CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Fashion Friday: Allow—Studio

Allow—Studio begon met enkele simpele t-shirts, maar dropte onlangs een indrukwekkende collectie. Wij gingen een koffietje drinken met designer Nico Verhaegen, het brein achter het merk.

Foto's door Leen Hoogmartens

 

Hoe en waarom ben je met Allow—Studio begonnen?

Dat is eigenlijk al lang aan de gang. Ik heb altijd wel interesse gehad in kleding. Ik geloof dat ik er rond de tijd dat ik in het vijfde middelbaar zat mee begonnen ben, maar ik ben het pas sinds dit jaar serieuzer gaan nemen. Ik heb een bedrijf opgestart met een degelijke website, communicatie enzovoort. Ik wil op die manier mijn ontwerpen beter naar buiten kunnen brengen. Ik heb ondertussen mijn masterdiploma behaald en me verder kunnen ontwikkelen als mens. Daardoor heb ik nu een veel duidelijker en beter idee van wat ik precies wil doen met mijn merk.
 

En in welke richting is dat diploma?

Dat was in grafisch ontwerp, maar ondertussen ben ik begonnen aan de Modeacademie van Antwerpen. Ik ben daar net een week bezig en het bevalt me wel. Het is daar een heel aparte sfeer, drie van mijn klasgenoten zijn Belgen, de rest komt van over de hele wereld en dat is wel fijn. Het gaat daar sowieso zwaar worden, maar ik heb er echt zin in. Iedereen verklaarde me daar zot dat ik nog eens vier jaar wou gaan studeren. Ik heb een jaar gewerkt als grafisch ontwerper, maar dat lag me niet omdat ik niet genoeg creatieve vrijheid had. Ik werkte bij een commerciëel grafisch bureau waar ik niets anders deed dan salamiverpakkingen ontwerpen. Ik wil mijn volledige creativiteit kunnen benutten en ik hoop dit via mode te kunnen doen.
 


Hoe ben je bij de naam gekomen?

Het gaat over toelaten. Ik maak zeker geen kleding voor iedereen. Ik maak kleding voor mensen die toegelaten moeten worden, die uniek zijn en die toch een deel van een groter geheel willen uitmaken. De naam op zich is ook iets waarmee ik lang bezig ben geweest en de betekenis ervan blijft veranderen.
 

Hoe zie jij mode?

Mode zelf is veel meer dan kleren voor mij. Mode is een gevoel. Dat wil ik ook echt benadrukken, ik wil gevoel in mijn kleren steken. Dat ontbreekt er momenteel heel erg. De meeste mensen kopen kleren gewoon omdat er een bekende naam op staat. Bij mij draait het om meer. Achter alles dat ik maak probeer ik een verhaal te steken. Ik verkoop niet echt kleren, ik wil een verhaal verkopen, een beleving. Momenteel valt dat nog niet zo op omdat ik enkel T-shirts verkoop, maar ik wil daar verder in evolueren. Uiteindelijk wil ik ergens tussen ready-to-wear en streetwear in zitten. Momenteel is dat nog niet mogelijk, maar ik ben veel aan het leren. Ik ga ook nooit gewoon logo shirts uitbrengen. Ik weet dat dat verkoopt, maar ik ben er echt tegen.
 

En hoe omschrijf je jouw stijl dan?

Ik vind dat het woord nachtlawaai de stijl mooi beschrijft. Maar dat evolueert. Ik ontwerp naargelang ik me voel. De laatste tijd zijn dat vrij donkere ontwerpen omdat ik me daar goed bij voel. Ik zit nu in een donkere periode in de zin van dat ik naar donkere muziek luister, zwartgallige vettige rauwe zooi, en veel tijd ‘s nachts doorbreng.
 

Heb je naast die muziek nog inspiratiebronnen?

Ik laat mij ook inspireren door de lelijke kanten van België. Ik woon thuis in een bos, dus natuur speelt ook altijd een vrij grote rol. Het is een combinatie van alles wat ik dagdagelijks zie en beleef.

 

Wil je na je studies van Allow je job maken?

Jazeker, daar wordt aan gewerkt.
 

Heb je concrete plannen om een winkel te openen?

Momenteel niet. Mijn kleding is op dit moment slechts in één winkel te verkrijgen en dat is Push in Hasselt. De rest gaat voorlopig allemaal via de webshop. Ik ben ook met andere winkels aan het overleggen, maar ik wil me daarin zeker niet overhaasten. Je moet om te beginnen een bepaalde band opbouwen met die winkels. Ik wil graag ooit zelf een winkel openen, maar dat gaat in de verre toekomst zijn.
 

Ben je naast mode nog bezig met andere kunsten?

Ik ben nog altijd in de eerste plaats een grafisch ontwerper.  Onlangs maakten enkelen van mijn posters deel uit van het grafisch festival in Schotland. Een andere ligt momenteel in een galerij in Londen, die gisteren trouwens verkocht is. Ik ben bezig met zowel fotografie als film. Als eindwerk had ik bijvoorbeeld een film gemaakt omdat ik dat een zeer interessant medium vind, ik leer graag bij. Kennis hebben over verschillende kunstvormen komt goed van pas als je feedback wil geven aan mensen waarmee je samenwerkt. Ik vind samenwerken belangrijk, maar ik heb graag veel controle over het eindproduct.

 

Voor meer info, check zijn facebookpagina!All new articles