CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

(Don’t) try this at home: 4 cocktails voor gevorderden

De tijd dat Pisang-orange of vodka-Red Bull als cocktails werden omschreven, behoort definitief tot het verleden, en daar mogen jullie allen dankbaar voor zijn. Het cocktaillandschap is de voorbije jaren zodanig gewijzigd dat de aanslag op je lever er nu tenminste eentje is in stijl.

Het begon allemaal een aantal jaren geleden met de heropleving van speakeasy cocktailbars in grootsteden als New York, Barcelona, Londen en Parijs, en bij uitbreiding ook Antwerpen en Gent. Hier lieten de pioniers hun klanten in een retro interieur genieten van hun heerlijke creaties. Dit alles gebeurde uiteraard in de grootste geheimhouding, net zoals in het Amerika van de jaren 20, toen alcohol daar illegaal was. Vandaar trouwens de orginele naam speakeasy. Belgische bars als Jigger's, The Pharmacy en Dogma katapulteren je nu nog, voordat je het zelf beseft, naar de periode van de drooglegging.

De jongste jaren merken we echter dat die jaren-20-trend stilaan wordt overgenomen door nieuwe concepten, waarbij de kwaliteit van de cocktails zeker niet moet onderdoen. Trendy bars als Belroy Bijou, Uncle Babe’s en The Drifter zijn daar mooie voorbeelden van. Meer zelfs, bij Jigger's hebben ze deze maand de zaak op de gelijkvloerse verdieping uitgebreid met een 80's-feeling.

De beleving die je kreeg in de speakeasy bars krijgt nu dus steeds vaker een andere invulling. Een lekker drankje is één ding, het mooi presenteren en je klant fascineren met je creatie is nog iets anders. Mensen zijn steeds vaker op zoek naar dat tikkeltje extra. Vandaar dat de heren van Bruut jullie dan ook graag trakteren op enkele echte 'belevingscocktails'. Het maken van deze cocktails vereist wat geduld en vaardigheid, maar oefening baart kunst. En als het je niet lukt, zijn we er zeker van dat je altijd welkom bent bij Bruut in de Dorpsstraat in Hasselt!
 Ice ball Old Fashioned

Maak een holle ijsbal door een ijsvorm gedurende 2,5 uur in de diepvriezer te steken. Wacht tot de buitenste laag hard, maar de binnenzijde nog vloeibaar is. Maak nadien met een warm voorwerp (een soldeerbout of hete naald) een gat in de bovenzijde en zuig het water met een spuit uit de ijsbal. Steek de ijsbal daarna nog een uurtje terug in de vriezer.

Giet 60 ml Bulleit Bourbon in een mixing glass of maatbeker. Doe hierin een zeste van sinaasappel, 3 dashes angostura bitters, 1 dash walnoot bitters en 10 ml suikersiroop. Voeg voldoende ijs toe en stir tot je cocktail koud en voldoende verwaterd is. Om dit te bekomen, proef je best enkele keren tot je zelf de juiste balans vindt. Schenk nu de ijskoude cocktail met een trechtertje in de ijsbal. Werk af met zeste van sinaasappel. Serveer de cocktail met een hamertje en laat je gast de bal stukslaan.


 Smoked Tong Twister

Vul een Boston shaker met 40 ml Woodford Reserve bourbon, 20 ml Talisker 10y single malt whisky, 10 ml amarena siroop, 20 ml gembersiroop, 30 ml citroensap, 1 dash orange bitters, 1 dash cherry bitters en één eiwit. Voeg één blokje ijs toe en dry shake tot het blokje volledig is opgelost. Vul de shaker nu voor drie vierden met ijs. Shake hard gedurende 10 seconden en double strain de cocktail in een voorgekoelde coupe. Plaats deze coupe onder een stolp en blaas hier je rook op basis van verbrand kersenhout onder. Laat minimum 30 seconden staan alvorens te serveren.
Hasselt Sour

Koel een cocktailglas voor met crushed ijs. Vul een boston shaker met 30 ml Glühjenever, 20 ml Smeets Extra jenever, 10 ml Pierre Ferrand dry curaçao, 10 ml Monin spicy siroop en 30 ml citroensap. Shake gedurende tien seconden. Gooi het crushed ijs weg en leg ondertussen een (zelfgemaakte) suikerspin in het cocktailglas. Zeef je cocktail over de suikerspin en zie hem wegsmelten… Serveer met een extra portie suikerspin.

 

Aye Aye Sir

Maak een schuimpje van prosecco, 43-likeur, suikersiroop, limoensap en eiwit. Dit doe je door vijf eiwitten te mixen met 50 ml 43-likeur, 100 ml prosecco, 120 limoensap en 120 suikersiroop in een slagroomsifon, en dit twee keer te laden met N2O (lachgas). Schud goed en koel minimum drie uur in de frigo voor gebruik.

Vul nu een boston shaker met 30 ml World’s End rum, 20 ml Mandarine Napoleon, 10 ml suikersiroop, 20 ml mandarijnsap, 20 ml passievruchtpuree en 10 ml limoensap. Shake hard gedurende tien seconden. Strain de cocktail in een voorgekoelde coupe. Werk af met je espuma. Serveer met knettersnoep en een Napoleon-snoepje. Enjoy!All new articles