CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Tinted Souls EP2 with Nymphose: “pushing the boundaries of so-called African art is our objective”

Agneskena is geen onbekende binnen het Chase team, denk aan haar fashion editorials en artikels over sociaal gerelateerde topics zoals de identiteitscrisis bij Congolese jongeren in België. Met haar nieuw project 'Tinted Souls' deelt ze via 10 afleveringen de verhalen van individuen, die net zoals haar getint zijn door hun kunst. Dit project is voor haar een manier om in contact te komen met mensen. Elke episode belichaamt de emoties, de schoonheid, de gevoeligheid maar vooral de eerlijkheid van de band die ze hebben met hun passie. Agneskena zelf zorgt voor het technische deel en de 'Tinted Souls' voor de magie. We maken in deze episode kennis met het Brussels collectief van Afrodescendants 'Nymphose'.

Artikel door Christelle Baseke Kaisala, beeld door Agneskena. Dit project werd mede mogelijk gemaakt met de steun van het Vlaams Journalistiek Fonds.

Nymphose: een collectief van jonge Afrodescendants die de grenzen van de zogenaamde Afrikaanse kunst verleggen

WIE IS NYMPHOSE?

Agneskena: Nymphose is een Brussels collectief van jonge kunstenaars met Afrikaanse roots. Hun doel is het stereotiepe beeld van Afrikaanse kunst te doorbreken zonder het hoger doel uit het oog te verliezen: creëren en verenigen. Zijzelf zijn ontstaan uit een soort gemis van representatie van Afrodescendant kunstenaars in het Brusselse. Zelf kwam ik in contact met Cédric Kouamé, één van de leden van het collectief. Hoewel ze nog volop in de ontdekkingsfase zijn rond wat ze als collectief kunnen betekenen, weet ik zeker dat ze dingen in beweging kunnen brengen bij de Afrikaanse jeugd.

WAT WILDE JE IN BEELD BRENGEN?

Agneskena: Ik wou zowel het collectief als hun boodschap belichten in deze episode. Een groep van jonge zwarte creatievelingen die gedreven is door hun kunst. Samen met hen wou ik ook duidelijk maken dat jouw individualiteit en zelfontplooiing de kracht en drager zijn van een collectief. Dit wordt in beeld gebracht doordat één van de leden elk afzonderlijk hun kunst bespreken.

VANWAAR DE NOOD OM DIT VERHAAL TE BRENGEN?

Agneskena: Als jonge zwarte creatieveling was het voor mij niet altijd eenvoudig om een luisterend oor te vinden met een gelijkaardige visie. Tijdens het creëren van de episode dacht ik voortdurend: “Waar waren zij toen ik ze nodig had? Hoe ver zou ik nu al zitten als andere zwarten in de kunst een soortgelijk initiatief hadden opgericht in mijn tijd?” Ik ben ontzettend trots op deze aflevering, omdat ik mij hier heel hard in herken." .


Volg @agneskena_visuals op Instagram en @chasemusicbe op Facebook en YouTube om meer 'Tinted Souls' episodes te ontdekken de komende weken.All new articles