CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Harde Smart: “Jimmy Frey? Da’s pure Wu-Tang!”

Wat Jan Delvaux en Jimmy Dewit zijn voor de Belpop, zijn No Sleep Richy en Micha Marva voor de Belfunk. Nadat zij de voorbije jaren al een resem mixtapes maakten waarin ze het obscure werk van oude Nederlandstalige artiesten verknipten, brengt het Gentse dj-duo nu ook een 70’s-verzamelaar met volledige nummers uit. Op vinyl, cd en … cassette! Het gaat stuk voor stuk om tracks die volgens hen het kwaliteitslabel Harde Smart verdienen. Maar waar vinden zij die pareltjes van platen en hoe moeizaam verloopt hun zoektocht naar goeie grooves? Op bezoek bij de grootmeesters van de kleinkunst!

Tekst door Wouter Verheecke, foto's door Jennifer Kesteleyn

Harde Smart door Jennifer Kesteleyn
No Sleep Richy en Micha Marva begonnen vijf jaar geleden met hun Harde Smart-project.

“Hey, kom erin! Wat wil je drinken?” “Euh, water?” “Ah, maar ik was eigenlijk net Dark 'n Stormy's aan het maken…” Terwijl Richard al drie glazen op tafel heeft gezet, denkt Michaël nog na over wat hij wil. Zo gaat dat met die twee: Micha is de denker, Richy de doener. Zo ging het ook met Harde Smart, het project dat ze vijf jaar geleden startten en waarmee ze ondertussen al in de kijker liepen bij Stubru, Humo en De Morgen.

OP ZOEK NAAR DE VERGETEN FUNK VAN DE LAGE LANDEN

“Wij zijn ondertussen allebei veertigers, maar we kenden elkaar al als twintigers”, begint Richard de Muijnck ofte No Sleep Richy. “Wij waren toen allebei actief in het Gentse hiphop milieu en dan kom je elkaar sowieso tegen in het nachtleven. Op een afterparty draaide een vriend, Wies Dierickx, plots een aantal kleinkunst klassiekers, als laatste tracks van zijn set. Dat deed mij ongelooflijk veel deugd, nadat ik urenlang in een luide club had gezeten.” Michaël De Wilde aka Micha Marva pikt in: “Ik heb die muziek altijd al oprecht mooi gevonden, maar ik had de link met hiphop nog niet gelegd. Mij is het pas beginnen dagen dat die oude Nederlandstalige muziek echt wel credible kan zijn toen ik een plaat vond van de Belgische groep Magenta, waar een paar hele vette breaks op staan”.

Harde Smart door Jennifer Kesteleyn
Micha is net vader geworden en heeft al even niet meer gedronken. "Fuck, ik weet zelfs niet meer hoe mijn haar ligt!"

Het duurt welgeteld tien minuten tot hij een eerste keer recht veert en achter de draaitafels kruipt om me zijn trouvaille te laten horen. Een tafereel dat zich in de loop van ons gesprek nog een paar keren zal herhalen. “Hiphop is ontstaan uit de funk, met de typerende drumbreaks. Wel, die vind je dus ook op platen van artiesten uit de Lage Landen. Deze van Jimmy Frey? Da’s pure Wu-Tang!”, zegt Michaël terwijl hij ‘Eva’s Pakje’ oplegt.

Richard springt ook recht en zwaait wild met zijn armen: Wu-Tang Killa Beez! “Dat was echt de trigger. Eenmaal we zoiets gevonden hadden, zijn we actief beginnen verder zoeken. Het kon gewoon niet anders dan dat we nog meer breaks en grooves zouden vinden! Nu nog ga ik elke vrijdagochtend naar de rommelmarkt op Sint-Jacobs en Micha brengt soms zijn hele zaterdagnamiddag in de platenwinkel door. 90% zijn miskopen, maar je vindt die platen gelukkig dikwijls voor 50 cent. Hoewel ik er soms 50 euro voor zou willen geven.” En alweer volgt een nieuw voorbeeld: Harry Sprok, met een reggaenummer. Te obscuur voor het wereldwijde web.

MIXEN, LOOPEN, SCRATCHEN, EDITTEN, UIT DE CONTEXT HALEN

“Het is ook een echte competitie tussen ons geworden, we willen elkaar steeds overklassen met onze vondsten. Fuck, hij killt die game, denk ik wel eens als Richard mij weer iets nieuws laat horen. Zo kwamen we op het idee om eens een back to back set te draaien met alleen maar Nederlandstalige nummers. Bij de voorbereiding sloegen we samen aan het diggydiggen (digital digging, red.) en vonden we nog meer gekke shit, al vind je eigenlijk bitter weinig ‘Harde Smart-nummers’ op YouTube. Het is ook gewoon veel leuker om een plaat in je handen te hebben en je kennis bij te scherpen via de credits. Hier, Tars Lootens als pianist op een plaat van Cecile Van Dijck! Die ken jij als dertiger toch van ‘De Kinderacademie’?” Yep!

Harde Smart door Jennifer Kesteleyn
"Op de mixtapes gebruiken we fragmenten, maar op de plaat staat nummers die van begin tot einde goed zijn."

“Het stopt gewoon niet, we blijven nieuwe dingen vinden”, vervolgt Richard, terwijl hij de bodem van zijn glas opzoekt. “Micha kwam af met het idee om eens een mixtape met de beste breaks te maken, en ik dacht gewoon doen. Die mix werd heel goed opgepikt, ook door de media, dus gingen we verder. Ondertussen staat er al een hele reeks online: Harde Smart ‘Breekt’, ‘Breekt af’, ‘Breekt hartjes’, ‘Breekt de branding’ … De lines zijn voor ons van ondergeschikt belang, tot we beseften dat we daar ook mee aan de slag kunnen voor thematische mixtapes, zoals ‘22 Meisjesnamen’. We mixen, loopen, scratchen, editten, halen zaken uit hun context … en dat allemaal vrij snel. Het typische aan die platen is namelijk dat er vaak maar enkele tientallen seconden goed zijn, tot de artiest begint te kwelen.”

VLAAMSE KLEINKUNST IN ERE HERSTELD

“Daarin verschilt nu net de compilatie van die mixtapes. Daarop staan nummers die ons wel blijven boeien, van begin tot einde. We stuurden al veel van die tracks op naar hedendaagse rappers als Zwangere Guy, NAG en Luie Louis, in de hoop dat zij met die grondstof aan de slag zouden gaan. Maar we verzilveren het nu ook zelf en misschien hoort het wel zo. Het is nu eenmaal een originele benadering, wij zijn pioniers!”, vindt Michaël, terwijl ook hij nog een laatste keer zijn glas aan zijn lippen zet. “Het concept is hetzelfde als van die Amerikaanse ‘Ultimate Breaks & Beats’-verzamelingen van vroeger, die elke hiphop-dj wel in zijn platen bakken had zitten. Dubbel zelfs, om te kunnen jugglen. Dat bestond dus al, alleen is de invulling natuurlijk never done before”, verduidelijkt Richard.

Harde Smart door Jennifer Kesteleyn
Of ze trots zijn op hun compilatie? "Damn... 't Is de eerste keer dat ik ze vandaag zie he!"

Een blik op de back cover doet bij mij maar heel weinig belletjes rinkelen. “We hebben er wel bewust een Raymond van het Groenewoud op gezet, als kapstop, maar dan natuurlijk niet met een van zijn classics die je op elke ‘100 beste kleinkunst nummers volume 5’-compilatie terugvindt. Uiteraard was onze wish list veel langer dan deze uiteindelijke tracklist. We hadden er bijvoorbeeld heel graag ‘De stad gaat slapen’ van Zjef Vanuytsel op gehad, maar dat nummer duurt meer dan 7 minuten en dat was gewoon te lang. Sommigen deden moeilijk, anderen waren te duur om te clearen en dan heb je ook nog een André Van Der Veken die al vergeten was dat hij die muziek gemaakt had. Maar de meeste artiesten reageerden zeker enthousiast toen ze hoorden dat ze nu alsnog deze erkenning zouden krijgen”, vertelt Richard.

De compilatie komt uit bij Sdban Records, dat eerder al oude Belgische jazzartiesten in ere herstelde. “De puzzelstukjes vielen in elkaar, wij voelden elkaar meteen aan. Toch snapt zeker niet iedereen het. De verzamelaar roept sowieso vraagtekens op. Sommigen vragen zich af of dit nu een gimmick is – nee! Anderen vragen zich dan weer net als ons af hoe die obscure muziek zo lang onder de radar kon blijven. De plaat hoort thuis bij ouderen die hun muzikale jeugd willen herbeleven of vervolledigen, maar evengoed bij jonge beatmakers. Zelfs aan de andere kant van de wereld, voor wie op zoek is naar exotische geluiden”, meent Michaël. “Daarom heb ik de liner notes ook gedeeltelijk in het Engels neergeschreven.”

“Ook het artwork is geweldig, dat is het werk van Sammy Slabbinck”, wil Richard nog kwijt. “Oude beelden die verknipt zijn, een humoristische knipoog met die vrouw aan de afwas en Gent centraal op de kaart op het label ... Het plaatje klopt, dit is op en top Harde Smart!”

Harde Smart door Jennifer Kesteleyn
De cover is het werk van Sammy Slabbinck. "We wilden ons logo er niet op printen, maar kozen voor een sticker. Zo kun je een echt kunstwerk in huis halen voor maar 25 euro!"

‘Harde Smart: Flemish & Dutch grooves from the 70's’ komt op 29 maart 2019 uit bij Sdban, op vinyl, cd of cassette. De compilatie telt 21 volledige nummers én een gratis mixtape met diezelfde tracks. Bestellen kan via www.sdbanrecords.bandcamp.com.All new articles