CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Lokerse Feesten lokt millennials met lokale urban talenten gecureerd door Chuki Beats

Waterpistolen, moshpits, lichtgevende sneakers en hiphop van de bovenste plank. Kort samengevat, de laatste dag van de Lokerse Feesten stond in het teken trap en urban. Redbull Elektropedia zorgde voor een nieuwe uitvalsbasis voor de Vlaamse millennials die moshend of gillend elke, door lokale producer Chuki Beats, uitgenodigde rapper verwelkomden.

Tekst door Yaell Monas, foto's door Bavo Goossens

Lokerse Feesten heeft zichzelf op de kaart gezet dit jaar. Met een groot aantal internationale acts konden ze de harten van menig Vlaming zeker bekoren, maar de echte medaille gaat naar hun groot aandeel hiphop acts dit jaar. Het tien dagen durende festival verwelkomde daarom de laatste dag graag elke millennial die de teksten van Jacin Trill, Bokoesam of Antwerpse held Yung Mavu als cultureel erfgoed beschouwd.

Niet de mainstage, maar wel de Redbull Elektropedia stage mocht op de laatste dag pronken als stage met de meeste sfeer. Bedanken we daarvoor de hyped-up jongeren die Vlaamse en Nederlandse hip-hop acts blijven supporten alsof ze internationale grootnamen zijn? Of de artiesten die een performance neerzetten alsof ze het tot Rolling Loud festival hadden geschopt? Misschien was het de combinatie van beiden dat ervoor zorgde dat je de energie in de zaal als het ware kon ruiken.

LOCALS ONLY AT LOKERSE FEESTEN?

Opgegroeid in Lokeren en ondertussen internationaal gekende producer Chuki Beats kreeg van de organisatie van Lokerse Feesten de kans om een eigen stage te hosten. We moeten het de organisatie geven, ze weten hoe ze hun lokale talenten moeten behandelen. De producer warmde het publiek op om half 8 op een zondag, en legde daarmee de standvaste toon voor de rest van de avond: hiphop, trap en urban.

Daarop volgde vlotjes GangTheLabel. Het Gentse duo, dat ondertussen al zeven jaar hiphop ademt, weet hoe ze het publiek als opener moeten behandelen. Moshpits, guestperformances van Sonnie Vegas en Lil Skid en genoeg shoutouts naar producer Retnikbeats om de ene na de andere song aan elkaar te vlechten. Waar de jongens normaal moesten opboksen tegen de populaire Nederlander Bizzey, die last-minute cancellede wegens stemproblemen, moesten ze dat nu tegen mede-Belg Glints op de mainstage. De jongens beslootten daardoor extra gas te geven, en we hoorden het publiek niet klagen.

32 DOET HET WEER

Populaire Antwerpenaar Yung Mavu, die heeft bewezen dat hij heel wat meer kan dan rappen over Harry Potter, weet alle vrouwenharten te veroveren met zijn looks én catchy songs. De hele Redbull Elektropedia stage zong gretig mee met de ene na de andere song. Mavu en DJ Yunobi, die binnenkort een eigen night organiseert, zijn gemaakt om op een stage te staan. We hopen dat de Lokerse Feesten hen volgend jaar dan ook opnieuw een plaatsje op de lineup biedt. Maar wie Mavu sneller wilt checken, kan ook naar Charlatan afzakken binnenkort voor zijn eigen headline show. Big things coming voor de 32-rapper die de support van België in zijn binnenzak heeft zitten.

K1D mocht als laatste Belg die avond de stage nog éen keer helemaal op zijn kop zetten voor de Nederlanders het overnamen. En wie K1D kent, weet dat het goed zat. De man wordt op zowat elk hiphop festival in België én Nederland gebooked, en wist de misschien wel te kleine zaal op te warmen voor wat nog moest komen die avond.

ZO VADER, ZO ZOON

Waterpistolen en moshpits, wat verwacht je nog meer van een optreden van Nederlands rapicoon Jacin Trill? Nadat hij de Nederlandse scene op zijn kop zette met onverstaanbare teksten, waterpistolen en vijf studio albums is hij een vaste waarde geworden bij onze noorderburen. Zijn doorbraakhit 'kspreyopjebytch' wordt dan ook door de hele zaal meegeschreeuwd. Zelfs de weinige mensen in het publiek die Jacin nog niet kenden konden niet anders dan meespringen. Hit na hit passeert de revue, van Bijenkorf tot Hoi Aangenaam en Rozeswoesh. Hoe onverstaanbaar de rapper ook mag klinken, elke millennial in het publiek heeft de moeite gedaan om de lyrics te Googlen en luidop mee te schreeuwen met hun generatievoorbeeld.

We hadden graag nog meer gezien van Trill, maar aan alle mooie liedjes komen een eind. En niemand minder dan papa Sam, aka Bokoesam, aka Bokoeyoncé, aka Samuel Sekyere mocht daarna als afsluiter het podium bestijgen. Iedereen weet dat de rapper zijn plek in de scene verdient, maar een show als deze doen weinigen hem na. Nummers van zijn laatste album Nachtvlinder wisselen af met oude klassiekers die iedereen van voor naar achter kan meezingen.

Zonder t-shirt aan haalt hij een fan het podium op, laat hem stagediven op 'Nikes' en vindt tussenin nog tijd om de kleur van zijn lichtgevende sneakers aan te passen. Papa Sam zou papa Sam niet zijn als hij niet zijn water, handdoeken en zelfs t-shirt deelt met zijn fans. Zowel Bokoesam als Jacin Trill, die op 15 augustus nog een nieuwe song samen uitbrachten, waren afsluiters van de bovenste plank om het tien-daags festival af te sluiten. Adios, Lokeren.

Jacin Trill en Bokoesam brachten net een nieuwe song uit, die je hierboven als een gek door je speakers kan drummen.


All new articles