CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

DJ IDFX verzamelt West-Vlaamse ‘Kletsers & Klassiks’ op zijn nieuwe mixtape

David Carton – beter bekend als DJ IDFX – stichtte zo’n twintig jaar geleden samen met mc Herbie de West-Vlaamse hiphop-/reggaeband Pure Blend op. Sinds 2014 staat de groep op non-actief, maar IDFX laat nog dikwijls van zich horen. Tegenwoordig kennen we de Roeselarenaar vooral als admin van de Westvlamsche hiphop Facebookgroep en van zijn gelijknamige mixtapes. Nu heeft hij een nieuwe mixtape vol West-Vlaamse ‘Kletsers & Klassiks’.

 

Van 2012 tot 2015 maakte je telkens een jaaroverzicht, maar vorig jaar bleef het stil en nu pakte je het anders aan. Waarom?
“Die vorige mixtapes waren persoonlijke selecties van releases van het voorbije jaar die mij waren bijgebleven. Nu vatte ik het plan op om te putten uit de meer dan twintig jaar oude West-Vlaamse rapgeschiedenis. Daar had ik meer tijd voor nodig, want er valt natuurlijk uit veel meer tracks te kiezen. Om de keuze voor mezelf toch wat te beperken, wou ik geen nummers gebruiken die al op de vorige mixes te horen waren en het moest telkens om eigen producties van de artiesten gaan.”

Hoe ging je daarbij precies te werk?
“Voor de selectie zelf heb ik deze keer ook raad gevraagd aan enkele artiesten. Ik vroeg hen wat hun favoriete tracks zijn uit hun eigen repertoire en dat van anderen in de scene. Zo kwam ik ongeveer uit op een 50/50-verdeling van mijn eigen keuzes en hun adviezen. Er zit veel variatie in de mix, van gangstarap over boombap tot trap, maar ik sta achter de boodschap van elke track. Er moest ook een tribute aan DJ Flip in, de Brugse dj die in 2003 overleed in een verkeersongeval. Verder zitten er ook quotes uit de serie Bevergem in, om het West-Vlaamse kantje nog wat extra te onderstrepen.”

 

 

Waarom stak je hier zoveel tijd in? En waarom moeten wij de moeite doen om ernaar te luisteren?
“Omdat niemand het al had gedaan en omdat ik dat leuk vind. Zo wou ik nog wat meer aandacht geven aan de lokale artiesten en aan onze Facebookgroep, die ondertussen al meer dan drieduizend leden telt. Je zou ervan versteld staan welke talenten we hier hebben rondlopen, die echter niet echt aan de bak komen of er na een tijdje mee ophouden. Met mijn mixtapes wil ik hen toch nog even in de spotlights zetten. Je zal misschien dingen horen die je nog niet kende of die je al vergeten was.”

Komt er nog een vervolg op deze ‘Kletsers & Klassiks’?
“Dat staat nu al vast; ik heb al een hoop nummers klaarstaan voor een volgende mix. Toch blijf ik natuurlijk ook uitkijken naar nieuwe releases, dus blijf die nieuwe tracks vooral posten! Wie weet kom je dan op mijn mixtape voor 2019 terecht...”

 

Beluister 'Kletsers & Klassiks' en alle vorige Westvlamsche hiphop mixtapes hieronder.All new articles