CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Meet Diego Nurse: Surinaams regisseertalent in België

Diëgo Nurse, een jonge regisseur uit het Gentse, is geboren in Suriname en is opgegroeid in Amsterdam. De laatste tijd is Diëgo aan een sterke opmars bezig in de filmwereld. Zo veroverde de filmmaker de tweede plek in de projectencompetitie van het filmfestival van Oostende, georganiseerd in samenwerking met Sabam, Telenet en Short tv. Diëgo’s documentairepitch over zijn familieportret bleef daarbij niet onopgemerkt en kaapte de tweede prijs weg. Hij werkt als intern bij het castingbureau Hakuna, opgericht door Adil El Arbi en Bilall Fallah. Het lijkt erop dat zijn harde werk begint te lonen! Hoog tijd dus om eens een gesprekje aan te gaan met hem over zijn jeugd, zijn passie voor de camera, zijn filosofie en zijn streefdoelen.

Geschreven door Mathias Sourbron
  

 

Wat heb jij de zomer gedaan? Ben je bezig geweest met toffe projecten?

Deze zomer ben ik meer op zoek gegaan naar wat innerlijke rust. Het afgelopen schooljaar en mijn persoonlijk leven hebben zijn tol geëist. Ik werd er in het bijzonder door mijn vriendin op gewezen dat ik mezelf kapot aan het werken was. Ik heb wel nog aan wat projecten mogen meewerken in Amsterdam met mijn neef die make-up artist is. Voor de rest was ik actief bezig met een aantal projecten voor Hakuna.

 

Hoe ben je in België beland en meer specifiek bij Hakuna?

Nadat ik in 2008 geaccepteerd werd op de New York film academie (NYFA) kon ik om financiële redenen niet gaan. Na die bittere pil verhuisde ik officieel naar mijn mama Amsterdam om mijn studie informatica te starten. Half way through kon ik het stemmetje in mijn hoofd niet meer negeren. Mijn passie, mijn grote liefde, film kaapte mijn gedachten en ik stopte mijn studies. Ik ging op zoek naar filmscholen in mijn regio en ik mocht instromen op de MAD-faculty in Genk. Twee jaren en twee filmscholen verder mag ik met genoegen in mijn hart zeggen dat ik mijn plek heb gevonden op Luca-School of Arts in Brussel.

Ik was het zat om achter de bar te staan, dus ging ik op zoek naar een bijbaantje in de filmsector. De film Black was net uit en Adil en Billal hadden vaak een Hakuna t-shirt aan. Ik voegde Billal toe op Instagram en deed mijn verhaal. Hij gaf me de contactgegevens van Hakuna. Ze waren toen niet op zoek naar versterking maar gelukkig voor de zomer wel. Ik twijfelde geen moment, ook vanwege het feit dat ze diversiteit op het scherm en achter het scherm veel promootten. Dat was voor mij belangrijk en daarom stuurde ik hen een mailtje.

 

Wie is jouw grootste inspiratie op filmisch vlak?

Dat varieert per idee en project waaraan ik werk. Ik ben net zo'n fan van Christopher Nolan - die een authentieke stijl brengt binnen de grote blockbusters - als van Tarkovsky die als de god der beelden voor mij is en Charlie Chaplin held van de expressie en Spike Lee. Verder hou ik van een goed fantasieverhaal en de meester daarvan is voor mij Tim Burton, ik kijk ook graag naar een documentaire van Michael Apted. Zo kan ik verder blijven gaan. Regionaal ben ik enorm onder de indruk van wat het duo Adil en Billal bereikt heeft, vooral binnen hun schooljaren. Verder vind ik werken van Andre Collinet, Gust Van den Berghe, Patrice Toye, Nic Balthazar, Jan Verheyden, Gilles Coulier en Robin Pront interessant. Het gaat dan niet zozeer dat ik gek ben op hun werk, maar vooral hun weg tot het realiseren van projecten, hun motivatie en successen binnen België. De aspecten waarin ik zelf ook wil scoren.

 

Welke wilde dromen spoken door je hoofd?

Ik zou graag binnen nu en vier jaar vier projecten willen realiseren. Met eentje ben ik nu al begonnen, een kort familieportret over hoe mijn vriendin en ik omgaan met de noden van ons driejarig zoontje Dennis dat autisme heeft. Verder hoop ik nog een persoonlijk portret, een feature length Vlaams/Nederlandse animatiefilm voor de cinema en een tv programma te realiseren. Hey what can I say, I got wild dreams man!
 

Wat is voor jou het meest memorabele moment afgelopen jaar?

Ik heb afgelopen jaar veel memorabele momenten gekend, maar mijn persoonlijke hoogtepunt was toen ik het zoontje van mijn vriendin heb geadopteerd en hem zo officieel ook mijn zoon heb gemaakt. Ik was al meer dan 2 jaar in zijn leven en hij voelde al zeker als mijn kind. Door het papierwerk in orde te maken is het officieel geworden. Dus je kan zeggen dat ik dit jaar vader ben geworden, heel memorabel.


Met wie zou je graag eens samenwerken?

Any New Talent, get in touch with me! Ik ben voor mijn huidig project nog altijd op zoek naar mensen die kunnen animeren, sound crew/designers, film crew enzovoorts. Dit project zal hoogstwaarschijnlijk getoond worden op het filmfestival van  Oostende. So let’s connect, collabarate, filter and produce.


Wat is tot nu toe het mooiste moment dat je gekend hebt als regisseur?

Toen ik de jury bestaande uit vertegenwoordigers van het Oostendse filmfestival, Sabam, Short tv en Telenet heb kunnen overtuigen mij een budget te geven voor mijn huidige project Onze bijzondere zingende zoon.


Heb je een eigen stijl qua filmen die je kenmerkt en waarmee je je onderscheidt van anderen?

Ik ben eerlijk genoeg om te zeggen dat ik “mijn stijl” nog aan het ontwikkelen ben. Het is wel altijd leuk om te horen van mensen aan wie ik mijn projecten toon “dit is echt een productie van jou”.


Heb je tips voor de buitenwereld en voor de jongeren die graag in jouw voetsporen willen treden?

In een maatschappij die ons vaak dwingt om snel te denken en een industrie die vraagt om elkaar te concurreren om relevant te blijven, mag je niet bang zijn om te falen. Falen is slechts een perceptie en elke perceptie is persoonlijk. Met andere woorden: doe je ding, sta open voor opbouwend kritiek, be loyal and go get it!

 

 

 All new articles