CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

For Flavor bouwt Mekitburn Festival podia: “neon constructies en gouden thermodekentjes”

​Vanavond en morgen (15 en 16 september) kan je in Vilvoorde naar Mekitburn Festival. Het hoofdpodium werd er dit jaar omgedoopt tot 'Chase Stage' en vanavond presenteren we je er een 100% Brusselse hiphop line-up met o.a. Zwangere Guy, Eddy Ape, Le 77... Meer info op de Facebook event page. De inrichting van het festival was dit jaar in handen van For Flavor. We waren benieuwd naar hoe alles er ging uitzien en stuurden Chase reporter Elias Khan al eens langs tijdens de opbouw.

Words and photos Elias Khan

 

Terwijl ik door de schemering het binnenplein van Domein Drie Fonteinen binnenwandel is de opbouw van Mekitburn Festival al in volle gang. Onmiddellijk komt één van de stagehands me tegemoet om me in de richting van de grootste zaal van van deze prachtige historische gebouwen te wijzen. “Daar komt het hoofdpodium en zitten de creatieve mannen!” laat hij me weten. 

Als ik de crew van For Flavor tref staan ze verzameld rond een tafel goedkope ijzerdraad in stukken te knippen om er vervolgens haken aan te bevestigen. Niet meteen wat ik verwacht had te zien, maar mijn interesse is onmiddellijk gewekt.

 

 

“For Flavor is een collectief van vrienden met heel uiteenlopende achtergronden." legt Ruben Van Aken me uit. "Ik ben grafisch vormgever, die twee mannen daar zijn developers die de ganse dag code knallen, en dan heb je nog 'den Jimmy' die binnenhuisarchitect is. Maar dat hoort hij niet zo graag, hè Jimmy! Iedereen heeft zo zijn eigen talent en draagt op zijn manier bij tot de concepten die we uitwerken.”

 

Hoe zijn jullie begonnen met het inkleden van feestjes en festivals? 

In het verleden hebben we al heel wat kleine festivals georganiseerd. Een beetje zoals bij Mekitburn maar dan met meer podia en muziekstijlen. We deden telkens iets cool met de inkleding van elk podium, en zodoende zijn we ons meer en meer gaan toeleggen op die kant van het verhaal.

 

 

Wat zijn jullie precies van plan met deze zaal? 

Het podium zal worden bekleed met een neon-constructie waar de artiesten mee kunnen interageren en in de zaal zelf hangen we dan een soort wolk van laserachtige led-strips. Als je door de zaal wandelt zal je telkens je omhoog kijkt iets anders zien waardoor je perspectief veranderd. Met for Flavor kunnen we op zich veel meer, zoals bijvoorbeeld werken met project mapping of met motoren en katrollen. Maar het leek ons cool om deze keer iets in deze ruimte te creëren dat op zich statisch is maar een sterke illusie van beweging teweeg brengt. En daarnaast gaan we simpelweg keiveel rook knallen!

 

Klinkt simpel genoeg. Ik kan me indrukwekkendere podia herinneren in het verleden van Mekitburn. 

Ik heb vroeger nog veel project mapping gedaan maar eerlijk gezegd - en dat is misschien stom om te zeggen - vind ik dat zo 2010. Het gaat ons tegenwoordig meer over het scheppen van een bepaalde sfeer dan over het projecteren van de typische melkwegstelsels en dansende vrouwen.

 

 

Wat voor sfeer willen jullie hier scheppen? 

We gaan in deze ruimte voor een ruige, industriële vibe waarbij het lijkt of er gloeiend hete stalen buizen rond je hoofd hangen. We dachten eerst dat hier alleen maar techno ging gespeeld worden, maar nu blijkt hier dus ook een deel hiphop te staan. Maar dat maakt het alleen maar interessanter! We zijn altijd op zoek naar contrasten, en aangezien we de boek-constructie op het podium niet hadden voorzien op rondlopende mc’s zijn we wel heel benieuwd naar die interactie tussen hen en de constructies.

 

Ik volg Ruben over het binnenplein naar de andere zaal die Fo Flavor ook zal inkleden. Binnen ligt de vloer bezaaid met gouden thermodekentjes die je op een festival krijgt als je dreigt onderkoeld te geraken. 

“Hier willen we voor een iets speelsere mood gaan met strakke omgekeerde piramiden in de lucht waar licht door kan schijnen, en een muur van curiosa achter de DJ.

Het lijkt allemaal heel simpel gedaan, maar less is more. Als Ruben me simulaties en mock-ups laat zien wordt mijn goesting om dit weekend zelf af te zakken naar Mekitburn toch stevig geprikkeld. Is dat ook voor jou het geval, wel Mekitburn vindt plaats op Domein Drie Fonteinen in Vilvoorde van 15 tot 17 september. We zien je daar!

 All new articles