CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Maanlander over zijn buitenaardse videoclips voor Brihang

Met de clip voor 'Steentje' voegde Brihang vorige week alweer nieuw materiaal toe aan de sectie 'gek en geniaal' op YouTube. De ideeën voor zijn videoclips ontstaan dikwijls in Boudy's eigen hersenpan, maar de uitwerking is natuurlijk net zo belangrijk. Daarvoor ging de rapper opnieuw aankloppen bij Maanlander, zijn vaste videopartner. Voorheen een collectief, maar nu het eenmansproject van cameraman en provinciegenoot Fabrice Parent. We vroegen hem naar de kleine verhalen bij die grote draaidagen.

Artikel door Wouter Verheecke, header foto door Ruben Boidin

Maanlander: "Toen Boudy mij belde voor de clip van zijn nieuwe single, was ik nog aan het rondreizen door Australië. Hij had me de draft vooraf al doorgestuurd en ik was direct mee met de vibe van de track. Aan de telefoon sprak hij over een massieve blok beton, skibotten, een camion en een file. Ik wist meteen dat hij hoog wou mikken met deze. Wanneer we op de draaidag zelf de eerste keer het beginshot op de monitor zagen, waren we zelf heel erg onder de indruk. De toon was meteen gezet. Het is altijd de max als je na weken van pre-production alles ziet samenkomen op de set en dat het idee op beeld in z’n pure vorm gewoon goed is."

Maanlander: "'Oe ist?' maakten we in opdracht van Provincie West-Vlaanderen, dus die clip moest er echt West-Vlaams uitzien. We filmden onder meer in hoppevelden en in een café langs de baan Ieper-Veurne. De avond voor de draaidag waren we met de kleine crew afgezakt naar Ieper, omdat we early call hadden de dag erna. Mede-Maanlander Jeroen Mylle zijn moeder woont daar, dus bleven we daar slapen. Na wat camera-testjes hebben we gewoon een dik pak frieten besteld en pinten gedronken met z’n allen. Good times. Dat was een van de weinige keren dat de avond voor een shoot zo relaxed verliep, want zo'n draaidag is toch altijd wat stressen."

Maanlander: "We moesten een veilige manier vinden om Boudy in het eindshot geautomatiseerd naar boven te kunnen takelen. Samen met kunstenaar Janes Zeghers gingen we alle verhuurbedrijven af, maar helaas kon je om god-weet-welke reden op dat moment geen enkel systeem huren in heel het land. De shoot kwam steeds dichterbij, waarop Janes opperde om toch nog eens in Stock Vermeersch (aka de holy grail van werkgerief) te kijken. Hij stapte er buiten met een 'pulzal', een klein takelsysteem dat volgens de verpakking toch meer dan 150 kg zou moeten kunnen trekken. Na het verankeren hadden we allemaal niet veel vertrouwen dat het systeem Boudy veilig naar boven zou kunnen takelen. Bij de eerste pogingen was het serieus slikken, maar uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Hij leeft nog redelijk goed."

Maanlander: "Helaas kregen we enkele dagen voor de geplande draaidag te horen dat de regisseur met extreme griep in z’n bed lag. Het was onmogelijk om de opnames last minute nog te verplaatsen, gezien het al een moeilijke opgave geweest was om de hele cast op één dag bijeen te krijgen. Na heel wat rondbellen had regisseur Nathan Horemans gelukkig tijd en veel goesting om zich op korte tijd in het script in te werken. Uiteindelijk werd het een hele goeie night shoot. Aan het einde van de draaidag, om middernacht, was Boudy jarig en uiteraard had de Fake-crew taart en bier voorzien. We hebben dan dus nog tot in de vroege uurtjes met de hele cast en crew pinten gedronken en taart gegeten."

Maanlander: "Bij 'Ik wil alles, behalve' gingen er een paar ideeën de ronde. Die resulteerden echter niet in een waardig, gefundeerd concept. Na enkele weken alles los te laten, stelde Boudy voor om een installatie te maken en zich daarvoor enkele dagen op te sluiten in zijn atelier. Toen hij ons uitnodigde om te komen kijken naar zijn werk, waren we ineens mee met het verhaal. De combinatie van de schoonheid van die installatie en het achterliggende idee was zo sterk dat we meteen beslisten om te gaan voor een one-shot video. Door de eenvoud van de draaibeweging, die nodig was om de installatie in werking te stellen, was het ook logisch dat we kozen voor een circulaire dollytrack."All new articles