CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

NTREK geeft tekst en uitleg bij hun debuutplaat ‘Calping’ (deel 2)

Na de instant classic RSL, de ode aan hun hometown Roeselare, bleef het vier jaar lang stil rond het West-Vlaams rap collectief NTREK. Nu zijn Cfour, Baadasssss, Mr. Brown en Ljipe Trukn echter helemaal terug met ' Calping ', hun eerste langspeler. Die kwam uit op vinyl, vergezeld van een calpingsje en een boekje met alle lyrics. De teksten zelf kennen we dus al, maar hier heb je er ook nog de uitleg bij.

Artikel door Wouter Verheecke

Wandeling #6

"Dieter las de aanzet voor z'n eerste bar in een brochure over wandelingen in België. 'Der zin in België toch nog hjil wa skwone en verrassende plekken te vinden woar dat et goe wandelen is / oe dat een feitelijke zinne ut een boeksje mie et gevoel van balanse gift, en zorgt dak de stank vergit.' In combinatie met de trage, meeslepende beat van Roeland kreeg het concept voor deze track snel vorm. Roeland ging trouwens tekstueel nog een stapje verder en ging 'op wandel' in z'n eigen hoofd. We hebben er ook bewust voor gekozen om het refrein op het eind van het nummer heel lang te herhalen, om zo een soort van mantra te creëren die je kan ervaren wanneer je op een lange wandeltocht bent."

Veel

"Roeland kwam met de beat voor deze track, Dieter met het concept. 'Veel' dus, omdat Dieter op dat moment 'veel' op z'n bord had in zijn leven. Toen hij zijn twee verses schetste, kwam Roeland echter tot het besluit dat hij moeilijk kon meeschrijven in diezelfde vibe, omdat hij net in een rustige levensfase zat. Toen ontstond het idee om juist dat contrast tussen de twee levenslijnen uit te schrijven en te accentueren."

Ow

"'Sleur ma 't kot open, e genot a den boel ier ontploft, olle frings los, mak lawijt met oes!' Dat kwam geheel spontaan op Roeland z'n blad te staan nadat hij een banger beat had gemaakt. Op dat elan werd de track afgewerkt, maar er bleef precies iets niet kloppen aan dat nummer. Tot Ljipe Trukn ons wat schetsen stuurde waar ook de perfecte instrumental voor ow bij zat, waarna we het nummer helemaal opnieuw uitwerkten. We hadden graag Flip Kowlier gehoord op deze track, maar door de drukte is dat helaas niet gelukt. Bruno arrangeerde wel een creatief scratch stuk waarin hij subtiel Kowlier zijn stem verwerkt, als knipoog."

Gevoelswoarde

"Via Messenger stuurde Boudy op een dag een willekeurig concept door. 'Ey, is de gevoelswoarde van een beeld lik gin ding waar we een nummer over moeten maken? Daar zit toch mega veel in?' Roeland ging meteen instrumentaal aan de slag. Op 4 minuten hoor je een sample van Pat Bowie's 'I'm Afraid The Maquarade Is Over', mocht je het willen weten. Ook had hij vrij snel de hook voor dit nummer gevonden. We nodigden ook Stijn (Walter Ego) uit voor deze track, die een prachtige verse neerpende. In het proces ernaartoe maakten we veel meer nummers dan deze die uiteindelijk op de plaat Calping zijn verschenen. 'Gevoelswoarde' was ook een van de songs waar we lang over getwijfeld hebben. Achteraf bleek het de juiste beslissing om deze toch op de plaat Calping te zetten."

Rustpunt

"Naast dj en turntablist is Bruno ook een begenadigd beat maker. Plots kwam hij met het basisidee voor dit nummer op de proppen, waarop Dieter vrijwel meteen het aspect van de rust in z'n tekst verwoordde. Ook Roeland volgde met zijn interpretatie van het onderwerp. Nadien nam Jonas (JtotheC) de track onder handen en gaf hij het nummer nog veel meer gelaagdheid mee. Hij voegde er namelijk keys, vocals, sounddesign enz. aan toe, waardoor de track een echte vibe is geworden."

Voarwel

"Op een katerige zondag zat Roeland aan de keukentafel en nam hij er de microKORG bij. Volledig in the zone maakte hij tijdens het ontbijt de basis voor 'voarwel', met keys, bas en lead. Achteraf gebruikte hij z'n eigen stem als effect en liet hij z'n kinderen wat percussie spelen op hun speelgoed, om dit dan ook nog in het nummer te verwerken. Het leek ons de ideale outro voor de plaat Calping!"


Check de betekenis van de rest van het album via deel 1. 'Calping' is uit via Fake Records en wordt verdeeld door NEWS.All new articles