CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Kortrijk in de ban van de ‘street culture’ van De Stroate

De Kortrijkzanen vierden hun Sinksenweekend met de traditionele rommelmarkten, optredens en straattheater acts op meer dan twintig locaties in de stad. Sinds vorig jaar is er daarbij ook plaats voor street culture op en rond de skatebowl. Daar zag je afgelopen weekend dus niet alleen de gangbare skaters en BMX'ers aan het werk, maar ook beatboxers, breakdancers, graffers, producers en mc's. De invulling van dit programma was volledig in handen van de vzw De Stroate, de eerste officiële hiphopacademie van ons land die momenteel aan een stevige opmars bezig is in de Guldensporenstad. Voorzitter Tomas Vanderbeke aka MC Equal leidde ons even rond.

 

"Ik ben zelf begonnen met rappen in mijn puberjaren, toen ik daarin een uitweg vond voor mijn frustraties", zegt Tomas (28), die in 2014 de eerste editie van de rapbattle 'De Bestn Vant Westn' won. Toen was hij al de organisator van events als 'A Night Of Hip Hop' en 'A Day Of Hip Hop', wat echte begrippen zijn in West-Vlaanderen. "Die organiseren we sinds 2012 een aantal keren per jaar en sinds vorig jaar is daar nog deze 'A Day Of Street Culture' bijgekomen. We noemen het nu zo, omdat we hier niet alleen hiphoppers over de vloer krijgen, maar ook ouders, toevallige passanten en andere geïnteresseerden die nog niet echt thuis zijn in de urban scene. We willen hen tonen dat het een echte cultuur is en maken ineens wat promotie voor De Stroate."

"We tonen hier vandaag wat we anders wekelijks in onze spot in het voormalige Cinépalace in de Zwevegemstraat doen: jongeren samenbrengen voor tal van workshops en zo hun creativiteit aanwakkeren", gaat hij verder. "Ikzelf demonstreer er hoe je kan rappen, maar ook wie wil leren hoe je overweg moet met graffiti of een drumcomputer, kan bij ons terecht. Anderzijds staan wij met het bestuur ook open voor de talenten van de gasten die langskomen. Zo hadden we al workshops tekenen en gitaar, gehost door vaste bezoekers. Op dit moment tellen we vier bestuursleden en bijna honderd leden. Alles gebeurt vrijwillig, al krijgen we natuurlijk wel subsidies van Stad Kortrijk om onze werking mogelijk te maken. Om het op de lange termijn leefbaar te houden, willen we het geheel binnenkort nog professioneler aanpakken en workshop-pakketten uitwerken waarmee we dan naar scholen kunnen trekken. Ik ben hier nu al fulltime mee bezig, maar ik wil er echt mijn job van maken!"

Als hij dan toch luidop mag wegdromen, hoe ziet Tomas deze dag dan evolueren? "De eerste editie van vorig jaar was een organisatie van JanSan en Phatmark, maar nu is dit dus volledig in handen van De Stroate. We hebben hier op korte tijd echt een groot draagvlak gecreëerd en alle shifts waren dan ook heel snel ingevuld. Wie op dit moment nog bij de bowl zelf zit, kan een half uur later pinten staan tappen en nog een half uur later de stage aan het rocken zijn. The vibes are nice en de belangstelling is groot. Als we een positieve indruk kunnen achterlaten naar de stad toe, dan denk ik dat we dit 'volksfeest voor de hiphop' wel kunnen uitbreiden naar een tweedaagse. Hou je volgend jaar dus maar klaar voor 'A Weekend Of Street Culture'!", belooft de ambitieuze voorzitter.  

 

First up: de beatboxbattle. "Die wordt gehost door Low G, een beloftevolle jonge rapper uit Avelgem, die het voorbije jaar al twee bekers in de prijzenkast van De Stroate zette. Hij won immers 'De Bestn Vant Westn 2016' en 'End Of The Weak 2017', en mag als Belgisch Kampioen ons land vertegenwoordigen op de wereldfinale in Praag", vertelt Tomas. De finale ging hier uiteindelijk tussen Supernova en FootboxG. Juryleden Dimitri Blondeel, Kjen Descheemaeker en HurraKane tha SoundZtorm duidden de huidige Belgische Kampioen Supernova aan als de terechte winnaar.

 

De b-boys en -girls lokten de meeste kijklustigen naar de skatebowl. "Deze breakdancebattle wordt in goeie banen geleid door Karim Kalonji van Together We Stand. Aan de 2vs2-battle nemen zowel kids als volwassenen deel, die allen hun spectaculairste moves bovenhalen voor het volk en voor de jury", toont Tomas. Hier kwamen Hoa en Simon van Joined Forces als winnaars uit de bus. 

 

"MC Bullet is een waar fenomeen in Kortrijk. Hij verzorgt de graffitiworkshops voor De Stroate en nam de Groeningebrug hier achter ons onlangs nog onder handen. Vandaag demonstreert hij hier de verschillende spuittechnieken aan iedereen die het zien en horen wil", lacht de voorzitter.

 

Wat verder zien we de jonge rapper Ike Desicy (18) zijn beste rhymes bovenhalen, terwijl hij zelf de knoppen van de drumcomputer bedient. Hij vraagt de omstaanders om hem woorden toe te roepen, waarrond hij dan aan het freestylen slaat. "Ik luister al sinds het eerste middelbaar constant naar hiphop, maar ik ben pas vier maanden geleden zelf begonnen met rappen. Dat heb ik geleerd van de gasten van De Stroate en vanavond treed ik samen met hen op tijdens een grote group performance met nog vijftien anderen. Ik ben natuurlijk erg dankbaar voor de kansen die zij mij geven en ik hoop nog meer te kunnen optreden, om zo verder te blijven groeien", vertelt hij.

 

Aan hetzelfde tafeltje neemt ook Michael Bouchaert ofte Jack Terrer plaats voor een introductie in het producen. Hij is een vaste lesgever in De Stroate, is er ook huisfotograaf en begeleidt de opnames. Naast hem zit Brecht Craeynest, die nog maar twaalf jaar oud is. "Ik raakte in contact met hiphop via mijn broer Siebrand, die rapt en in het bestuur van De Stroate zit. Ik volgde daar al verschilende andere workshops, maar het is de eerste keer dat ik mij aan het beatbakken waag. Het tellen van de bars lukt me aardig en ik denk dat ik er wel aanleg voor heb. Ik speel al vijf jaar contrabas, misschien zit dat er ook wel voor iets tussen", denkt hij.

 

Een marktje met vinyl en streetwear van lokale bands en brands mocht natuurlijk ook niet ontbreken op deze 'A Day Of Street Culture'. Je vond er uiteraard T-shirts en caps van De Stroate, maar ook Oh Snap Grfx stond er met zijn nieuwe 'West-Vloams Vo Je Fretter' snapbackslabel pins en andere merchandising van de Phatmark-crew.

 

Als overgang naar de optredens van BerryKrimi, Grafgravers en Propo '88 die 's avonds en 's nachts gepland stonden, hostte DJ Ubuntu nog een open mic rondje. Onder meer Samoerai, Siebrand en MC Equal zelf waagden zich aan een lange freestyle sessie, aan de hand van voorwerpen die de toehoorders hen aanreikten. Speciale vermelding voor de vuilnisbak!



All new articles