CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Flyting: rap battles in de middeleeuwen

De precieze geschiedenis van de rap battle is moeilijk te achterhalen. Volgens de overlevering ontstond het genre in de East Coast hiphopscene, diep in de jaren '70. Maar als we verder teruggaan in de tijd, blijkt elkaar met spitsvondige beledigingen aftroeven helemaal niets nieuws.

Door de tijden heen vind je verschillende vormen van zowel orale en schriftelijke battles. De Grieken troefden elkaar af met retorica, de Arabische poëten duelleerden in hun naqua’iden in West-Afrika vind je de traditie van sanankuya. De neiging om elkaar met woorden te lijf gaan, is zo oud als taal op zich. Rap battles zijn niets meer dan het laatste hoofdstuk in die roemrijke geschiedenis van het bekvechten. Maar flyting, uit middeleeuws Schotland, heeft misschien nog het meeste gemeen met rap battles.

Hear ye, hear ye!

Flyting was een verbaal steekspel waarin twee partijen - soms dichters, maar vaak ook gewoon tooghangers - elkaar verbaal te lijf gingen met zo knap mogelijk geformuleerde beledigingen. De eerste schriftelijke bronnen die het over flytings hebben, dateren uit de vijfde eeuw na Christus. Het woordgemeen zou uit de Noorse cultuur zijn overgewaaid.

De Schotse rap battles vonden in alle lagen van de samenleving plaats, van de vuilste kroegen tot de nobelste hoven. De strijdende poëten gebruikten vaak fijne vormen van ironie en rijm, maar schrokken er niet van terug om elkaar van de goorste perversiteiten - zoals inteelt, bestialiteit of necrofilie - te beschuldigen. Bovendien werd er, net zoals in rap battles, stevig opgeschept.

Oldskool

'The Flyting of Dunbar and Kennedy' is een van de bekendste en eerste schriftelijke verslagen van een flyting. Deze iconische woordenwisseling vond plaats in de 16e eeuw aan het hof van Jacobus IV, de toenmalige koning van Schotland en naar verluidt een grote fan van het genre. Voor de allereerste keer in de geschiedenis wordt gewag gemaakt van iemand die voor stront wordt uitgegescholden. Het mag dus duidelijk zijn: het ging er toen zo mogelijk nog steviger aan toe dan in moderne rap battles. 

De winnaar van een flyting werd bepaald door de toeschouwers. Hij werd traditioneel beloond met een pint bier, die hij grootmoedig deelde met de verliezer. Dat illustreert dat flyting, net zoals onze rap battles, vooral een vriendschappelijke bedoening was.

Chase en Red Bull slaan de handen in elkaar en presenteren Red Bull Bekvechten, een online community waar rappers hun freestyleskills kunnen aanscherpen en elkaar kunnen bekampen in online battles! Registreer hier!
 All new articles