CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Jungle By Night: jong en instrumentaal geweld uit Nederland

Jungle By Night is een jonge, energieke band uit Nederland. Hun naam is niet zo vreemd als hij lijkt, bij het aanhoren van hun muziek waan je je als het ware in een jungle bij nacht. Ga de uitdaging aan en beluister hun laatste album 'The Traveller'. Op 2 juli konden de festivalgangers van Pitch Festival proeven van dit album. Chase was ook aanwezig en stelde hen enkele vragen.

Tekst door Flore De Pauw, foto's door Helena Verheye.

 

Jullie zijn een negenkoppige band. Hoe slagen jullie er in om de agenda's van negen mensen op elkaar af te stemmen?

Dat is meestal geen probleem. Er heerst best een grote discipline bij Jungle By Night en eens we een repetitierooster opstellen, wordt dat gerespecteerd. Het is een invulling van vrije tijd: zoals sommige mensen een keer per week minitatuurboten bouwen, zo maken wij muziek.

 

Jullie begonnen met Jungle By Night in 2009 en in 2010 stonden jullie al in het voorprogramma van John Legend & The Roots. Was dat het plan of hebben jullie jullie levens volledig moeten omgooien?

Een plan was er helemaal niet. In het begin waren we allemaal heel jong, sommigen zelfs maar 15 of 16 jaar. We dachten niet echt na over wat we nu wilden met dit bandje, vermakelijke muziek maken was het enige dat telde. Mensen begonnen dat te begrijpen en we werden uitgenodigd op steeds grotere podia. Bij zulke jonge muzikanten verwachten mensen doorgaans andere muziek. Vaak wordt men aangenaam verrast door onze Afrikaanse, jazzy tonen.

 

Jullie leeftijden situeren zich rond 20 jaar of ouder. Hoe combineer je in godsnaam een studentenleven met een muzikantenbestaan?

Klopt. De meesten onder ons studeren nog en meer dan de helft volgt een muziekopleiding of heeft die afgerond. Het lidmaatschap bij JBN heeft daar natuurlijk een vinger in de pap. Deze zomer staat vol gepland met optredens dus een kalme studentenzomer zit er voor ons niet in.

Ook doorheen het jaar is het soms puzzelen, maar vanuit ons management wordt rekening gehouden met het feit dat we lessen volgen en examens moeten afleggen. Een diploma halen is nogal belangrijk naar het schijnt.

 

 

Klinkt als een druk leven.

Dat is het zeker. Maar ook een leuk leven.

 

Wanneer gamen jullie dan?

Zelden. Maar van zo'n langverwachte game-dag genieten we dubbel zo hard.

 

Welke vibe willen jullie meegeven met jullie muziek?

Een enkele vibe is niet genoeg, we willen verschillende vibes meegeven. Voor het laatste album ('The Traveller') willen we mensen meenemen op reis. We gaan van Turkse vibes, Afrikaanse vibes, hiphop vibes tot filmische vibes. Sommige tracks op dat album zijn loom, andere dan weer extreem dansbaar. Het verschil tussen nummers is groot, maar ze vormen uiteindelijk toch een geheel.

 

De titeltracks van 'The Traveller' zijn in verschillende talen. Waarom?

De titels zijn vooral verwijzingen naar plaatsen waar we samen heen gingen. 'Bout Du Monde' is het laatste nummer van 'The Traveller' maar ook een plaats in Frankrijk waar we vorig jaar speelden. We hebben allemaal zo'n goeie herinneringen aan dat festival dat we een nummer opdroegen aan die ervaring. De titels hebben voor ons een betekenis, voor de luisteraars is het raden.

 

Reageren mensen op een verschillende manier op jullie muziek, afhankelijk van land tot land?

Over het algemeen is er niet zo'n groot verschil, maar dan heb je Japan. Daar gaat iedereen vanaf minuut 1 volledig uit z'n dak. Je steekt per ongeluk je hand even in de lucht? Gegarandeerd dat het Japanse publiek volgt. Crazy. En dan zijn er ook nog de Russen. Heel snel heel dronken, wat bevorderlijk is voor de sfeer.

 

Jullie gaan zelf ook heftig op in de muziek. Tijdens het optreden zagen we jullie als gekken met instrumenten in het rond zwaaien. Ooit al iemand buiten bewustzijn geslagen?

Hmm, effe denken. Pieter is een keertje van het podium gevallen met een schouder uit de kom als resultaat, maar al bij al valt het best mee. Dat zwaaien is trouwens iets nieuws sinds dit jaar. Onze muziek werd heftiger, wij dus ook.

 

 

Zijn jullie van plan ooit vocals te gebruiken in jullie muziek?

In het verleden hebben we dat al geprobeerd, maar een streefdoel is het niet. We differentiëren ons juist door geen vocals te gebruiken. Vandaag is iedereen een zanger, bij wijze van spreken. Moest er ergens een hele vette collaboratie achter een hoekje liggen wachten, dan staan we daar zeker voor open. Met andere woorden: we sluiten het niet uit, maar in eerste instantie gaat JBN om het instrumentale.

 

Gaan jullie een gouden toekomst tegemoet?

We gaan eerst deze zomer, nazomer en volgende lente volledig volknallen om daarna te zien waar we tegen dan staan. Jungle By Night leeft zoveel mogelijk in het moment, onze toekomstvisie reikt maximum tot een jaar van hier.

 

Wij houden jullie in het oog. Nog een laatste vraag: kan muziek de wereld redden?

Muziek is een taal, dus je kan muziek ook gebruiken om op te roepen tot haat. Neem nu Wagner, zijn muziek wordt tot op de dag van vandaag geassocieerd met het nazisme. Maar euh, natuurlijk kan muziek de wereld redden. Laten we dat vooral proberen.

 

Op woensdag 13 juli speelt Jungle By Night op Dour. Maak je klaar voor het meest energieke startschot ooit. 

 


 


 

 All new articles