CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Joey Badass over zijn debuutplaat: “Don’t expect, just accept”

Vorige week bezocht Joey Badass ons land. Zijn debuutalbum 'B4.DA.$$' verschijnt pas op 20 januari 2015, maar toch was de Botanique helemaal uitverkocht. Chase was erbij en wij spraken met de New Yorkse emcee over zijn debuutalbum, opgroeien in Brooklyn en nog veel meer.

We hoeven jou niet meer voor te stellen, maar voor wie je toch nog niet zou kennen... Hoe zou je jezelf omschrijven in drie woorden?

Gevat, wijs en bizar. (lacht)
 

Je bent opgegroeid in Bed-Stuy, Brooklyn, waar ook de legendarische rappers Nas en The Notorious B.I.G. naam en faam hebben gemaakt. Hoe was het om daar op te groeien?

Brooklyn heeft mij diep gevormd en geïnspireerd. Hiphop is mij met de paplepel ingegoten.
 

In je muziek zitten er veel boom bap invloeden. In tegenstelling tot veel rappers anno 2014 kies jij ervoor om meer 'traditionele' hiphop te maken. Vanwaar die keuze?

Mijn muziek is in de eerste plaats een voorstelling van wie ik ben. Ik ben opgegroeid met die traditionele hiphop, dus dat is wie ik ben. Het zou gewoon fout voelen om iets anders te maken.

 

Je debuutalbum 'B4.DA.$$' komt uit op je verjaardag. Is daar een speciale reden voor?

Niet echt. Ik ben gewoon om ep's te maken, die ik dan ook meteen uitbreng wanneer alle tracks zijn opgenomen. Bij een album komt er echter veel meer kijken. Als puntje bij paaltje kwam, ging ik mijn cd pas kunnen uitbrengen in december 2014 en ik had geen zin om die te releasen op het einde van een barslecht muziekjaar. Laat ons hopen dat 2015 beter zal zijn! (lacht)
 

Wat kunnen de fans verwachten van het album?

Niks. Weet je, verwachtingen verpesten alles. Ik zeg altijd: “Don’t expect, just accept”. Als je te veel verwacht van iets, kan je het al snel slecht gaan vinden. Als je naar een album luistert zonder verwachtingen te hebben, zal je het veel beter kunnen beoordelen.

 

Je bent nu al een tijdje aan het toeren doorheen Europa. Wat is het grootste verschil tussen een Europees en een Amerikaans publiek?

De beleving is veel intensiever in Europa, omdat jullie weten dat jullie niet om de haverklap een concert van mij kunnen meepikken. Daarom wordt er ook meer naar het concert toegeleefd. Als mijn fans in Amerika een concert missen, hebben ze daarna nog twintig andere mogelijkheden om mij te zien.
 

Hoe belangrijk is het dat je Pro Era crew je vergezelt op tournee?

Zeer belangrijk. Als we samen op een podium staan, dan is de energie bijna magisch. Zij zorgen er ook voor dat ik niet bij de pakken blijf zitten en voortdurend aan nieuwe dingen blijf werken.
 

Laatste vraagje nog. Je bent amper 19. Hoe ga je om met de roem die je nu al hebt?

Het is iets waaraan ik echt nog moet wennen. Het wordt ook gekker en gekker, maar ik probeer gewoon met beide voeten op de grond te blijven. Ik sta aan het begin van een mooie carrière en die roem is iets wat ik erbij zal moeten nemen.
 

Foto's door Pieterjan RasschaertAll new articles