CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Raia Maria Laura: “Ik had nooit gedacht Kim Kardashian te kunnen fotograferen”

Raia Maria Laura, een jonge fotografe uit het Brusselse wiens werk de laatste tijd aan een sterke opmars bezig is, zetten we vandaag in de kijker. Ze was onder andere te gast bij Balmain als backstage fotografe op Paris Fashion Week. Ze werkt als intern bij het castingbureau Hakuna, opgericht door Adil El Arbi en Bilall Fallah. Het lijkt erop dat haar harde werk begint te lonen! Hoog tijd dus om eens een gesprekje met haar aan te gaan over haar avonturen, haar passie voor de camera en haar wilde dromen. 

 

Tekst: Mathias Sourbron, foto's: Raia Maria Laura
 


 

Hoelang ben je al met fotografie bezig?

Rond mijn twaalf, dertien jaar kreeg ik interesse in alles wat met beeld te maken had. Ik wou voor Sinterklaas erg graag een fototoestel en ik heb er toen ook eentje gekregen. Het was een hele kleine Kodak, een roze, die ik nog steeds heb! Natuurlijk dacht ik toen nog niet "oh ik wil fotograaf worden". Op dat moment was het gewoon iets wat ik graag deed.

 

Hoe ben je hierin gerold en heb je ambities om dit als professional te doen?

Ik had vrienden die naar de kunstschool gingen om fotografie en film te gaan studeren, maar dat mocht ik toen nog niet. In het vijfde middelbaar heb ik eindelijk de keuze gemaakt om te veranderen van school omdat de richting die ik deed niet zo mijn ding was. Ik haalde ook slechte punten omdat ik per se fotografie of film wou doen. Ik heb dan mijn vijfde middelbaar opnieuw gedaan en ik kan je garanderen dat mijn 2,5 jaar op PIKOH (Provinciale Kunsthumaniora Hasselt) de beste waren van mijn schoolcarrière. Ik zei eerst altijd dat ik later films zou maken, maar uiteindelijk heeft mijn passie voor fotografie de bovenhand genomen in het zesde middelbaar, ons gipjaar. Ik was constant aan het fotograferen en toen merkte ik dat fotografie echt alles voor mij was. Toch moest ik nog overtuigd worden, want uit onzekerheid durfde ik geen beslissingen te nemen. Nu heb ik de beslissing genomen om ervoor te gaan. Dat heb ik echt te danken aan mijn leerkrachten uit het laatste jaar en dat mogen ze zeker en vast weten! Ze hebben een plaatsje in mijn hart! Ik heb zeker ambities om dit als professional te doen, want fotografie is het enige waar ik mee bezig wil zijn en waar ik heel hard voor wil werken. Het is echt een onbeschrijfelijk gevoel.

 

Wanneer was het moment dat je de eerste keer droomde ‘ik wil echt iets met fotografie doen’?

Dat moment kwam er op het einde van het zesde jaar toen de gip af was en ik supertevreden was met het resultaat. Ik merkte dat fotografie van mij een ander mens had gemaakt, in de positieve zin, natuurlijk! Die drang om met fotografie bezig te zijn is de laatste maanden alleen nog maar gegroeid, zeker wanneer ik op fashion weeks sta en constant aan foto's maken denk.
 

 

Wat waren je hoogtepunten van het afgelopen jaar?

Mijn hoogtepunten van 2016 zijn sowieso de nieuwe mensen die ik heb leren kennen door het vak; de creatieve, ambitieuze mensen die nu een grote plaats in mijn hart hebben. Ik ben echt door creatievelingen omringd. We pushen elkaar en steunen elkaar in alle projecten. Shout-out to them though! Maar als ik dan één hoogtepunt moet kiezen in de fotografie, dan zijn het de momenten waarop ik gevraagd werd om een artiest te fotograferen of die ene keer dat ik aan het eten was in de luchthaven van Milaan en ik zag dat Big Sean mijn foto gerepost had, that was crazy! En niet te vergeten: Balmain! Er zijn zo veel hoogtepunten geweest. Ik heb die allemaal opgeschreven zodat ik, als ik eens een dipje heb, al die hoogtepunten opnieuw kan lezen en zo weer gemotiveerd raak.

 

Wat was je eerste reactie toen je te horen kreeg dat je backstage bij Balmain mocht fotograferen tijdens Paris Fashion Week?

Ik was in shock, dat was mijn grote droom! Een paar maanden geleden stond ik buiten voor de deuren van Balmain te wachten op de mensen die naar buiten kwamen, om hen dan te fotograferen. En nu twee, drie maanden erna ben ik binnen en dat gevoel is echt fantastisch. Ik ben beginnen te huilen na het telefoontje omdat ik gewoon niet kon geloven wat me net overkomen was. Ik ben nog maar twintig jaar oud en de backstage van Balmain fotograferen, als eerste ervaring op een fashion week, is echt speciaal en iets om nooit te vergeten!

 

 

Hoe slaagde je erin om bekendheden als Kim Kardashian, Gigi Hadid, etc. voor de camera te krijgen?

Ik heb het niet geprobeerd, maar gewoon gedáán, omdat ik binnen was en het dan gemakkelijker was. Eerst en vooral ben ik niet iemand die snel starstruck is, dus als ik iemand bekend zie ga ik me echt niet opjagen maar blijf ik rustig. De enige aan wie ik een foto heb gevraagd is Doutzen Kroes, voor de rest was het enkel het juiste moment afwachten en dan klikken.

 

Hang je graag de paparazzi uit?

Ik zie mezelf echt niet als paparazzi en dat ben ik ook helemaal niet. Wanneer ik tussen al die mensen sta, heb ik het gevoel dat ik opgegeten ga worden . Sommigen zijn zo agressief dat ze je gewoon slaan. Ook ik heb het meegemaakt, maar uiteindelijk heb ik wel de foto die ik wou. Ik sta mijn plaats niet af en ik blijf doorzetten als ik echt een foto van iemand wil. Ik schreeuw nooit naar de mensen die buitenkomen, omdat ik dat respectloos vind. Het zijn toch geen honden? Ik blijf gewoon stilstaan en ik zeg niets. Ik wacht het juiste moment af en dan klik ik en meestal lukt mij dat. Het is een kwestie van geconcentreerd te blijven en juist af te klikken. PAPARAZZI NO WAY, NEVER!

 

Wat vind je zelf de meest geslaagde foto van het afgelopen jaar of van de Paris Fashion Week?

Eén foto kiezen van het afgelopen jaar vind ik heel moeilijk omdat ik na elke shoot gewoon beter wil presteren. Als ik op een shoot terugkijk ben ik niet meer zo tevreden, dus probeer ik de volgende nóg beter te doen. Van de Paris Fashion Week zou ik die van Kim Kardashian kiezen omdat ze recht in mijn lens kijkt en dat gewoon een van de mooiste momenten was. Ik heb nooit gedacht dat ik haar in het echt zou zien, laat staan dat ik haar zou mogen of kunnen fotograferen. Het blijft mij bij als een van de mooiste momenten.

 

 

Wie staat er nog op je verlanglijst om te fotograferen?

Hier in België heb ik de persoon bereikt die ik wou bereiken, maar daar ga ik nog niets over zeggen. Kijk binnenkort maar eens op mijn social media. (Zegt ze met een knipoog) In het buitenland zijn er zo veel mensen die ik zou willen fotograferen, maar als ik toch snel iemand moet kiezen, dan kies ik voor Rihanna. 

 

Welke fotograaf inspireert je het meest?

Peter Lindbergh is een van mijn grootste inspiraties. Ik voel zijn foto’s echt. Ze zijn zo simpel maar zo puur en krachtig dat het echt iets met me doet. Ik zou hem zo graag eens willen ontmoeten en hem volgen in zijn shoots.

 

We zagen ook een hele hoop acteurs in je portfolio passeren, hoe slaag je erin om hen voor de camera te krijgen? Hoe voel het om hen voor de camera te hebben?

That’s a little secret! In het begin was dat wennen maar nu is het doodnormaal en amuseer ik mij meestal. Ik vond het in het begin ook enorm eng omdat het mensen zijn die ik constant op tv zag, maar na een tijd ben ik het gewoon beginnen te worden. 


Eén ding is zeker: Deze jonge dame gaat nog veel mooi beeldmateriaal afleveren! Wil je nog meer van haar snaps zien check dan zeker haar website. Of volg haar werk op Facebook of Instagram.

 All new articles