CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

‘For The Culture’: “urban culture is ondergerepresenteerd in Hasselt”

Deze zaterdag 23 februari vindt het eerste van drie 'For The Culture' events plaats in De Serre in Hasselt. De eerste twee events focussen zich op hiphop shows met lokaal Limburgs talent en afterparties met dj’s. Het laatste event zal draaien rond verschillende workshops en gastsprekers, in het teken van urban culture. De toegang is gratis, maar een vrije bijdrage (om het project te steunen) wordt geapprecieerd.

Interview door Eline Rymenans, foto's door Lucinde Wahlen

For The Culture event 23/02

Hey 'For The Culture'! Kunnen jullie even voorstellen wie jullie zijn en wat jullie precies doen?
Wij zijn 5 studenten (Eva, Cas, Marthe, Jef & Arnaud) en we zitten samen in het tweede jaar Muziekmanagement aan de PXL Hogeschool in Hasselt. 'For The Culture' is daar begonnen als een project voor school. Vorig jaar hebben we al een gelijkaardig hiphop event georganiseerd in Antwerpen, maar nu willen we het concept breder doortrekken en het in Hasselt zelf organiseren.

Cas, Arnaud & Eva

Waarom in Hasselt?
Hier in Hasselt zijn meer alternatieve feestjes echt nog een gat in de markt. Er zijn wel feestjes in Café Café, maar veel jongeren gaan nog altijd buiten het stad naar TD's in Diepenbeek. Er ontbreekt gewoon een heel genre, jongeren met een interesse voor urban culture kunnen nergens terecht. Wij willen met 'For The Culture' net die doelgroep aanspreken. De Serre is daarvoor ook een perfecte locatie: we zien dat mensen die voordien nergens terecht konden, hier echt hun plek hebben gevonden.

De partnership met De Serre en Chase betekent ook echt veel voor ons. Niet alleen de exclusieve locatie en jullie ervaring, ook dat extra duwtje in de rug om mensen te bereiken. Het komt ook gewoon goed uit, want we willen alledrie hetzelfde doelpubliek bereiken.

Hier in Hasselt zijn meer alternatieve feestjes echt nog een gat in de markt.

Welk doelpubliek willen jullie dan precies bereiken?
Voor de urban workshops op het derde event willen we vooral mensen aanspreken die toch al een basis in muziek hebben en ermee bezig zijn. Het is te moeilijk om van nul te beginnen, dan zouden de sessies veel te lang duren. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen die een liedje hebben gemaakt, maar niet goed weten hoe ze verder moeten. Wij willen hen bij elke stap in dat proces helpen. Daarom zijn de workshops ook heel gevarieerd, van het schrijven van lyrics tot het producen.

Ook willen we de muziekindustrie zelf aan het woord laten en daarom hebben we enkele gastsprekers gepland. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij de vraag ‘Als je een nummer hebt geproduceerd, wat doe je er dan mee? Hoe breng je het naar buiten?’. Het doel is dus om een soort ontmoetingsplaats te creëren voor jonge artiesten waar ze ander talent kunnen ontmoeten om ideeën uit te wisselen of zelfs samen te werken.

Maar, ook voor mensen die gewoon interesse hebben en nog niet ervaren zijn, zal er voldoende te beleven zijn: optredens van Limburgse hiphop talenten, afterparties met dj’s, maar ook bijvoorbeeld een kledingstandje of dergelijke.

Cas, Eva & Arnaud

Krijgen jullie steun van de stad zelf?
In Hasselt kan je maar drie soorten subsidies aanvragen die voor ons toepasbaar zijn. En dat zijn ook nog lage bedragen, van 100 of 200 euro. Toch wel te weinig om een goed feestje te organiseren dus. Toen we de stad hadden gemaild, waren ze wel heel enthousiast en bereid om te helpen, maar we moesten echt zelf de stap zetten. Voor veel jongeren is de drempel om die eerste stap te zetten nog te hoog. Zeker omdat niet iedereen de steun krijgt zoals wij die hebben van PXL, De Serre en Chase.

Wij vinden zelf dat er vanuit de jeugddienst meer georganiseerd zou moeten worden. Bijvoorbeeld een algemene infoavond met uitleg over onder andere subsidies, waarbij op het einde van de avond jongeren hun eigen ideeën kunnen pitchen.

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
We willen zeker nog uitbreiden. 'For The Culture' is ook een brede naam, we kunnen dus nog vele richtingen uit. Wie weet doen we volgend jaar wel iets rond een totaal ander genre dan hiphop, dat ook nog mist in Hasselt!

Mis het eerste event niet, zaterdag 23 februari in De Serre Hasselt!All new articles