CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Grimeyard op Appelsap: “Wij brengen het grime-evangelie”

Het Amsterdamse Appelsap Festival heeft weer een geslaagde editie achter de rug. We konden er genieten van sterke namen zoals Fat Joe en Jazz Cartier, naast het gebruikelijke aanbod aan Nederhop. Verder was er dit jaar ook een uitgebreide grimeline-up te zien. Wij wisten een interview te strikken met Grimeyard; een Amsterdams collectief dat volledig toegewijd is aan grime, dat het gat tussen Amsterdam en Londen wil bridgen.

Tekst: Laura Disaronno, foto's: Lubasja Margarita

 

Hallo guys! Stel jullie zelf even voor. Wie en wat is Grimeyard? 

Cle: In de eerste plaats zijn we een groep vrienden. Enkelen van ons zijn ook lid van Zwart Licht en Noizboiz. Met Grimeyard willen we mensen kennis laten maken met de hele grimecultuur: de mc's, de producers, de liveshows en de raves. Kortom: we willen het hele grimewereldje naar buiten brengen. Dit doen we onder meer met dj-sets, radioshows en interviews.

Leeroy: We brengen gewoon het grime-evangelie! We willen grime dichter brengen bij de lokale hiphopmassa. Bridging the gap between Amsterdam and London. In de eerste plaats ligt onze focus op Amsterdam, maar natuurlijk willen wij ook zelf graag groeien en uiteindelijk een internationaal publiek gaan bereiken.

 

Hoe is het collectief ontstaan? 

Cle: Dat is eigenlijk heel spontaan gekomen. Grimeyard bestaat nu iets meer dan een jaar. We zijn met dj- en radiosets begonnen, maar ons doel is om steeds verder te gaan. Zo hebben we onlangs ook Grimeyard Presents opgestart. Dat is een project waarmee we liveshows willen gaan doen. Denk maar aan Stormzy en Skepta in Melkweg Amsterdam. Er staan nog enkele andere sterke namen op ons lijstje, maar dat is nog even een geheimpje. (lacht)

 

 

Spannend! Waar komt jullie grote liefde voor grime vandaan? 

XL: Die is er eigenlijk altijd al geweest. We hebben grime allemaal van thuis meegekregen. Bij mij begon het eerst met de typische UK garage en UK 2-stepmuziek. Vandaar ben ik verder in de grime gerold en dat is altijd zo gebleven.

Leeroy: Klopt. Ik ben van kleins af aan als het ware ‘doodgegooid’ met grime. Vanaf jonge leeftijd ben ik me er ook steeds meer in gaan verdiepen. Het is een echte passie geworden en dat geldt voor iedereen van Grimeyard wel, denk ik. 

 

Wat kunnen we het komende jaar nog meer verwachten van jullie?

Cle: Naast onze dj-, radiosets en liveshows, zijn er ook plannen om een eigen tape uit te brengen. Daarvoor willen we Nederlandse producers en mc’s samenbrengen met grime-artisten uit het buitenland, voornamelijk uit Londen dan. Een tape die dus op zijn beurt ook weer het gat tussen Amsterdam en Londen kleiner moet maken. Het is de bedoeling dat je bijvoorbeeld een Nederlandstalige mc kunt gaan horen op beats van AJ tracey. Niks is te gek! Iedereen van Grimeyard zal er natuurlijk ook op de te horen zijn.

 


Grimeyard: XL (NoizBoiz), Cle, Hayzee (Zwart Licht), Akwasi (Zwart Licht), Leeroy (Zwart Licht)


Dat klinkt veelbelovend! Jullie zijn dus al volop bezig met het maken van eigen grime?

XL: Ja, ikzelf ben al jaren bezig met het maken van grime, met Noizboiz dan. De tape is wel de eerste keer dat we met z’n allen van Grimeyard samen muziek zullen maken.

Leeroy: Inderdaad. XL kan je zowat de Nederlandstalige grimepioneer noemen. Hij was de eerste hier in Amsterdam die in het Nederlands op grimebeats begon te spitten!

Cle: Momenteel is onze eigen grime nog niet voor de buitenwereld beschikbaar, maar er zijn plannen om dat ergens volgend jaar te realiseren. Zoals XL zei, de tape zal inderdaad de eerste keer zijn dat we met z'n allen samenwerken aan een project.

 

Waar halen jullie jullie inspiraties?

XL: Dat is voor iedereen persoonlijk, denk ik. Ikzelf luister veel naar grimesets van pirate radios uit de jaren 2002-2003. Echt way back dus. Ook luister ik vaak naar dancehall uit eind jaren 80. Dit omdat grime en dancehall heel erg met elkaar related zijn.

Leeroy: Dat is moeilijk om te zeggen, vind ik. Ik haal mijn inspiraties vooral uit mijn omgeving. Je weet wel hoe dat gaat. Je deelt muziek met vrienden en kennissen, je praat met andere mensen die ook muziek maken enzovoort. De grimecultuur in het algemeen is voor mij al een inspiratiebron. Elke flow inspireert me wel op een manier.

 


Grime is wereldwijd aan het groeien. Hoe staan jullie tegenover dit internationaal succes?

XL: Da's zeker positief! Hoe meer mensen er naar grime luisteren, hoe beter. (lacht). Ik ben blij dat grime nu over de hele wereld wordt geapprecieerd en zelfs ook wordt geproduceerd.

Leeroy: Ja, weet je wat het is? Als mensen je gaan nadoen, dan ben je goed bezig volgens mij.

XL: Natuurlijk ben ik ook niet iedereens fan. Dat iedereen de sound omarmt, is mooi. Maar de Engelse en Jamaicaanse grime blijven voor mij toch wel de beste.

 

In België groeit de grimescene minder snel dan in Nederland, hoe komt dit volgens jullie?

Cle: Nou, dat is moeilijk te zeggen. België is op zich niet zo groot, dus jullie hebben ook een kleinere hiphopscene in het algemeen, denk ik. Maar ik weet zeker dat grime ook bij jullie groeit hoor. En daar willen wij als Grimeyard natuurlijk ook bij helpen. We zien hoe lekker het hier begint te lopen, dus ik denk dat er ook in België snel verandering zal komen. Alles heeft zijn tijd nodig, niet?

Leeroy: Ja man, we waren gewoon aan het wachten op een Chase-interview! (lacht)
 


Kunnen jullie tot slot nog enkele namen meegeven die we volgens jullie zeker in de gaten moeten houden?

Cle: Hmm, da's een moeilijke... Sowieso AJ Tracey.

Leeroy: Zeker AJ Tracey! Je moet weten dat vroeger alle grimers op zondag naar het radiostation trokken. Dat was vroeger illegaal, nu dus niet meer. AJ Tracey is een van de weinigen die ook nu nog iedere zondag in zo'n radiostation zit. Hij houdt vast aan de grimecultuur en daar heb ik veel respect voor. En ja zijn beats, die zijn gewoon vuur. En Rocks FOE, die is ook echt goed bezig. 

Akwasi: De Belgische Darrell Cole! Hij heeft een paar goeie grimetunes.

Cle: En natuurlijk ook het nieuwe album van Wiley!

 

Alright, bedankt voor jullie tijd guys! Keep on bridging the gap!



All new articles