CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Een dag in de wondere wereld van Renaat Vandepapeliere van R & S

R&S heeft weinig introductie nodig. Het label begon in de jaren 80 als pionier binnen de elektronische muziek in Europa en staat nu al sinds jaar en dag garant voor kwalitatieve, alternatieve elektronische muziek. Ze brachten de wereld talenten als Aphex Twin, James Blake en Lone. Wij deden een babbeltje met Renaat Vandepapeliere, de R uit R&S records, over zijn dj-carrière en het label waar hij achter het roer staat. 

We zaten rustig ons pintje te drinken op het terras van Café Café toen twee mannen, Renaat en Meriton ons aanspraken: 'Waar moeten we zijn? Hasselt is onbekend terrein voor ons'. We wezen ze de weg naar de dansvloer en na een uur opwarmen was de party vertrokken. Maar voor ons kwam het echte werk pas na de show. De fles vodka ging open en het sigaretje werd aangestoken...

Tekst Levi Adriaenssens & Wannes Cuypers

 

Hoe ging je set? 

Het was in het begin wat werken, maar dat is normaal, anders zou het niet dj’en zijn. I mean DJ'ing is like sex, dat gaat de eerste keer nooit vlot.

 

I mean DJ’ing is like sex, dat gaat de eerste keer nooit vlot

 

Ik zie mezelf ook meer als een selector dan een dj. Ik probeer met mijn muziek een sfeer neer te zetten en eenheid te creëren met het publiek, een connectie. Eens deze sfeer er is kan ik uren doorgaan, lange sets spelen daar hou ik van. 

 

 

Not a DJ, just a f*cking legend behind the decks #kompass #renaatvandepapeliere #randsrecords #labelnight #rands #best #night

Een foto die is geplaatst door Kowboys and Indians (@kowboysandindiansbelgium) op

 

Probeer je een bepaalde identiteit in je set te steken? 

Eigenlijk niet echt, ik probeer vooral mijn liefde voor muziek over te brengen, hoe eclectisch deze ook moge zijn. Ik probeer de mensen mee te slepen in mijn leefwereld en het gewoon gezellig te maken. 

 

Je hebt onlangs in de legendarische Berghain club gespeeld, hoe heb je dat ervaren?

Dat was fantastisch! Ik had er veel vrijheid en heb er meer ambient gespeeld. Ik mocht in de mooiste plek van Berghain spelen, de Panorama Bar. Dit was toch een van de meest memorabele momenten uit mijn carrière. Maar dat is nog steeds niets vergeleken met Sabine en Meriton in mijn leven. Meriton is meer dan alleen m'n tourmanager, hij is een vriend voor het leven, een zoon die ik nooit gehad heb. Dat zijn toch wel echt de hoogtepunten uit mijn carrière!

 

Is Sabine nog steeds een drijvende kracht bij R&S?

Jazeker! Ze is niet voor niets de S van R&S, we zijn al 35 jaar getrouwd, Sabine houdt me scherp. We zijn onafscheidelijk van elkaar, net een Siamese tweeling. Een man is niets zonder een vrouw, niets!

 

 

In je carrière heb je al artiesten zoals James Blake & Aphex Twin aan het grote publiek geïntroduceerd. Als je een demo krijgt van een artiest, hoe bepaal je dan of deze goed is en hoe ontdek je deze artiesten? 

(Renaat kort en krachtig:) Buikgevoel!
Dat 'buikgevoel' is voor mij de beste manier om te bepalen of ik nieuwe muziek al dan niet goed vind. Om die te ontdekken lees ik soms wel tot 10u per dag door m'n mails en beluister ik demo's.  

 

Heb je zelf ook een voorbeeld waar je naar opkijkt?

Vele voorbeelden, non-stop, ik voel me zo klein in deze wereld! Vaak zijn het ook gewoon jongeren die me met hun muziek van m’n sokken blazen. 

Jongeren in het algemeen vind ik zeer inspirerend, ik zou niet zonder ze kunnen. Ze zijn de toekomst en naar hun moet geluisterd worden, dat doe ik maar al te graag. Ik ben net een spons die alles van de jeugd in zich opneemt, fantastisch vind ik dat!

Ik ben net een spons die alles van de jeugd in zich opneemt, fantastisch vind ik dat!

 

Heb je er ooit aan gedacht om R&S sokken- en ondergoedmerchandise uit te brengen? 

Jazeker! Er komt zelfs een hele kledinglijn, momenteel zitten we samen met enkele ontwerpers. Sokken, jassen, broeken, alles! 

 

 

Zijn er naast een R&S-kledinglijn nog andere doelen die je wil bereiken in je carrière?

Ja, ik wil vooral ten allen tijde bereikbaar zijn voor iedereen, ook voor de persoon die net zijn eerste keyboardje heeft gekocht. Dat is voor mij persoonlijk een must. 

 

Nu het nieuwe jaar er aankomt vroegen we ons nog af wie volgens jou de ontdekking van 2017 wordt binnen de elektronische muziek.

Geen flauw idee, er is zoveel. Er kan van alles gebeuren en er is zoveel invloed vanuit overal binnen de muziek! Dat zal ik met veel plezier afwachten.

 

 

Where I'm most at peace. #music #techno #label #renaat #randsmusic #housemusic #technoparty #producerlife #producer rands #rnsmusic

Een foto die is geplaatst door Renaat Vandepapeliere (@renaatvandepapeliere) op   

 

Om het artikel af te sluiten kunnen we vertellen dat Renaat meer is dan labelbaas van R&S records. Hij is een visionair met bakken levenslust. Gepassioneerd door de bewegingen in onze maatschappij en het fenomeen van de jongeren. Samen met zijn tourmanager en kompaan voor het leven Meriton struinen ze nog vele clubs af om mee te reizen doorheen de leefwereld van Renaat. Deze vleeswording van muziek is nog lang niet klaar met R&S en zal voor altijd een icoon blijven voor de elektronische muziek in België & beyond.

Check de Facebook pagina's van R&S records en Renaat Vandepapeliere voor meer. All new articles