CHECK OUR AGENCY For all your social storytelling needs

Łódź in 5 street art works

De voorbije weken hebben we de bekende straten van Brussel al bezocht, hebben we rondgedwaald in het wondermooie Turijn en bezochten we de Galeria Urbana van Salamanca. Deze week hebben we weer iets nieuws voor jullie in petto en reizen we naar het Poolse Łódź, uit te spreken als woetsj. In deze voormalige industriële kern van Polen werd in 2009 het Urban Forms Foundation opgericht. Hoofddoel van deze organisatie: de hoge grauwe muren van oude fabrieken en appartementsblokken voorzien van een likje verf. Dat is hen zeker gelukt! Het bewijs daarvan vind je in de onderstaande vijf werken.

Tekst Sandy Demandt, foto's Fundacja Urban Forms
 


Inti

De Chileense street artist Inti woont en werkt al jaren in Frankrijk maar reizen zit in zijn bloed. Zijn composities kan je herkennen aan een volledig geschilderde muur. Geen millimeter laat hij ongedekt voordat hij zijn bekende traveller een nieuwe thuis geeft. Dat hij zijn Latijns-Amerikaanse roots nog niet vergeten is zien we aan de karakteristieken van zijn figuren. In Łódź kan je Inti’s herder en zijn vijf geitjes gaan bewonderen.

Inti Instagram
 

 


3ttman

In het dagelijkse leven mag je 3ttman of Trois Têtes Man gewoon Louis Lambert noemen. Zoals zijn artiestennaam misschien al doet vermoeden is Louis zijn werk gebaseerd op drie taken. Ten eerste is er zijn obsessie voor pop-esthetiek, ten tweede wil hij het idee dat kunst elitair is tegenwerken en ten slotte is hij een grote fan van contradicties. Hij probeert alles, letterlijk, vanuit verschillende standpunten te zien. Dat resulteert in kleurrijke, vrolijke en grappige creaties met oog voor detail.

Instagram 3ttman

 


Os Gemeos en Aryz

De tweeling van Os Gemeos, Portugees voor “de tweeling”, vond het niet nodig om een diepere betekenis achter zijn artiestennaam te verbergen. De Brazilianen behoren tot de top van de street art wereld en besloten om voor Urban Forms Foundation samen te werken met een andere grote naam. De jonge Spanjaard Aryz, die vooral bekend staat voor zijn kleurig realisme matcht met het bijna cartooneske design van Os Gemeos. Samen vormt hun werk een vreemd maar wonderbaarlijk huwelijk.

Instagram Os Gemeos

Instagram Aryz

 


Etam Crew

Naast al dat buitenlands geweld zijn er natuurlijk ook in Polen kunstenaars die van wanten weten. Przemyslaw Blejzyk “Sainer” en Mateusz Gapski “Bezt” zijn er daar twee van. Ze studeren beiden nog aan de Strzeminski Academy of Art in Łódź maar zelfs zonder een diploma onder de arm hebben ze zich al tal van keren bewezen. Ze brengen hun oma en haar kip onder de naam Madamme Chicken naar de straten van het stadscentrum.

Instagram Sainer

Instagram Bezt

 


Morik

Russische kunstenaar Morik, of Marat Danilyan voor de postbode, werd enkele jaren geleden ook uitgenodigd om deel te nemen aan het Urban Forms project. Zijn kunststijl zweeft ergens tussen het lugubere realisme van Schiele en de donkere dagen van Klimt. Doe dit alles in een hedendaags jasje en giet het in de vorm van een collage en je krijgt Moriks visie. Zijn portretten hebben een mysterieus en fascinerend kantje dat je het best ter plekke gaat ontdekken.

Instagram Morik

Voor meer informatie over street art tours en georganiseerde workshops in Łódź kan je terecht op de website van Urban Forms Foundation. Als je zin hebt om zelf alles te ontdekken kan je gebruik maken van deze interactieve kaart.All new articles