CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Lokale verkiezingen 2018: dit beloven de partijen aan de Hasseltse jeugd

Ben je van Hasselt en weet je niet op wie je moet stemmen, of waar welke partij voor staat? We got you! Op 29 september gingen de verschillende partijen op DeBattle in debat met de Hasseltse jongeren over thema's als mobiliteit, veiligheid en duurzaamheid. Hieronder vind je een klein overzicht van de verschillende visies op het jeugdbeleid, zodat je op 14 oktober volledig voorbereid naar de stembus kan.

Artikel door Jeroen Poelmans

ROODGROEN+ (Marc Schepers)

1. Elke school in Hasselt zou verkeersveilig moeten zijn. Maak de schoolomgeving autovrij.
2. Hasselt moet bruisen! We willen meer jeugdvoorzieningen, betaalbare koten en een uitbreiding van winterland, de kermis en de wekelijkse markt.
3. We moeten inzetten op duurzame, alternatieve vervoersmiddelen. Het openbaar vervoer móét beter en ook het fietsnetwerk kan uitbreiding gebruiken.

CD&V (Maryam Jamshid)

1. We moeten Hasselt nieuw leven inblazen: het moet aantrekkelijker worden om in de stad te wonen.
2. Hasselt moet duurzaam worden. Meer groen in de stad!
3. We willen dat je in Hasselt betaalbaar, maar ook anders kan wonen.

DeBattle in de nieuwe raadszaal van 't Scheep, het nieuwe stadhuis in Hasselt.

N-VA (Jan Wauters)

1. Jongeren moeten meer betrokken worden in het beleid. Laat de jeugdraad een actieve rol spelen en het stadsbestuur aan de kaak stellen.
2. Hasselt moet studentvriendelijker worden. Er moeten meer evenementen op maat van de jeugd komen, in harmonie met de buurtbewoners.
3. Studenten verplaatsen zich vooral te voet en met de fiets. We moeten dan ook veel meer voet- en fietspaden aanleggen.

Open VLD (Lennert Hansen)

1. Jongeren moeten meer kansen krijgen. We moeten ze stimuleren om zelf initiatief te nemen.
2. Hasselt moet een studentenstad worden. Meer studentenkamers en voldoende (avond)activiteiten, dus.
3. We moeten de mobiliteit verbeteren. Investeer in het bus- en fietsnetwerk, met gratis pendelbussen. Ook in de late uurtjes.

Groen! (Nele Kelchtermans)

1. Betrek jongeren bij het beleid. Dat kan bijvoorbeeld met apps of online platformen.
2. Er moet een ontmoetingsplek voor jongeren in Hasselt komen, die ook kan dienen als studieplek en steunpunt voor ondernemingen.
3. Als studentenstad moet Hasselt haar jongeren ondersteunen. Een studentenbeleidsplan moet helpen bij vrijetijdsbesteding, wonen, mobiliteit en veel meer.

Vlaams Belang (Frank Troosters)

1. De taalachterstand in het basis- en secundair onderwijs moet bijgewerkt worden.
2. Jongeren zouden niet naar Diepenbeek moeten gaan om te kunnen feesten. Wij willen nieuwe fuif- en ontspanningslocaties in de stad.
3. De stem van de jongeren moet gehoord worden. Wij willen hen betrekken en zelf laten helpen om een jeugdbeleid uit te stippelen.

Conclusie

Dat er meer jeugdvoorzieningen en activiteiten op maat van jongeren moeten komen, daarover lijken alle partijen het wel eens. Maar vooral op vlak van mobiliteit lijken de meningen verdeeld: de één wil vooral inzetten op openbaar vervoer, terwijl de ander fiets- en wandelpaden wil optimaliseren. Het is uiteindelijk jullie stem die de stad zal veranderen. Bepaal zelf wat jij belangrijk vindt en wees vooral niet bang om je stem te laten horen!

Geïnteresseerd in meer visies over het jeugdbeleid in Hasselt? Check dan zeker het memorandum van Jeugd Hasselt en bekijk hun visie voor de jeugd in Hasselt.

Meer info over de lokale verkiezingen vind je hier.All new articles