CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

NTREK stelt nieuwe plaat ‘Calping’ voor, track voor track (deel 1)

Het was een grote verrassing toen de heren van NTREK dit najaar weer van zich lieten horen, na vier jaar radiostilte. Hun nieuwe plaat 'Calping' (West-Vlaams voor 'notitieboekje') werd aangekondigd als een tijdsdocument dat weergeeft hoe rappers Cfour en Baadasssss, dj Mr. Brown en beatmaker Ljipe Trukn de voorbije jaren als artiesten én als mensen evolueerden. Ondertussen konden we die plaat en het bijhorende calpingsje al bestuderen. Om zeker geen enkele boodschap of fijn weetje te missen, vroegen we hen bij elke track van Calping wat meer uitleg.

Artikel door Wouter Verheecke

Nieuwe Wind

"Deze titel spreekt voor zich. We wilden de nieuwe plaat Calping aftrappen met een nieuw wind, een frisse start. We kwamen als band uit een intensieve periode waarin we veel live speelden, maar daarna gebeurde er enige tijd niet zo heel veel. Toen Roeland (Baadasssss of Jan Paalhut) deze beat liet horen, kwamen de bars automatisch.

Het refrein en de bridge waren echter elementen waar we maar niet uit geraakten. Tot we op een dag onze muzikale broeder Jonas (JtotheC) bij de track betrokken. Hij werkte het nummer in no time af. Voor onze dj Bruno (Mr. Brown of Beatbear) was het trouwens een echte uitdaging om met geluiden van wind aan de slag te gaan om de scratches te arrangeren."

Nog Een Geluk Da

"Toen Dieter tijdens een repetitie deze beat van Boudy (Brihang) liet horen, was iedereen meteen enthousiast om daar iets mee te doen. De beat was aanvankelijk wel bedoeld voor Olivier (DJ SNS), die hem ging gebruiken voor een mixtape. Gelukkig mochten we die dan toch gebruiken voor de track. Dieter kwam met het concept, geïnspireerd op het prachtige gedicht 'Nog een geluk dat' van Herman de Coninck.

Tijdens een solosessie nam Roeland het refrein op en de puzzelstukjes vielen op hun plaats. Ook het idee van het telefoongesprek tussen Boudy, Roeland en Chilo (Catharsis Productions) was een leuke extra die later op de plaat Calping nog terugkomt. Als kers op de taart voegde Roeland nog bas en keys toe."

Jin

"Roeland maakt vrijwel elke dag een nieuwe beat en neemt die dan 's anderendaags mee in z'n auto om ze nog eens te checken. Op een dag had hij twee uur wachttijd tijdens zijn job en hoorde hij het zoveelste deprimerende nieuwsfeit op de radio. 'Kuwe nie geweune ollemolle moaten zin?', vroeg hij zich luidop af. Zo simpel, maar blijkbaar toch zo moeilijk. Dat hield hij in het achterhoofd om deze boodschap zo eenvoudig mogelijk neer te pennen, bijna in een soort van kindertaal.

De dag nadien kwam Dieter later toe in de studio. Zowel de verse als het refrein van Roeland waren toen al opgenomen en lieten op hem een diepe indruk na. Een week later stond zijn verse ook op de track. Als afwerking scratcht Bruno met een Brihang-quote: 'Want ik leve van de liefde en da lukt redelijk goed.'"

Oasem

"Oasem is awesome, maar ook 'adem' in 't West-Vlaams. De ingeving voor dit nummer ontstond toen Dieter een optreden van Dilated Peoples ging checken. Het feit dat er soms een onbeschrijfelijke energie kan ontstaan wanneer je een van je favoriete bands ever live aan het werk ziet, is oasem. Ook het feit dat die liefde voor muziek geëvolueerd is naar zelf tracks creëren en performen, is oasem.

Op een gegeven moment gaf Ljipe Trukn nog eens een teken van leven en dropte hij deze beat. Het oasem-concept indachtig kwam de tekst heel spontaan. Roeland zat toen in een zware beatflash, waardoor hij alleen het refrein voor zijn rekening nam. Qua structuur en cuts werkten Chilo, Bruno en Dieter het nummer af."

Felip

"Voor een show zaten we samen met Boudy in de auto wat beats van Roeland te beluisteren. Plots speelde de demoversie van deze beat door de boxen, waarop Boudy meteen het idee rond Felip uit de doeken deed. Het personage is gebaseerd op een leerkracht van hem aan de kunstschool. Hij ging er meteen mee aan de slag, nam een testversie op en stuurde die door.

Wij gaven Felip ondertussen een eigen invulling en met die bagage gingen we vervolgens gaan jammen op de zolder van Jonas. Daar kreeg de track echt vorm. Dieter had een basisidee voor het refrein, dat Jonas meteen omzette in een gezongen versie. Ook voegde hij nog synths en scratches toe aan het nummer én zorgde hij voor de grappige onderbreking van Flip Kowlier, halverwege het nummer."

Check de betekenis van de rest van het album via deel 2. 'Calping' is uit via Fake Records en wordt verdeeld door NEWS.All new articles