CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Jurgen Vantomme fotografeert oude platenhoezen in hun huidige decor

Freelance fotograaf Jurgen Vantomme is aan een leuke fotoreeks bezig op Instagram. In navolging van de Britse fotograaf Alex Bartsch, die de originele fotolocaties van reggaeplaten in Londen opzocht en zijn remakes verzamelde in het boek 'Covers', doet de Gentenaar hetzelfde met Belgische platen op Belgische locaties.

Artikel door Wouter Verheecke

Jurgen Vantomme (45) heeft een verleden als reggae- en dancehall-dj. "Eind jaren 1990 vormde ik samen met een vriend een tijdlang Greenshen Soundsystem, waarmee we onder meer op Reggae Geel stonden. Ik ben nog altijd een liefhebber van het genre en zo kwam ik het project van Bartsch tegen. Ik dacht dat dit idee ook wel zou aanslaan met Belgische platen, weliswaar uit verschillende genres en op verschillende plekken", vertelt hij.

Jurgen begon een jaar geleden al aan zijn eenmansproject, maar nu pas laat hij de eerste foto's zien op zijn Instagram-account. "Ik schuim platenzaken en webshops af, op zoek naar Belgische platen met bruikbare hoezen. Die locaties zoek ik dan op en vervolgens rij ik er in het weekend heen. De foto's zelf maak ik met een breedhoeklens, omdat ik tegelijk ook de plaat vasthoud. Omstaanders kijken vaak vreemd op als ze mij zien zoeken naar de perfecte hoek, maar online zijn de reacties heel leuk. Die gaan vaak niet alleen over de platen en de beelden zelf, maar ook over hoe de locaties in de loop der jaren veranderd zijn."

Ondertussen zagen we al een tiental foto's verschijnen van covers van 19 tot maar liefst 44 jaar geleden. Jurgen heeft ondertussen al een voorraad van 50 beelden aangelegd. Elke week lost hij een nieuwe foto voor zijn Instagram volgers. "De uiteindelijke bedoeling is om 100 foto's bijeen te klikken. Wie weet bundel ik die dan ook wel in een boek", verklapt hij ons nog. We like!All new articles