CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Murdock gaat back to the roots van Laundry Day

Hans Machiels, aka Murdock,  is de man achter Breakdown, Radar en Rampage. Sinds dit jaar stond hij ook mee in voor de line-up van Laundry Day. Het festival ontstond in 1998 als een straatfeest dat georganiseerd werd door Luc Carpentier, de toenmalige eigenaar van de hippe tweedehandswinkel Naughty I in Antwerpen. Negentien edities later gaat nog steeds iedereen los op de eerste zaterdag van september. Wij kregen Murdock te pakken in de backstage Artist Village voor een korte babbel!

foto's door Eleni Valor Lopez & tekst door Melissa Awouters


 

Hans, het is intussen al je zoveelste keer op Laundry Day. Hoe voelde je set aan?

Iemand vroeg meof ik nog een klein zen-momentje ging inlassen voor mijn set, maar daar was geen tijd voor. Ik was nog vuurtjes aan het blussen links en rechts, aangezien ik dit jaar lid ben van de organisatie. Eigenlijk kwam mijn zen-moment tijdens de set zelf. Dan valt alles altijd even weg en kan ik gewoon bezig zijn met mijn muziek. Het was een combinatie van adrenaline en rust.

Maar als je dan op plaatsen speelt waar je minder vaak komt, zoals op Let It Roll bijvoorbeeld, voel je dan meer een rush?

Nee niet bepaald eigenlijk, ik ben dat ondertussen al helemaal gewoon. De rush zelf komt eigenlijk tijdens de set, maakt niet uit wat voor set of waar ik speel. De rush wordt veroorzaakt door de energie van het publiek, dat kan in een café zijn met vijftig mensen of op een stage met tienduizend mensen. Het is leuk als de energie van het publiek naar mij wordt afgestraald. 

 

Je zit in de organisatie van Laundry Day en we weten natuurlijk dat je helemaal thuis bent in de drum&bass scene, maar in hoeverre ben je thuis in de andere genres?

Ik ben sinds jaar en dag al een grote hiphopfan. Ik volg alle mogelijke hiphop, van trap over future bass tot r&b en soul. Daar ben ik echt wel in thuis, waardoor die stages gemakkelijk voor mij te programmeren vielen. Voor de housestages heb ik mijn oor hier en daar te luisteren gelegd. We hebben vooral acts gezocht die niet of zo weinig mogelijk op andere festivals spelen. Daarbij heb ik heel veel hulp gekregen van Luc Carpentier zelf.
 

Met deze line-up als resultaat.

Ja, zo zijn we enkele mensen op het spoor gekomen die zeer alternatieve dingen doen en nog nooit in België zijn geweest. We hebben een heel tof programma kunnen opstellen maar het kan altijd beter. Volgend jaar wil ik nog meer mensen aantrekken die helemaal thuis zijn in wat ze doen en zo uitzoeken wat er mist op andere festivals en net die dingen aanbieden op Laundry Day.
 

De hiphop bars-stage is niets voor niets nieuw dit jaar en staat vol Antwerpse artiesten. In een eerder interview zeg je dat je terug wilt gaan naar ‘de roots van Laundry Day’. Is het daarom belangrijk om lokaal talent te pushen?

Ja, dat is heel belangrijk! Zeker voor Laundry Day, oorspronkelijk stond er alleen lokaal talent op dit festival. Er zijn zelfs bepaalde edities geweest waarbij er buitenlandse acts op de podia stonden, maar waarbij de focus van het publiek en de media toch naar de lokale artiesten ging. Zij die anders weinig tot geen kans krijgen om voor een groot publiek te spelen, konden dat wel op Laundry Day. Daar moeten we terug naartoe.
Zijn er dan artiesten die hier niet staan, maar die we wel in het oog moeten houden?

Hm, dat is een moeilijke vraag. Het zit zo, als een artiest een debuutalbum uitbrengt dan heeft die het altijd heel moeilijk met dit op te volgen. Een debuutalbum is namelijk een samenraapsel van alle vette shit waar hij mee bezig was tot aan het platencontract. Dat is een beetje hetzelfde in mijn Laundry Day-verhaal, ik heb op deze line-up alles verzameld wat ik de laatste jaren heb opgepikt. Er staat hier heel weinig niet van wat ik hier wou zien.
 

Nog even over je eigen ‘wonderkind’ Rampage. Zie je dat als een vervolledigd concept of wil je dat nu volgend jaar naar nog een hoger niveau tillen?

Eigenlijk zie ik het wel echt als een af concept. Ik blijf natuurlijk elk jaar zoeken om het beter te maken maar ik vind het steeds echt goed. De reacties die ik krijg achteraf zijn alleszins echt positief! Ik heb het gevoel dat iedereen het gevoel heeft dat Rampage er staat. Kan het beter? Ja, we doen het ook elk jaar beter en we gaan het dit jaar ook weer beter doen!
 

Geweldig, bedankt Hans! Nog heel veel succes vandaag want ik neem aan dat je het wel druk zal hebben.

Dat valt gelukkig nu nog mee, de grootste problemen zijn al opgelost, dus ik ga langzaamaan naar de weide afzakken.

 


 

Welke namen ga je dan nog checken?

Ik hoop nog een stuk mee te pikken van Mefjus, Dimension en Eatbrain League. Vic Crezée en BlizzyBlaza ga ik ook checken. Dusja, ik heb nog wel wat te zien!
 

Geniet ervan!All new articles