CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Chase Exclusive - Morgan Abend - Het Jaar Opnieuw

Een passie voor muziek én getalenteerd, veel beter kunnen we het jonge talent Wannes Cuypers niet omschrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd (17 jaar) componeerde Morgan Abend, de muzikale uitlaatklep van Wannes, een volwassen single met vocals van Vloedt. Deze single is de voorbode van Morgan Abend zijn eerste EP die hij over twee weken dropt. Wij zijn alvast grote fan!

 
Van waar komt jouw muzikale interesse?

Ik denk dat mijn interesse voor muziek er altijd al geweest is. De vrij uitgebreide muziekkennis van mijn ouders heeft hier zeker een rol in gespeeld. Ik kwam op jonge leeftijd al in aanraking met artiesten als Soulwax, Spinvis, Daft Punk en Eels. De muzieksmaak van mijn ouders heeft me ongetwijfeld een serieuze stoot in de juiste richting gegeven om zelf muziek te ontdekken.

Veel producers zijn self-taught, is dat bij jou ook het geval?

Ik heb vroeger wel notenleer gevolgd en hobo leren spelen. Dit jaar heb ik die draad weer opgepikt en hou ik me bezig met piano en vooral met jazzmuziek. De muziek die ik nu maak is echter grotendeels voortgekomen uit heel veel 'useless' prullen. Volgend jaar wil ik naar Gent trekken om daar muziekproductie te studeren. Momenteel ben ik me aan het voorbereiden op het ingangsexamen.

Elke muzikant heeft idolen, wie zijn die van jou?

Ik ben vooral fan van artiesten die een sfeer kunnen oproepen waar ik zelf op kan meedrijven. Ik kijk heel erg op naar artiesten als James Blake, Burial, Bon Iver, maar ook muzikanten als Miles Davis of John Coltrane kunnen me helemaal meenemen in hun muziek.

Heb je nog andere inspiratiebronnen?

Ik probeer me vooral te laten inspireren door gevoelens die ik zelf beleef. Kunst (voornamelijk in de vorm van literatuur) kan voor mij die gevoelens verduidelijken en verbreden, dus dat kan ook als een inspiratie gezien worden.

Duurde het lang om deze track te maken?

Héél lang! Maar ik deed het in stukjes. Een opzetje maken, weken laten liggen, terug opdelven en bewerken en dan weer weken laten liggen; het leek wel een vicieuze cirkel. Na een tijd had ik de basis klaar, maar die was nogal saai, dus ging ik op zoek naar vocals. Ik probeerde eerst een interview met Raf Simons erover te plakken, maar zijn Engels is echt niet om aan te horen. Toen heb ik met een klein hartje mijn demo naar Vloedt gestuurd (een gast waar ik enorm naar opkijk) en hij zag het meteen volledig zitten om de vocals voor zijn rekening te nemen.

Je dropt jouw EP binnenkort, kan je daar al iets meer over vertellen?

De EP is eigenlijk voor mij zowel een manier om een stijl te zoeken en af te bakenen als het samenproppen van mijn gevoelens de afgelopen twee jaar in een kwartier muziek. Ik heb hierbij ook hulp gekregen van zangers, een dichter en een goed bevriende pianist. Zij hebben voor een groot deel mee bepaald wat de feeling van de EP zou worden. Ik had eigenlijk nooit plannen om Nederlandstalige muziek te maken, maar gaandeweg is dat zo gegroeid. Bijgevolg staat er nu nog maar één song met een Engelstalige tekst op de EP. 

Ben je ook geïnteresseerd in andere art?

Ik ben behoorlijk geïnteresseerd in andere kunsten en dan voornamelijk om de imaginaire wereld waarin mijn muziek zich bevindt uit te breiden en af te bakenen. Er zijn heel wat artiesten die een plaatsje hebben in deze wereld: Raf Simons, Haruki Murakami, Yoji Yamamoto, Herman De Coninck, Spike Jonze, Peter De Potter, Martin Margiela en David Lynch zijn de voornaamste.

Tot slot nog even over het artwork, is het homemade?

Ik woon zelf tegen een spoorlijn aan. Er is een straat van 2 meter breed en dan begint het spoor. Ik hoor en zie de treinen dus constant en wou dit ik als leidraad in het artwork gebruiken. Ik ben dan gewoon op een avond met een vriend die een camera heeft een wandeling langs het spoor gaan maken en daar is het artwork uit voortgekomen.

Je kan deze Chase exclusive gratis downloaden via onze Soundcloud page.All new articles