CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Jones: “ik wil geen tracks meer maken die ik later niet aan mijn kinderen kan laten horen”

Het debuut van de 27-jarige Jonathan Louage, a.k.a. Jones, dateert ondertussen al van 2012. In de tussentijd bracht hij enkele losse tracks uit, maar op de volgende EP bleef het wachten. Toch heeft deze Limburger niet stilgezeten. 22:22 bundelt vijf van de ontelbare tracks die hij in de voorbije periode schreef. De vijf tracks die voor hem de afgelopen vijf jaar samenvatten.

Tekst door Melissa Awouters, foto's door Dana Convents en styling door Twenty Second Vintage

En 2019? “2019 is het jaar van de features. Ik ben mijn oude eten beu, ik wil vernieuwing. Dat wil ik vinden door veel samen te werken en te connecten. Ik heb al verschillende projecten op de planning staan en al enkele andere klaar,” vertelt Jones ons. Maar laten we eerst de tijd nemen om samen 22:22 te overlopen.

‘Hoe kan ik slapen’ gaat over verschillende wereld problematieken. Vind je het belangrijk dat je muziek een sterke boodschap brengt?

Ik ben ook jong geweest en ik heb ook over onbenulligheden gerapt, maar uiteindelijk wil je dat later niet aan je kinderen laten horen. Ik weet zeker dat wanneer mijn toekomstige kinderen ooit naar 22:22 luisteren, ze dan trots op hun vader zullen zijn.

In ‘Hallelujah’ horen we ook Kris Louage, je eigen vader. Hoe verloopt die samenwerking?

Mijn pa geeft vaak optredens en verdient daar ook zijn brood mee. Dat wrijft hij er altijd wel goed in, maar ik zie die gezonde concurrentie tussen ons twee als iets positiefs. Hij is altijd al een voorbeeld voor mij geweest. Het is dus wel leuk om samen met hem muziek te maken.

‘Zure appel’ schreef je na het overlijden van je beste vriend Gilles. Wat betekende het schrijven van dit nummer voor jou?

Zure Appel is een bijzonder nummer en dit kon ik dus niet zomaar uitbrengen. Samen met 'Amen', heeft dit nummer de doorslag gegeven om 22:22 überhaupt te maken. De tekst zat al lang in mijn hoofd, maar het tapen leek eerst niet te lukken omdat ik telkens volschoot. Muziek maken draait voor mij om het uitdrukken van dat wat ik niet zeggen kan. Ik ben niet iemand die vaak over zijn gevoelens praat. Ik probeer mijn gedachten liever op een track te zetten.

‘Hallelujah’ en ‘Amen’ verwijzen beiden naar religie. Hoe zou jij je relatie met het geloof omschrijven?

Er is een periode geweest waarin ik God helemaal kwijt was. Bij het ontstaan van Hallelujah, besefte ik dat ik fout bezig was. Ik zag in dat ik door domme keuzes op het verkeerde pad was beland. De situatie waar ik inzat bracht me terug dichter bij mijn geloof.

Vroeger was ik misschien wel wat terughoudender om er in deze mate voor open te staan. Maar uiteindelijk denk ik dat het in al mijn tracks wel te horen valt dat ik met religie bezig ben. Dat gebeurt niet meteen bewust, ik rap gewoon over de dingen die me bezig houden. Toen ik 'Amen' schreef, werd het voor mezelf pas bij het laatste woord duidelijk, dat ik aan het bidden was.

In 'Drie jaar geleden' blik je terug op het verleden, maar laten we het over de toekomst hebben. Waar wil je over 3 jaar staan?

Ik hoop dat ik over drie jaar veel verder sta en dat ik tevreden ben met wat ik maak. Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik tevreden was over mijn eigen muziek. Momenteel ben ik tevreden, ik hou natuurlijk van mijn tracks, maar ik hoor ook waar het nog beter kan. Ik wil altijd zeker zijn dat mijn track zo goed mogelijk in elkaar steekt. Dat ik zo perfectionistisch ben, is enerzijds een vloek maar anderzijds een zegen.

Ik ben trouwens niet alleen zo kritisch voor mezelf, maar ook voor anderen. De producers met wie ik al heb samengewerkt, zullen dat zeker bevestigen. Zelfs als een track al gemixt en gemasterd is, durf ik die nog terug te sturen.

Last but not least: wie is Jonathan en wie is Jones?

Jones is maar een stukje van wie Jonathan is. Ik wil niet gewoon het naamplaatje ‘rapper’ opgeplakt krijgen, ik wil gewoon Jonathan Louage zijn. Ik durf ook niet te beweren dat ik voor eeuwig hiphop blijf maken. Op een dag zie ik mezelf nog wel experimenteren met kleinkunst bijvoorbeeld. Één ding weet ik in ieder geval zeker: ik wil de rest van mijn leven muziek blijven maken. Check 22:22 van Jones via Spotify of Youtube!

Check 22:22 van Jones via Spotify of Youtube!


All new articles