CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

LowG mag zich een jaar lang ‘De Bestn Vant Westn’ noemen

Allo concurrentie! Bijna twintig jaar na hun "berichtjen an oal de rappers van heel Belhië" zijn Dommestik en Leverancier lang niet meer de enige West-Vlaamse rappers. Het beste bewijs daarvan is de rapbattle De Bestn Vant Westn, die afgelopen weekend al aan de derde editie toe was. Na Muziekclub 4AD in Diksmuide twee jaar op rij te hebben uitverkocht, besloten de organisatoren van Phatmark Collective om deze keer uit te wijken naar De Kreun in Kortrijk. Ook daar liep de tent helemaal vol en stonden er weer zestien beloftevolle West-Vlaamse mc's klaar om met elkaar te bekvechten. LowG bewees zich in de finale de sterkste en nam de beker, 250 euro en een prijzenpakket mee naar huis. Of beter, naar De Stroate in Kortrijk!

 

Waarom spreken we hier af?

De Stroate is een vrij nieuwe vzw, opgericht door MC Equal, die in 2014 de eerste Bestn Vant Westn werd. Hij is de voorzitter, Thorre de ondervoorzitter. De Stroate is als het ware een jeugdhuis voor hiphoppers. Ik kom hier heel regelmatig om nieuwe rhymes te schrijven, workshops mee te pikken of gewoon wat te chillen. We waren zaterdag trouwens goed vertegenwoordigd op de battle, want vier van de deelnemers zijn lid van ons collectief; MC Siga, Thorre, Siebrand en ikzelf. MC Equal zat dit jaar voor het eerst in de jury.
 

Heb jij hier leren rappen?

In zekere zin wel. Ik luister al lang naar hiphop, maar het afgelopen jaar heb ik mijn raptechniek hier scherpgesteld en ben ik punchlinegericht beginnen te schrijven. We beschikken hier ook over professioneel materiaal om tracks op te nemen, wat ik nu ook meer doe. In oktober nam ik op aandringen van MC Equal deel aan mijn eerste battle, die ik meteen won. Het was mijn golden ticket voor de Bestn Vant Westn, wat je kan beschouwen als 'het provinciaal kampioenschap battlen'. Heel de West-Vlaamse rapscene was present, echt nice! 

Hoe heb je de battle beleefd?

In de eerste ronde kwam ik uit tegen Siebrand. Hij is mijn leermeester, dus ik zag er wat tegenop om hem te dissen, maar ik heb mijn respect voor hem toch even aan de kant geschoven. Ik had op voorhand gehoopt om die eerste ronde te overleven, maar daarna won ik ook nog de kwartfinale en de halve finale van Smirry en Buttnwestn. In de finale stond ik tegenover Vorre, de winnaar van vorig jaar en mijn persoonlijke favoriet. Daarvoor was ik behoorlijk nerveus, maar eenmaal op het podium heb ik mijn stress kunnen omzetten in agressiviteit. Ik wist dat ik het leeftijdsverschil tussen ons moest uitspelen: ik ben er nog maar negentien, hij is tien jaar ouder. Het was misschien wat makkelijk om hem daarop te pakken, maar het is toch maar mooi gelukt. Met dank aan het publiek ook, dat na die eerste drie ronden duidelijk aan mijn kant stond!
 

Anderzijds werd jouw artiestennaam door het slijk gehaald door de tegenstand. Je bent een rapper met een laag gangstergehalte?

Er hoort eigenlijk geen echte uitleg bij die naam. Een maat van mij studeert muziekproductie en had een naam nodig voor zijn portfolio, dus hebben we die snel bedacht. Voor de battle wou ik ze nog veranderen, omdat ze misschien wat misleidend is. Een gangster ben ik zeker niet; ik rap niet over guns en bitches, ik wil real overkomen. Precies daarom doe ik het ook in mijn eigen moedertaal. Op voorhand kende praktisch niemand mij, maar ondertussen heb ik natuurlijk wel mijn spot geclaimd door die overwinning. Ik zal die naam nu dus wel behouden. (lacht) 
 


 

Wat betekent die titel nu precies voor jou?

Het is vooral een grote boost voor mijn zelfvertrouwen. Op voorhand had ik wat schrik voor battles, maar dat is duidelijk niet nodig. Ik zie het dus als een stimulans om meer naar buiten te treden en nieuwe tracks op te nemen. Meteen na de afloop sprak Red Rum mij al aan dat hij een paar beats heeft staan, dus je hoort nog wel van me!
 

En je prijzen, wat ga je daarmee doen?

De beker krijgt hier een plaatsje in De Stroate, omdat ik veel aan het collectief te danken heb. Met het geld ga ik de andere leden eens trakteren en misschien wat nieuwe muziek kopen. Er zaten drie cd's in het prijzenpakket, maar twee ervan had ik al. (lacht)
 All new articles