar onze multiculturele stad.
 

Wa wette gij dervan.

Krijg je in jouw positie nog dikwijls kritiek op jouw muziek?
De grootste criticaster is mijn madam. Als ik iets gemaakt hebt durft ze makkelijk haar mening geven en van haar neem ik dat ook aan, want ik weet dat ze het goed bedoelt. Soms lees ik tussen de lijnen door, of op YouTube, wel wat commentaar. Mijn favoriete comment was; "rusthuisflow". Heavy, but they nailed it. Die gasten van nu zijn misschien veel technischer. Maar dat komt ook vooral door hoe ik ben beginnen te rappen.  Moppen tappen op een beat, dat was mijn stijl. De Strangers meets The Sugar Hill Gang.
 

Friendzone.

Hoe zittet met de vrouwen Halve? Kunnen we die bij jou op 1 hand tellen?
Zelfs op 1 vinger. Ik ben nog altijd samen met mijn madam, "De eindbazin" en de moeder van mijn kinderen. We zijn al 12 jaar samen ondertussen. Ik heb wel veel vriendinnen. Ik vind vrouwen interessant om mee te praten en tof om mee te feesten, maar in de friendzone wordt alleen geknuffeld. Geen sex, geen problemen.
 

Voor de likes.

Het is belangrijk om tegenwoordig als artiest goed vertegenwoordigd te zijn op sociale media, maar wat denk je, een vloek of een zegen?
Ik denk zegen, social media is zeker een zegen. Alhoewel... Als ik de dag erna eens op Facebook kijk en ik zie slechte gsm-opnames van een optreden dat ik dacht dat goed was denk ik er soms wel iets anders over. Het houdt je wel gefocussed. Je kan geen freestyle droppen of het komt online. Ook voor de jonge generatie is het zo veel haalbaarder om feedback te krijgen en je muziek te verspreiden. Vroeger, zoals in de jaren 90, spraken we eens af op woensdagmiddag om samen te rappen. Iemand liet eens een casette horen en dat was het. Daarna was het weg. Tegenwoordig is het wel allemaal korter daardoor. Je gooit iets online en de dag zelf is het hot, maar het wordt ook sneller vergeten.
 

Vlaams paradijs.

Intrigerende titel, er gaat hier nochtans ook een heleboel mis. Kan je ons iets meer vertellen over dit nummer?
Het is een reggae tune. het gaat over het feit dat Vlaanderen van Knokke tot Hasselt misschien 200 km is. Op die strook heb je 200 festivals met een goede PA. De mooiste kasseistroken om te cruizen met de velo. Zelfs buitenlanders komen naar hier om te fietsen. Uiteindelijk zijn we ook een van de grootste welvaartstaten ter wereld. Er wordt vaak op gehaat met al dat Vlaams nationalisme, en daar sta ik ook niet achter. Maar de positieve kant van Vlaanderen mag ook eens in het licht gezet worden.
 

Licht uit. begrafenis. 

Een serieus nummer, over serieuze zaken. Vanwaar de inspiratie?
Ik heb dit nummer geschreven naar aanleiding van een steekpartij in Antwerpen. Twee jaar geleden werd er iemand aan de oude vaartplaats neergestoken. een jonge gast van 18 van Sint-Lutgardus waar ik elke dag voorbijfiets. Dat heeft me echt geraakt en dat gaf me inspiratie. Ik vroeg aan Money P een donkere beat, omdat ik echt het gevoel had dat ik dit verhaal moest vertellen. Ik luisterde zelf in die fase veel naar cloud rap. Asap en zijn crew. Ik had mezelf echt voorgenomen deze op een album uit te brengen. Ik heb zelf ook kinderen die binnen enkele jaren zullen uitgaan. Vroeger zou ik hier minder bij stilgestaan hebben. Maar tegenwoordig begin ik mijn moeder beter te snappen (doet moeder na) "tghoh ik lig ier heel de nacht ongerust , waar blefde goi?".


Duivelsverzen.

Hiphop is de laatste tijd enorm veranderd. sommige zijn voor, sommige zijn tegen, in welk kamp vinden we den alve?
ik ben sowieso VOOR hiphop. Het is een schitterende subcultuur. Van toen ik de eerste keer rappers delight hoorde en mannen zag breakdancen wist ik dat dit het was. Maar als je nu kijkt naar de cover van to pimp a butterfly is dat ook hard. Er is echt een een donkere onderstroom in de hiphop. De track zelf gaat eigenlijk over voetbal, maar met een hoop duivelse referenties. Ik ben in deze track zowat bezeten door de duivel, echt een nummer voor fanatiekelingen door fanatiekelingen. Het karakter, Halve Neuro heeft geen boundaries, als het maar begeesterd is, van love songs tot satanistische voetbalrap.

 


Vollembak.

Dit nummer was eerder opgenomen in onze chase top 5 van de week. maar heb je zelf ooit gedacht aan opgeven? Veel Vlaamse rappers hebben het moeilijk om naam te maken. Wat is je geheim?
Er is een geheim, maar ik ga het niet delen want dat is Money P, mijn producer. Als een gast met visie en doorzettingsvermogen binnenkomt, dan kan Money P hem goed laten klinken. Drake is ook populair door 40. Een tweede geheim is zeker blijven gaan! Niet stoppen, claim je spot. Wees volhardend, blijf gaan en doe het ook graag. Sommigen gaan tenissen, wij maken muziek. Money P maakt beats, ik freestyle of schrijf. Dit is onze sport. Stoppen? Nooit denk ik, ik ben ermee begonnen omdat ik het grappig en plezant vond en dat vind ik nog altijd.

 

Favoriete klootzak

Wie is je favoriete klootzak? 
Muzikaal sowieso Kanye. Die gast is zo fout, maar maakt zo'n goede muziek. All dat arrogant gedoe moet ik niet hebben, maar als ik zijn albums hoor vind ik die echt goed. Mijn boekhouder heeft de tweede plek. Als hij zegt dat we niet goed bezig zijn, weet ik dat hij de waarheid spreekt. Een klootzak kan je ook op een bepaalde manier respecteren, iemand die to the point is. Dat motiveert mij dan weer om betere cijfers te halen. 
 

Zeker da.

Als er 1 ding is dat we zeker moeten onthouden over Den Halve. Wat zou dat dan moeten zijn?
Ik ben uniek, er is sowieso geen tweede Halve Neuro. Tegelijkertijd is dat ook een message, iedereen is uniek maar je moet het beseffen en er iets mee doen.
 

De bom.

De grootste bom is vandaag al gevallen. Trump is the new world order. any thoughts?
Ik had het echt niet verwacht en ben zwaar geschrokken. Toen ik vandaag begon te lezen besefte ik wel vrij snel dat het misschien toch niet zo onverwachts is. Mensen nemen dat mailsverwijderende Illuminati gedoe vrij serieus. Hij heeft hier héél handig op ingespeeld door zijn opruiende propaganda. Ik denk dat Bernie Sanders een veel moeilijkere kandidaat was geweest voor hem om te bekampen. Er is echt ook een groot deel van de bevolking dat niet dweept met andere ethniciteiten. een hele hoop cotton eye joe's dus. Vandaag is de day after en dat moet even bezinken. Naar de toekomst toe? Ik ben een redelijk positieve denker en denk/hoop dat het house of congress een afdoende filter kan zijn voor hem. Misschien levert het wel een hele hoop zalige hiphopplaten op? In de tijd van Reagan was dat in elk geval zo.

 

Op 18 November kan je naar de albumvoorstelling van Halve Neuro in Klub GOUD. Wees daar, of loop hopeloos achter!All new articles