CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

GEWELT: “We zijn enorm geëvolueerd qua sound in onze dj-sets”

Niels Cosemans & Niels Kenis vormen samen het DJ duo Gewelt. Ze hebben een liefde voor housemuziek en in 2013 wonnen de twee heren DJ-mania. Vanaf toen speelden ze zowat op alle Belgische festivals met als hoogtepunt Pukkelpop. Afgelopen vrijdag brachten ze hun tweede EP ‘I’m left/She’s right’ uit en deze week organiseren ze hun eigen event op het Nederlandse ADE Festival. Hoog tijd dus om het duo te ontmoeten. 

tekst door Jasmien Kuipers, foto's door Mayli Sterkendries & Sacha Claes
​Op 20 oktober geven jullie met Gewelt een feestje op het Nederlandse ADE Festival. Jullie hebben hiervoor een leuk concept uitgewerkt. Kunnen jullie ons hier iets meer over vertellen?

ADE (Amsterdam Dance Event) is de jaarlijkse hoogmis voor elektronische muziek. Alle belangrijke mensen uit het wereldje bevinden zich tijdens dat weekend in Amsterdam. Als je met zulke mensen in contact wil komen is het dus mooi meegenomen om daar ook aanwezig te zijn. Daarom hebben we de koppen samen gestoken met onze Nederlandse vriend Willem van der Ploeg, ook gekend als Will Oirson. Hij is resident op Red Light Radio en doorkruist elk weekend Nederland om er te draaien. Na enkele weken stond ons event op punt, 'Afternoon Tripel'. Het wordt een gezellige namiddag vol muziek, leuke babbels en Belgische tripels. Het gaat namelijk door in het gezellige Café Belgique, best wel passend dus.


Welke Belgische gasten nemen jullie mee naar Afternoon Tripel?

Op ADE zullen sowieso veel collega’s uit België aanwezig zijn. Het is ons doel om hen op ‘Afternoon Tripel’ samen te brengen voor een borrel alvorens ze het nachtleven induiken. We weten dus nog niet op voorhand wie er precies langs zal komen, maar iedereen is alleszins welkom. Nederlanders èn Belgen!


Jullie brachten afgelopen vrijdag twee nieuwe tracks uit op het Belgische label Taub Recordings.  Welke sfeer moet elke plaat weergeven?

De EP bestaat uit twee titeltracks “I’m Left” en “She’s Right”, want vrouwen hebben altijd gelijk natuurlijk. Daarnaast zijn er nog twee remixen van Gerd aka NY Stomp, iemand die al verschillende jaren zijn stempel drukt op het Nederlandse house en techno wereldje.

“I’m Left” is een warme, funky track met een oldschool tintje. Het meest in het oor springend element is de jazzy solo. Even waarschuwen voor iemand er naar luistert: die solo blijft enorm hangen. “She’s right” is meer een underground, donkere track. Met hier en daar wat acid-invloeden is hij meer geschikt om in een club te spelen, terwijl “I’m Left” ideal is voor in het zonnetje. 

 DJ en producer NY Stomp maakte voor deze platen een remix. Is hij iemand waar jullie naar opkijken?

De twee remixen van Gerd aka NY Stomp zijn voor ons een ideale toevoeging aan de titeltracks. Hij zorgde voor een kleine hommage aan de New York/Jersey house scene uit de Jaren 90. We volgen de producties van Gerd en al zijn alter ego’s (Geeeman, NY Stomp, Literon, …) al sinds ons ontstaan en waren dan ook enorm vereerd dat hij instemde om voor ons te remixen. Zijn sound is puur, heel herkenbaar en er zit een stevige punch in. Gerd mocht al releasen op Clone, Life Enhancing Audio en nog zo veel meer. Natuurlijk kijken we naar hem op! Hij zal ongetwijfeld aanwezig zijn in Amsterdam tijdens ADE, dus stiekem hopen we hem daar ook eens in real life te ontmoeten.


​Mogen wij in de toekomst meer nieuw materiaal van jullie verwachten?

Dat is zeker de bedoeling. Na onze eerste EP ‘Charity’ merken we dat de nieuwe EP meer volwassen klinkt. We zijn zelf ook enorm geëvolueerd qua sound in onze dj-sets. Die lijn doortrekken naar nieuwe producties is voor ons op dit moment een belangrijk gegeven in het verdere verloop van onze carrière. Wie weet komt die volgende track er wel sneller aan dan gedacht…


Zijn er nog andere toekomstplannen voor Gewelt?

We willen ons nog méér toeleggen op disco en funk uit de jaren 70 en 80. Dat genre is iets waar we ons steeds op geconcentreerd hebben, maar nu nog meer uitgesproken willen doen. Daarnaast willen we naast de 'Afternoon Tripel' nog wat events in eigen land uit de grond stampen. Binnenkort waarschijnlijk meer nieuws! 

 All new articles