
Interview met Up High Collective op Dour Festival
Op de podia van Dour Festival vielen in 2016 ook veel lokale artiesten te bekennen. Zo stonden de jongens van Up High Collective uit Leuven donderdag 14 juli in De Red Bull Elektropedia Balzaal. Up High is een internationaal gekend collectief dat al optrad op feestjes zoals Boiler Room en Gilles Peterson’s Worldwide Festival. Sinds 2009 brengen zij dj-sets en live beat-sets, ondersteund door live visuals. Chase ging al eerder op bezoek in hun studio en de jongens namen dan ook alle tijd om ons wat meer te vertellen over Dour, Tangram Records en Up High zelf.
Luister naar hun laatste EP Phonemica terwijl je verder leest!
Hey jongens! Hoe verliep jullie optreden?
We hebben er zeker van genoten, het is Dour hé! Dat is toch wel speciaal. De sound en set-up zijn heel goed en we hebben veel herinneringen aan dit festival, tijdens onze jongere jaren zakten we vaak af naar deze weide.
Is er een bepaalde Dour-act die jullie is bijgebleven?
DJ Shadow heeft hier in zijn begintijd nog gespeeld. We herinneren ons dat dat een hele coole set was. Ik denk dat er ook heel veel artiesten zijn die we hier op Dour ontdekt hebben. Je hoort ergens in een tent muziek en je denkt ‘dat klinkt nice’. Zo leer je veel nieuwe dingen kennen, Dour is één van de festivals in België waar dat vaak voorkomt.
Wat is er zo speciaal aan Dour Festival?
Het is alternatiever, veel groter en met veel meer artiesten, die trouwens heel goed worden geselecteerd. Dour steekt veel werk in het echte zoeken naar artiesten. Ik denk dat het een erezaak is bij Dour om echt een line-up te hebben die dingen bevat die het jaar daarna hot zijn. Ze bieden altijd sterke klassiekers uit het genre maar ze steken altijd ook veel werk in het zoeken naar nieuwe stuff. Andere festivals spelen meer op safe maar Dour Festival heeft gewoon veel meer ballen!
Na het uitbrengen van jullie laatste EP hebben jullie een tour door Vlaanderen gemaakt. Is Dour jullie favoriete plek?
Optreden op Dour is zeker een droom van ons allemaal, het is hét festival in België waar ons genre ook veel volk trekt. Maar er zijn meerdere plaatsen die memorabel zijn. Soms is dat omwille van de hoeveelheid publiek of het festival zelf. De eerste keer dat we in de Vooruit speelden met Aloe Blacc, Pias met Flume in paleis 12 in Brussel … Maar ook onbekende plaatsen en kleine optredens kunnen ons bijblijven, we zijn een familie dus we houden ervan om allemaal samen op de baan te zijn. De momenten die backstage plaatsvinden zijn niet te vergeten. (lacht)
Chase kwam twee jaar geleden bij jullie op bezoek in Leuven. Werken jullie nog steeds in diezelfde studio?
Ja, dat is de ruimte waar we creëren en die is dus heel belangrijk voor ons. We kunnen daar echt 24/24 zitten, dat is echt gewoon onze thuis! We hebben de studio 3 à 4 jaar geleden gebouwd en we hadden een heel goed idee van hoe onze sound en klanken moesten zijn, onze set-up is daardoor perfect. Die bepaalde gear is te veel om in een appartement te duwen. Goed materiaal en een goede ligging, een studio hebben waar we wonen, dat is goud. Je hebt ook meer connectie met de ruimte omdat je die zelf helemaal gebouwd hebt.
Zijn jullie druk bezig in die studio of zijn jullie even aan het focussen op het optreden?
We zijn constant bezig eigenlijk. We proberen het maximum uit onze studio en onze tijd te halen. Doordat we met meerderen zijn, kunnen we die workload ook dragen. Rollen verdelen, dat is het handige aan een collectief. Maar als je met meerdere mensen samenwerkt, is het belangrijk dat er geen grenzen worden geplakt op iemands creativiteit. Iedereen moet op zijn manier de mogelijkheid krijgen om zaken te exploreren. Ik denk dat we nu eindelijk op het punt zijn gekomen dat we allemaal op de juiste plek zitten en dat we weten wie wat kan en doet.
Nu hebben jullie pas dat gevoel?
Het creëren van een goede werkplek heeft echt heel wat tijd gekost. We zijn geen standaardband die zeggen ‘oké goed, we hebben deze instrumenten nodig en we stellen die zo op en nemen dat op.’ We gaan echt door een zoek- en werkproces om de ideale werkruimte te creëren, heel experimenteel. Als je experimenteel bezig bent dan kosten de dingen nu eenmaal tijd. We merken nu dat dat zijn vruchten afwerpt en dat we op een hoger tempo kunnen werken. Voor geïnteresseerden of wie aan het wachten is op nieuwe dingen: het komt eraan!
Jullie zijn nu al 4 jaar bezig met Tangram Records?
We wouden voor onze eigen muziek een platform hebben maar later realiseerden we dat er de mogelijkheid is om andere mensen mee op sleeptouw te nemen en die scene zelf te laten groeien. We kenden gasten wiens muziek we gewoon naar buiten moesten brengen. We wouden vooral een platform creëren om mensen die we voelen te ondersteunen. Als er al zo een scene was geweest, waren we hoogstwaarschijnlijk gewoon mee gesurft. We proberen nu zelf om die hele kleine scene te pushen en like-minded people samen te brengen. Gelijkgestemde mensen samen brengen, dat blijft uiteindelijk wat Tangram is.
Jullie zijn niet op zoek naar geld of faam, maar de passie voor muziek is jullie drijfveer.
Make a sound, make a scene. Eigenlijk in die volgorde. Als we op zoek waren naar geld dan waren we slecht bezig denk ik. (lacht) Dan zouden we iets anders doen. We zijn allemaal nogal koppig en we doen dingen die anders zijn. De producers die we bij Tangram erbij halen zijn volgens ons echt creatief en ze vervallen niet in de routine van sounds te creëren die iedereen bekend zijn om zo geld te verdienen.
Hoe kom je bij producers terecht, zoals LGTL?
LTGL is een heel uitzonderlijk geval. Ik denk dat hij onze beats checkte en dingen naar ons opstuurde. De eerste beats die we van hem hoorden overvielen ons. We merkten meteen dat hij geen doodnormale producer was. Hij gebruikt bepaald klanken die eigen zijn aan een bepaalde sound, maar springt daar heel creatief mee om. Het viel op dat die gast op muzikaal vlak veel sneller of zelfs op een ander level werkt als de meeste mensen. We gaan meestal op zoek naar kleine en vooral lokale artiesten die iets nieuws en fris creëren. Artiesten die nieuwsgierigheid opwekken en de aandachtige luisteraar prikkelen. Een van de positieve dingen aan een label is dat je als het ware browset tussen de dingen rondom je. Het is vaak één grote na-aperij, maar bij Tangram is het een erezaak om op zoek te gaan naar creativiteit. Je moet passie voor muziek hebben.
Jullie proberen zelf de scene een duwtje in de rug te geven. Is dat een van de grootste veranderingen die nu plaatsvindt?
Ik denk dat er voor heel veel mensen zoveel verandert dat je zelf niet meer kan volgen, denk alleen maar aan wat er allemaal online gebeurt. De grootste verandering voor ons persoonlijk is dat we onszelf gevonden hebben. We hebben ons creatief proces momenteel kunnen uitbouwen en comfort gevonden in ons productieproces en onze studio. We moeten geen set-up meer uitdenken, alles staat klaar. We hebben elkaar beter leren kennen en onszelf beter leren kennen. Ik denk dat er de komende jaren nog meer persoonlijkheid zit aan te komen bij Up High Collective! Alles wordt alleen maar beter en beter nu we onze identiteit en de perfecte omgeving gevonden hebben.
Hoe bedoelen jullie, nog meer persoonlijkheid?
We merken dat we allemaal een soort rust hebben gevonden. We weten wie we zijn, wat we willen en hoe we dat gaan doen. Door de studio krijgen we een soort van sound waar we heel lang hebben over liggen dromen. Respect voor de voorbije jaren, een opbouw heb je altijd nodig, maar we zijn het meest geïnteresseerd in Up High van de komende vijf jaar!
Hebben jullie nu het gevoel dat jullie zijn waar jullie willen zijn?
We kunnen starten. We zijn wat ouder nu, we hebben al verschillende fases doorlopen. De ervaring van een label starten, of die van de bouw van de studio… We hebben heel wat bijgeleerd en we kunnen bepaalde ervaringen doorgeven aan de jonge gasten bij Tangram. We hebben veel werk, maar productiviteit en creativiteit is onze hobby. Er ligt veel leuks in het verschiet!