CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Faffie: een jong kledingmerk om in de gaten te houden

Gent en creativiteit, het is al heel lang een match made in heaven. Wij hadden een babbel met Sofie Vandenbergh, een 22-jarige Aalsterse studente die nu al een tijdje in Gent woont. Ze combineert er haar studies met haar eigen kledingmerk en daarover mochten we haar wat vragen stellen.

Tekst door: Sascha De Bruyn, Foto’s door: Mayli Sterkendries & Iwein De Keyzer
 

Hoe is alles voor jou begonnen?

Toen ik een jaar of 16 was, kwam ik op het idee om de woorden “NO SCRUBS” op de achterkant van een T-shirt te strijken. Die quote kwam van TLC, echt een van mijn all time favorite groepen. Ik luisterde toen - en vandaag nog - enorm veel naar R&B en hiphop uit de 90’s. Dat T-shirt was een groot succes. Ik kreeg er super veel positieve reacties op, zowel van mannen als van vrouwen. Nadien vroegen veel vrienden me om iets te maken voor hen. Zo begon ik dan na te denken over mijn eigen collectie. Ik heb mijn kans gewaagd en heb daar nog geen moment spijt van gehad.
 

Hoe zou je jij stijl omschrijven voor wie je merk niet kent?

Minimalistisch, jong en speels, met een leuk edgy kantje. Kwaliteit primeert bij mij sterk boven kwantiteit. Ik haal ook vooral inspiratie uit de 80’s en 90’s qua stoffen en kleuren.
 

 

Naar welke figuren in de modewereld kijk je zoal op?

Dat is zeer uiteenlopend! In de meer minimalistische stijl ben ik een grote liefhebber van Bruno Pieters. Zijn transparantie en de honest by rond zijn merk vind ik echt ongelooflijk knap. Zo kan je op zijn website perfect nagaan hoe en waar elke knop of snit is geproduceerd in zijn kledij. Dat is een zeer verfrissend concept in een soms niet zo transparante wereld.

Ook ben ik grote fan van de Nederlander Bas Kosters. Zijn speelse, kleurrijke collecties en ideeën vind ik echt geweldig. Ik ben enorme fan van zijn je m’en fous-attitude op de modewereld.

Ook mag ik Murielle Scherre van la fille d’O in Gent niet vergeten. Ik heb zes maanden bij haar stage gelopen, wat echt super was. Naast een geweldige ontwerpster is ze ook een zalige, down to earth madame! Ze heeft mij niet alleen de kneepjes van het vak geleerd, maar heeft me ook heel wat levenswijsheden meegegeven. Jezelf zijn en sterk in je eigen kunnen geloven, dat is wat ze me goed in mijn oren geknoopt heeft. Het was hard werken, maar echt wel een fantastische periode. De beste stageplek ever!
 

Je hebt een tijdje in Amsterdam op het bekende AMFI gestudeerd. Hoe kijk je terug op die periode?

Vanaf dat ik echt interesse begon te krijgen in mode, droomde ik ervan om daar te kunnen studeren. Maar omdat ik voor het afronden van mijn middelbare schooltijd nooit echt iets met mode had gedaan en omdat Amsterdam ook niet echt cheap is om te wonen, besloot ik toch op safe te spelen en eerst een mode-opleiding in Gent te volgen. Fast forward enkele jaren later: tijdens die opleiding kreeg ik dan de kans om via een Erasmusproject toch te kunnen studeren aan deze school.

AMFI staat enorm sterk aangeschreven. Daarom kwamen veel verschillende nationaliteiten naar deze school en er waren ook veel studenten van een rijke komaf, want Amsterdam is zoals ik al zei heel prijzig om te leven. Hierdoor ontstond er in de klas een onderlinge concurrentiestrijd, wat niet altijd aangenaam was. Qua theorie heb ik er niet zo veel bijgeleerd, maar op artistiek vlak ben ik daar wel sterk gegroeid. Elke maand hadden we namelijk verscheidene projecten waar je toch heel intensief aan moest werken.

Kort samengevat: het was een geweldige ervaring waar ik ook veel heb bijgeleerd!
 

Wat is de stad waar het voor jou allemaal gebeurt op het vlak van fashion?

Berlijn! Deze stad is op het gebied van mode echt sterk aan het groeien. Deze stad doet het voor mij omdat ze een bepaalde eigenheid heeft. Ze heeft een leuk, ruw kantje waar ik van hou. Dat vind je bijvoorbeeld niet echt in Londen of in Milaan terug, die toch iets commerciëler zijn. Van Parijs ben ik ook echt fan. Daar vind je vele nieuwe, innovatieve merken, maar helaas vaak zo goed als onbetaalbaar.
 

 

Wat mogen we verwachten van jouw volgende collectie en wanneer komt die eraan?

Die mag je begin maart verwachten. Het wordt een kleine collectie met heel uiteenlopende kleuren, van pastel en lavendel tot flashy en fluo. Voornamelijk gemaakt in een satijnen stof met een 90’s vibe. Momenteel is het een volledige vrouwencollectie, maar er komt waarschijnlijk wel nog een unisex kledingstuk bij met een urban feeling in, want we mogen natuurlijk ook de mannen niet vergeten…

 

Laatste vraagje nog: waar komt de naam 'Faffie' eigenlijk vandaan?

Dat is een bijnaam die ik al heb van in het middelbaar. Ook kwam het in een track van de Jeugd Van Tegenwoordig voor en zo is het echt blijven hangen. Toen ik op zoek ging naar een goeie naam voor mijn merk, kwam ik tot het besef dat die bijnaam gewoon perfect past. Het klinkt namelijk speels en jong, net zoals mijn merk!

 

Bedankt voor de leuke babbel en veel succes met je komende collectie!

 

Wil je graag op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes rond Sofie haar merk? Check de website of volg haar op Instagram!
 

 All new articles