CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Martha Canga Antonio: van de straat naar de red carpet

Martha Canga Antonio, door castingbureau HAKUNA gecast, speelde haar eerste rol in ‘BLACK’, de tweede langspeelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Ze vertolkt de rol van de jonge Mavela, die deel uitmaakt van een jongerenbende in Brussel en verliefd wordt op een lid van een rivaliserende bende. In september vorig jaar ging de film in première op het Toronto International Film Festival en Martha zelf bleef daarbij ook niet onopgemerkt. Het lijkt erop dat haar rol in deze moderne versie van ‘Romeo and Juliet’ de start is van een veelbelovende acteercarrière. Ze werd immers al meteen getipt als één van de negen acteurs om in het oog te houden op het TIFF.

Deze jongedame heeft evenwel meer in haar mars dan louter acteertalent. Zo is ze ook lid van Soul'Art, het eerste collectief dat rapt in drie talen. Dit jaar stak de groep uit Mechelen/Vilvoorde de neus aan het venster in de Belgische hiphopscene. Na talloze clips besloten ze om hun eerste project te bundelen tot een mixtape, met bijdrages van Kain, ZwartWerk, Dave Rndm en Jim Hood. Hun eerste festivalzomer bracht hen alvast op het podium van Les Ardentes.

Hoog tijd dus voor een babbel over haar passie, haar helden en haar toekomstplannen!
 

Tekst: Mathias Sourbron, foto's: Yaqine Hamzaoui aka Yaqueen & Sacha Claes
 


 

Heb je al wat kunnen genieten van de festivalzomer?

Het was een heel drukke zomer, dus ik heb jammer genoeg niet veel tijd gehad om zelf van de festivals te genieten. Maar met de Soul'art crew hadden we wel enkele optredens op festivals. Zo stonden we onder andere op Les Ardentes en Maanrock, en afgelopen weekend traden we nog op op Laundry Day in Antwerpen.


Hoe heb jij het afgelopen jaar beleefd?

Het was een echte rollercoaster, maar daar hou ik wel van! Op een half jaar tijd heb ik heel veel nieuwe mogelijkheden gekregen in mijn leven, nieuwe mensen leren kennen ... en in dit hele proces ben ik mezelf ook een paar keren tegengekomen. Het was een leerrijke periode! Met Soul'Art evolueren we elke dag tot een 'familie', in plaats van een gewone 'band'. Dit beïnvloedt ook steeds meer onze muziek, die momenteel sterk aan het veranderen is.
 


Wie is jouw grootste inspiratie op muzikaal en acteervlak?

Qua muziek zijn er echt veel personen die me raken en ook qua genres is dit zeer uiteenlopend. Dit kan gaan van hiphop naar bossanova, van soul naar pop. Joao Gilberto, Amy Winehouse, Lilly Allen, M.I.A., Robyn, Etta James, Al Green, Lauryn Hill, Henri Salvador, ASA, BB Brunes: dat zijn echte helden voor mij. Op vlak van acteren zie en hoor ik Morgan Freeman graag bezig. Wat een persoonlijkheid!
           

Wat doe je het liefst: in de spotlight staan van de camera en een productieteam of voor een grote massa performen on stage?

Bij het acteren gaat het volgens mij niet om het feit dat ik voor een camera of in de spotlight sta. Ik probeer in een personage te kruipen en diep in mezelf te tasten, om zo een verhaal zo oprecht en geloofwaardig mogelijk te ‘beleven’. Bij onze muziek is het een beetje hetzelfde, maar daar wordt het verhaal verteld als ik on stage sta. Elke track is anders: een andere mood, een andere beleving en dus een andere uitstraling. Uiteindelijk komt het er ook hier op aan om voor elk nummer in de huid van een 'personage' te kruipen, om zo elke track zo oprecht mogelijk te zingen of te vertellen. Zowel acteren als zingen doe ik met volle passie en ik doe het allebei even graag. 

Wat is voor jou het meest memorable moment van afgelopen jaar?

Zonder twijfel het schrijverskamp dat we met Soul'Art hebben georganiseerd. We hadden samen een huisje gehuurd en ons een week lang afgezonderd van de wereld. Het doel was om intensief te inspireren en geïnspireerd te worden door elkaar. Dat was echt een onvergetelijke beleving!


Heb je tips voor jongeren die graag in jouw voetsporen willen treden?

Ik heb maar één raad: probeer alsjeblieft niet in mijn voetsporen te treden! Haal inspiratie, maar vergeet vooral niet jezelf te blijven. Uiteindelijk heeft iedereen zijn eigen pad en moet je dit zelf bewandelen. Geef dus niet op als je merkt dat het niet lukt zoals het voor een ander gelukt is, maar blijf werken, hard werken!
 

Welke wilde dromen heb jij nog?

Ik moet en zal de wereld zien! (zegt ze met een grote glimlach)
 

Eén ding is zeker: van Martha Canga Antonio gaan we nog veel horen en Soul’Art is een band om zeker in de gaten te houden!
All new articles