CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Lissabon in 5 street art works

Het is 31 augustus. Morgen is het dus 1 september. Voor de meeste mensen onder de 18 jaar betekent dat terug naar de schoolbanken. De iets oudere studenten die het al tot de aulazitjes geschopt hebben, waren de voorbije weken misschien nog hard aan het zwoegen voor hun herexamens. Voor al die lieve zieltjes begint de vakantie nu pas! Mocht je echt nog steeds geen idee hebben waar naartoe, dan geven wij je al enkele toffe bestemmingen mee: Brussel, Turijn, Salamanca, Łódź en Sheffield. Nog niet meteen je zin gevonden? Misschien kunnen we je dan met onze laatste halte overtuigen, Lissabon. In de Portugese hoofdstad werd in 2013 het Underdogs Public Art Programme opgestart om de straten een beetje op te fleuren. Onze 5 persoonlijke favorieten van dat project vind je hieronder.

Tekst Sandy Demandt, foto's Underdogs

 


 

AkaCorleone en Hedof

Eigenlijk is de samenwerking tussen de Portugese AkaCorleone en de Nederlandse Hedof gewoon reclame voor luchtvaartmaatschappij KLM. De airhostess, het vliegtuig en zelfs het KLM-logo zouden het kunnen weggeven. Maar het onderwerp wordt zo subtiel aangesneden en verdwijnt in de kleurrijke chaos waarbij zelfs een sterrenstelsel en planeten aan te pas komen.
 


 

Bicicleta Sem Freio

Het driekoppig Braziliaanse collectief van Bicicleta Sem Freio mocht de achtergevel van de Clube Naval onder handen nemen. Het mooie gebouw met chique restaurant voorzien van een ditto kunstwerk, zagen de mannen niet meteen zitten. Ze bleven trouw aan hun felle kleuren en psychedelische vormen, maar deden een kleine toegeving. De kleine stencils in het maritieme thema geven toch aan dat je inderdaad tegen de achterkant van de marine club aankijkt.
 


 

How and Nosm

Kom je in Lissabon een kunstwerk tegen dat bestaat uit enkel zwart, wit en verschillende tinten rood? Dan is de kans bijzonder groot dat het gerealiseerd werd door de tweelingbroers Raoul en Davide Perre van How and Nosm. In hun werken die je wereldwijd kan bewonderen, worden grafische lijnen en patronen gecombineerd met een surrealistisch en gedetailleerd subject.
 


 

Nunca

De Braziliaanse artiest Nunca groeide op in Sao Paulo waar hij op jonge leeftijd al in contact kwam met graffiti. Gepassioneerd door kunst ontwikkelde hij zijn eigen stijl op de muren van zijn thuisstad. Dat hij trots is op zijn roots kunnen we nu nog steeds zien aan zijn murals. We kunnen typische elementen van de Braziliaanse cultuur terugvinden in zijn verwezenlijkingen. Zijn sterk uitgewerkte karakters zijn te herkennen aan het lijnenspel dat er zich in afspeelt en een dynamische indruk geeft.
 


 

Sainer

Bij ons bezoekje aan Łódź botsten we op een werk van de Etam Crew. Beide leden zowel Sainer als Bezt bewijzen dat ze ook in hun eentje fantastische werken kunnen verwezenlijken. De Poolse artiest plantte in Lissabon een van zijn kenmerkende creaties neer. De zachte pastelkleuren en speelse details geven de grijze woningblok een verbeterd uitzicht.

Ben je zelf van plan om nog meer street art te gaan ontdekken in Lissabon, dan raden wij je aan om eens een kijkje te nemen op de website van Underdogs. Je kan er ook de interactieve kaart raadplegen om je tour door de straten zelf uit te stippelen.

 All new articles