CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Na jaren van leugens: Frank Ocean dropt vrijdag zijn nieuwe album

Zondagnacht, klokslag twaalf, was het. De redditpagina van Frank Ocean stond weer helemaal in lichterlaaie. Ocean had voor het tweede opeenvolgende jaar beloofd zijn nieuwe album in juli te droppen, maar voor het tweede opeenvolgende jaar was de maand vruchteloos voorbijgegaan. Opnieuw 1 augustus, opnieuw geen Boys Don’t Cry (de naam van het nieuwe album).  Zelfs de grootste fans van Ocean lieten het niet na hun held met de grond gelijk te maken. Sommigen beweerden dat ze zijn posters gingen verbranden, anderen zeiden hun vork in hun broodrooster te gaan steken. Frank played us again.

Precies dan, wanneer alle fans wanhopig en alle liefhebbers gedesinteresseerd waren, zette Ocean het internet opnieuw in de fik. Op de site van zijn nieuwe album was een stream verschenen, van Apple Music: wat mannen die rondlopen, timmeren, een beetje geroezemoes. Een metafoor voor het harde, trage werk dat in een briljant album kruipt? Hoe dan ook: de zanger was iets van plan. Op 1 augustus, één dag na het aflopen van #JULY2016. Typisch.

 

De stream bleek de voorbode van veel groter nieuws: The New York Times kondigde aan dat Ocean deze vrijdag, 5 augustus is dat, zijn nieuwe album zal droppen. En het grootste aan dat nieuws? Dat het deze keer niet van de zanger zelf komt. Had Ocean zelf opnieuw gegooid met een cryptische aankondiging, niemand had de man nog serieus genomen. Maar wanneer The New York Times het de wereld instuurt, “according to a person with knowledge of the release plans”, is het menens.

Geloven of niet? Ocean heeft zijn luisteraars (en ons, bij Chase) nu al zo vaak bij het pietje gehad dat ze ronduit cynisch geworden zijn. Een deel van de fanbase is nu begonnen met een “no fap until the album is released”. Het is één van de vele voorbeelden van de internetcultus rond de mysterieuze plaat, waardoor nu, op drie dagen van de eigenlijke release, niets meer rond de muziek zélf draait. Laten we maar, voor de zoveelste keer, lekker naïef zijn, oude muziek van Ocean grijs draaien en volledig hyped geraken om ongetwijfeld één van de beste albums van 2016. Een album dat, zoals The Life Of Pablo, veel meer dan een doordeweekse lijst met tracks zal zijn.

The New York Times is Frank Ocean niet: het is zover. Tenzij het een conspiracy is, natuurlijk:

 All new articles