CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Fotograaf ‘Switn’ toont de leefwereld van skaters in eerste boek

De West-Vlaamse fotograaf Thomas 'Switn' Sweertvaegher (29) maakt foto's voor magazines, kranten en online media als De Morgen, Knack en Red Bull. Nu heeft hij evenwel zijn eerste publicatie in boekvorm te pakken. 'Hallertau' toont zijn eigen leefwereld: die van skaters. De hoofdrol is weggelegd voor zijn beste vriend en stadsgenoot Axel Cruysberghs (23), die zich sinds vorige zomer een pro skater mag noemen.

 

Hoe leerden jullie elkaar kennen? 

Thomas: "Hallertau verwijst naar de Hallertaulaan in Poperinge, waar wij allebei opgroeiden als kind. Ik ben zes jaar ouder dan Axel, maar hij trok altijd met ons op bij het skatepark. Sindsdien zijn wij beste vrienden. Skaten bleek uiteindelijk meer zijn ding te zijn, maar ik ben hem wel altijd blijven volgen, als fotograaf dan. Tot in de States, waar hij nu woont."

Axel: "Onze levens zijn echt met elkaar verweven en zonder dat we het toen al ten volle beseften, hebben we ook een belangrijke rol gespeeld in elkaars carrières. Wanneer sponsors mij om skatefoto's vroegen, belde ik altijd Switn op. Andersom nam ik hem mee naar de beste skatespots, waar hij dan ook in contact kwam met andere skaters. Zo verzamelde hij veertien jaar lang fotomateriaal, waarbij de beste beelden nu in het boek terechtkomen."

 

 

Is dat niet vreemd, een boek voor skaters? 

Axel: "Veel skateboeken zijn er inderdaad niet, dat zijn vooral filmpjes. Sponsors verwachten dat je jezelf maximaal tentoonstelt, dus dat moet tegenwoordig per definitie snel en flitsend zijn. Dat vind ik zelf soms wel wat jammer."

Thomas: "Voor mij als fotograaf is een boek de ultieme droom. Je kan er rustig door bladeren en de scherpte komt mooi uit, waardoor je de beelden alle eer aandoet. Het zijn wel geen typische skatefoto's in die zin dat er geen spectaculaire trucs te zien zijn. Ik toon de lifestyle: de vriendschap, het reizen, de pijn ... Daardoor kan het zeker ook bij niet-skaters in de boekenkast terechtkomen."

 

 

Het is jouw eerste boek. Is dit nu 100% jouw ding?

Thomas: "Heel zeker, dat vond ik trouwens een absolute voorwaarde. Ik maak doorgaans foto's in opdracht, maar dit beschouw ik als vrij werk. Uiteraard heb ik samengezeten met de uitgeverij om de beelden te selecteren en de lay-out en titel te bespreken. Daarbij ontstonden dikwijls discussies, maar ik heb niet willen plooien. Het gaat zelfs zo ver dat ik elke cover met de hand beschilderd heb, om het boek nog unieker en persoonlijker te maken. Meer 'Switn' kan het niet zijn!" (lacht)

 

 

'Hallertau, A Skateboarder’s Journal' is uit bij uitgeverij Hannibal. Het boek telt 192 pagina's en kost 35,95 euro. Donderdagavond 7 december 2017 is er de book release party in NEST in Gent.All new articles