CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Grafgravers oedn’t echt… vo de liefhebber

Precies vier jaar na de release van hun EP 'Woedn't Echt', stelden de West-Vlaamse rappers van Grafgravers hun debuutalbum 'Vo De Liefhebber' voor in een uitverkochte Muziekclub 4AD in Diksmuide. Twintig tracks. Voorzien van strak artwork. Digitaal, op cd of op vinyl verkrijgbaar. Het is naar eigen zeggen hun 'volwassen' antwoord op die eerste EP en de hedendaagse hiphopscene. Tegelijk very old skool en heel vernieuwend, net als hun releaseparty. We vroegen Samoerai, RobinOed, Connard, Vorre en Que hoe het album precies tot stand kwam en wat ze nog voor ons in petto hebben.

Tekst: Wouter Verheecke - Foto's: Shirin Rabi

 

Voorafgaand aan de release lieten jullie al een paar tracks op ons los. De eerste was heel verrassend een instrumental: 'Rapper Zoender Stem'. Vanwaar die keuze? 

Samoerai: "Dat was een van de eerste tracks waarvan we honderd procent zeker waren dat die 'voor de liefhebber' bestemd was. Dat we die eruit pikten als single, is ons eerbetoon aan Jack Terrer, die alle beats voor ons album heeft voorzien. Doordat we ervoor gekozen hadden om nu maar met één producer te werken, is de sound heel meeslepend en hangt ze meer samen. Hij heeft alles analoog opgenomen met een S950 en een SP12. In de clip staat dat laatste instrument centraal en de drumcomputer kreeg ook een prominente plek op het podium tijdens de release show."

Vorre: "Op het artwork hebben we trouwens niet de klassieke lengte van de nummers vermeld, maar wel onder welk nummer Jack zijn beats heeft opgeslagen op diskettes. Het gaat van SP07 op de openingstrack tot SP147 voor 'Funk MC's'. In totaal heeft hij de voorbije drie jaar maar liefst 150 beats gemaakt en uiteindelijk hebben we er daar twintig van weerhouden voor de plaat."
 

Hoe gingen jullie daarbij precies te werk?

Connard: "Dat is heel variërend. Soms zorgde de beat voor inspiratie en kwam iemand met een verse of refrein rond een bepaald thema. Het kan ook dat iemand al lang zat te broeden op een concept en we dan op zoek gingen naar een passende beat in Terrer zijn archief. Een vaste rolverdeling tussen ons is er niet. Iedereen levert zijn input op zijn unieke manier, waardoor we een leuke wisselwerking bekomen en er veel variatie zit in onze nummers. Soms botst het wel eens, maar we komen er altijd uit."

Que: "Eenmaal onze raps waren opgenomen, zorgde DJ Grazzhoppa nog voor de extra flavour. Hij levert de 'Kutjes Op De Track'." (lacht) 
 

Jack Terrer en DJ Grazzhoppa zijn twee nieuwe gezichten tussen de mugshots op het artwork, terwijl mc Renegade jullie collectief eerder al verliet. Dat maakt dat jullie nu met zeven zijn. Niet makkelijk om de agenda's samen te leggen, lijkt ons?

RobinOed: "No kidding! Bovendien zitten we verspreid over de hele provincie, wat het afspreken ook bemoeilijkt. Toch proberen we om zeker één keer in de week samen te komen om te cypheren, te repeteren en aan nieuwe tracks te werken."

Vorre: "Voor de opnames hebben we onszelf begin dit jaar een week lang opgesloten in 't Witte Hus, een boerenhoeve tussen de velden in Zarren. Old skool!"

Samoerai: "Sommigen onder ons zijn ook solo met muziek bezig, wat een heel groot verschil uitmaakt in de snelheid van het opnameproces. In een collectief moet je dikwijls op elkaar wachten, wat wel eens vervelend kan zijn. Anderzijds zijn de repetities en de shows natuurlijk veel leuker met vijf mc's dan wanneer je alleen op het podium staat." 

 

Over die show moeten we het ook wel even hebben. Een flikkerende, uitvergrote SP12 in het decor, tot daar aan toe. Maar iedereen zal wel stomverbaasd geweest zijn van hoe jullie het podium beklommen!

Connard: "Yep! Dat was de belichaming van ons - uiteraard ironisch - 'Shtappeplan', waarin we andere rappers in tien stappen uitleggen wat ze moeten doen om real te zijn en te voldoen aan het verkeerde imago van de mooie hiphopcultuur. Het gaat van je naamkeuze en het schrijfproces tot aan de fashion en de opnames van je tracks. Wat zelfspot is ons ook niet vreemd."  

Que: "Da's een heel luchtig nummer, maar we hebben het ook over zwaardere thema's zoals drugsverslaving in 'Nie Wadat Gewist Is' en 'Smoorverliefd'. Op het einde van die laatste track roepen we op tot een minuutje stilte. Wie het album op vinyl beluistert zal dat snappen, want het is het moment om de plaat om te draaien."

RobinOed: "We zijn echt uitgegaan van die specifieke luisterervaring. Daarom moést de plaat kost wat kost ook op vinyl uitkomen en heeft Connard aka Oh Snap Grfx ook veel tijd en energie gestoken in het visuele aspect van de gatefold. Ook de show is een hele beleving, waarbij we de volgorde van de tracklist aanhouden, het publiek laten participeren tijdens 'Spreekwoordelijk' en de hulp van b-boys inschakelen tijdens 'In Us Element'."

 

De liefhebber is inderdaad ferm verwend met dit nieuwe totaalpakket. What's next?  

Vorre: "We zijn blij verrast met onze uitverkochte release show, nu is het afwachten of er nog meer optredens volgen. De scene in West-Vlaanderen is heel levendig in die zin dat er heel veel - ook jonge - gasten met hiphop bezig zijn, maar pakweg drie jaar geleden waren er naar ons gevoel iets meer evenementen. Niet alleen in onze streek overigens. Misschien doordat de jeugdhuizen nu minder subsidies krijgen?"

Samoerai: "Nu organiseren wij noodgedwongen zelf heel veel met Phatmark Collective, zoals 'Bestn Vant Westn', of 'A Day of Hiphop' en 'A Night of Hiphop' in samenwerking met De Stroate. Als eind-twintigers zien wij het een beetje als onze plicht om zo niet alleen onszelf, maar ook jongere rappers een platform aan te reiken om hun ding te kunnen doen."  

Connard: "Dat doen we met heel veel plezier, for the love of hip hop, en zullen we blijven doen. Maar bookings en sales zijn natuurlijk ook wel nice. Support your local scene and cop that shit!" (lacht)

 

'Vo De Liefhebber' is digitaal te beluisteren via iTunes, Spotify, Google Play en Bandcamp. Liever een fysiek exemplaar? In de Phatmarket kun je de cd aanschaffen of het vinylpakket pre-orderen.All new articles