CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Deze Spanjaard maakte de allereerste fanvideo voor Brihangs ‘kleine dagen’

Niet één maar één-en-ze-ven-tig (71!) videoclips, gefilmd door even veel fans. Dat bedoelde Brihang dus, toen hij vorige week "iets speciaals" aankondigde op zijn sociale media. Hij kwam op dat idee nadat een 28-jarige Spanjaard afgelopen zomer al een zelfgemaakte clip voor 'kleine dagen' op YouTube zwierde: ene Jordi Garcia, die werkt als reclameadviseur en op de Canarische Eilanden woont. Die moesten wij natuurlijk te pakken krijgen!

 

Bekijk Jordi's video-interpretatie van het nummer, zoals hij die in augustus al op YouTube zette.

Had jij al eerder eigen videoclips gemaakt?

"Neen, dit was mijn allereerste clip en het is vooralsnog de enige video op mijn YouTube-kanaal. Een YouTuber ben ik dus zeker niet. Ik heb het wel altijd al willen doen en ik denk wel dat ik nog meer video's zal maken."

 

Waarom koos je voor 'kleine dagen'?

"Ik ben nog nooit in België geweest en ik snap echt geen jota van de tekst, maar ik vind het een heel krachtig nummer. Ik leerde het afgelopen zomer via Spotify's related songs kennen en ik was er meteen weg van. Maar toen ik de track met een vriendin wou delen, zag ik dat het nummer verrassend genoeg nog niet op YouTube te vinden was. Ze vroeg me of ik het daar kon uploaden, maar dan wou ik er niet gewoon een statisch beeld onder zetten. Ik zocht de lyrics op en probeerde die te vertalen, om zo te achterhalen of mijn video-idee er wel bij paste." 

 

Blijkbaar wel, want toen contacteerde Brihang je ineens ...

"Eigenlijk ging het andersom. Na die ene track leerde ik nog meer van zijn muziek kennen en zo ontdekte ik ook hoe ik hem kon contacteren, om hem toestemming te vragen voor die clip. Hij antwoordde heel snel dat hij de video leuk vond en zo ontstond dus het idee om nog meer fanvideo's te vragen." 

 

Bekijk alle officiële videoclips bij 'kleine dagen', de vijfde single uit Brihangs debuutalbum 'zolangmogelijk'.

 

Wat vind jij zelf van dat idee?

"Ik vind het echt geweldig dat hij 71 mensen heeft kunnen strikken hiervoor! Kunst en cultuur moeten participatief zijn, vind ik. Als observeerder moet je kunnen bijdragen aan het werk van de artiest in kwestie. Daarin verschilt cultuur nog altijd van de big business met de marketing campagnes zoals ik die ken van mijn job. Ik hoop dat Brihangs carrière hiermee een boost krijgt en dat nog meer mensen naar zijn muziek gaan luisteren. Maar ik hoop evenzeer dat dit project mensen aanzet om zichzelf schaamteloos en volgens hun eigen creativiteit uit te drukken via kunst. Ze moeten inzien dat ze gehoord en bekeken kunnen worden door anderen, zonder daarbij een winning formula in het achterhoofd te houden om meer views of subcribers te scoren." 

  

Verwacht jij nu zelf wel meer views voor je video?

"Ik heb de clip nooit openbaar gedeeld, dus ik was en ben niet op zoek naar views. Maar ik heb wel altijd gedacht dat het een hit zou worden, door de muziek dan. Zoals gezegd is het voorlopig de enige video die ik op mijn YouTube-kanaal heb geüpload, maar toch besloten enkelen al om zich te subscriben. Nu plan ik nog meer dergelijke video's te maken met datzelfde idee: eigen beelden monteren op een sterke song die mij inspireert." All new articles